Домашні рецепти хліба, користь

26 липня, 2012


Домашні рецепти хліба, користь Звичайним хлібом людина наполовину задовольняє потребу свого організму в необхідних вуглеводах, білках, вітамінах групи В, фосфор і залізо. Особливо смачний свіжий, ароматний хліб власної домашньої випічки. Існує безліч рецептів випікання хліба.

Про користь цього продукту, про деякі цікаві, не складних рецептах домашньої випічки, я розповім вам на нашому сайті , у статті: домашні рецепти хліба, користь.

У чому користь хліба?

Деякі фахівці вважають, що хліб швидко викликає насичення через вміст в його складі глютамінової кислоти. Ця кислота відіграє дуже важливу роль в процесі обміну речовин, що відбуваються в організмі. Напевно тому, кожен зголоднілий людина прагне втамувати відчуття голоду, з’ївши шматочок хліба.

Він також володіє дуже цінною властивістю – ніколи не набридати людям. Це єдиний у своєму роді продукт, який ніколи не приїдається, завжди залишається корисним людині, якщо навіть той обмежує його вживання. Навіть якщо він стане черствим, його все одно можна їсти.

Особливо корисний цільнозерновий хліб. Він містить безліч корисних речовин, необхідних для нормального розвитку людського організму. В ньому є природна клітковина, волокна, вітаміни В, Е, цинк, селен. Продукт містить антиоксиданти, рослинні естрогени. До цільнозерновим відносять практично всі сорти житнього хліба, а також житні булочки, батони, хлібці, галети.

Білий пшеничний хліб не такий корисний, оскільки його печуть з білої пшеничної муки, при виготовленні якої втрачається безліч корисних речовин, крім вуглеводів.

Чудовий хліб можна спекти самостійно, використовуючи домашні рецепти. Такий хліб можна приготувати смачним і корисним, якщо готувати його із зерен пшениці і жита. Пропоную вам деякі домашні рецепти домашньої випічки:

Зерновий французький хліб

Для цього рецепта вам знадобиться: 700 г пшеничних зерен, 50 г. житніх зерен , 1 ч. л. сухих дріжджів, 450 мл ледь теплої кип’яченої води, 1 ст. л. солі, 150 г спеціальної хлібопекарської закваски, 2 ст. л. рослинного масла, 2 ч. л. коріандру, борошно.

Як готувати:
Сміливіше, використовуючи домашню млинок зерна на борошно. Розчиніть дріжджі в теплій воді, засипте сіль, покладіть закваску, все добре розмішайте. Засипте зроблену вами борошно, замісити тісто. Вимішуйте довго, поки тісто не почне вільно відставати від стінок миски і перестане липнути до рук.

Перекладіть готове тісто на посипаний борошном стіл, розімніть, надайте йому форму кулі, покладіть в суху миску.
Накрийте злегка змоченим водою рушником, приберіть в тепле місце на 1,5 години, щоб тісто «підійшло».

Після цього знову вимісіть його, додайте рослинне масло, подрібнені зерна коріандру. Надайте тесту форму короваю. Посипте борошном сухий чистий лист, покладіть на нього коровай, змастіть його поверхню водою. Гострим ножем надріжте на верхівці короваю грати, присипте борошном, накрийте рушником, залиште ще на півгодини.

За цей час розігрійте духовку до 220 градусів, на її дно поставте вогнетривку миску з окропом. Поставте деко з короваєм, випікайте півгодини. Потім зменшіть вогонь на 50 градусів, випікайте ще 45 хв. Потім вийміть деко з хлібом, перевірте готовність.

Постукайте по хлібу. Якщо він готовий, почуєте глухий звук. Якщо необхідно, поставте в духовку ще на 5-10 хв. Потім дістаньте готовий хліб, остудіть і подавайте до столу. У вас вийшов смачний і корисний продукт.

Домашній житній хліб

Для цього рецепта вам знадобиться: 250 г житнього борошна, 300 мл. теплої води, 1 ч. л. солі, 1 ст. л натурального гречаного меду, 160 р. спеціальної закваски.

Як готувати:
У чистій мисці змішайте всі інгредієнти, замісіть пружне тісто, щоб відставало від стінок миски і не липло до рук. Сформуйте з тіста кулю, накрийте вологим рушником.

Приберіть в тепле місце на 1-2 години, щоб тісто підійшло. Після того, як тісто підійде, посипте стіл борошном, пальцями розкотіть тісто, сформуйте з нього прямокутник, який складіть втричі. Переверніть швом вниз, накрийте рушником, залиште в теплому місці ще на півгодини.

Тепер розімніть пальцями, щоб вийшли бульбашки газу. Присипте житнім борошном, нагорі зробіть надрізи. Накрийте рушником, залиште ще на пару годин.

За цей час розігрійте духовку до 250 градусів. На дно поставте сковорідку або миску з окропом. Поставте деко з хлібом в духовку, зменшіть вогонь до 220 градусів. Печіть 10-15 хв. Потім приберіть миску з водою, печіть ще півгодини.

Потім духовку виключіть, відкрийте дверцята, але хліб залиште ще на 15 хв. Після чого дістаньте його, перевірте на готовність. Загорніть його в чистий рушник, залиште при кімнатній температурі на 12:00. Після цього можете спробувати свій чудовий хліб, смачний і корисний.

Спробуйте приготувати свій домашній хліб за цим рецептам. Такий продукт несе набагато більше користі, ніж магазинний. Адже цей хліб зроблений з любов’ю і зберігає теплоту ваших рук. Будьте здорові!

Світлана,



Залиште, будь ласка, свій коментар нижче! Нам важливо знати Вашу думку!



Оставить комментарий

Вы должны войти чтобы оставить комментарий.

В категории : Статті