Домашні заготовки з чорноплідної горобини

26 липня, 2012


Домашні заготовки з чорноплідної горобини Чорноплідна горобина поєднує прекрасний терпкий смак і величезна кількість корисних властивостей, тому що містить практично всі відомі науці вітаміни і мінерали. Наприклад, вміст вітаміну Р в 20 разів вище, ніж у цитрусових, які, виходить що не зовсім справедливо вважаються головним постачальником цього вітаміну для організму людини.

Така кількість вітамінів сприяє активізації ендокринної системи, а також зміцненню загального імунітету. Крім того, регулярне вживання чорноплідної горобини веде до поліпшення роботи серцево-судинної системи, нормалізації артеріального тиску.

Йод, накопичений в плодах чорноплідної горобини, допомагає при захворюваннях щитовидної залози. Одним словом, ягоду горобини можна сміливо назвати ліками практично від всіх хвороб, причому ліками дуже смачним.

При цьому потрібно тільки вміти правильно розпорядитися корисними властивостями чорноплідної горобини, при цьому не зіпсувавши смаку. Для цього є випробувані рецепти, використання яких дозволить вам сповна насолодитися стравами з ягід цієї рослини.

Найчастіше домашні заготовки з чорноплідної горобини – це різні варення. Приміром сире варення , популярність приготування якого в тому, що при цьому можна обійтися без термічної обробки, що дозволяє зберегти більшу частину містяться в плодах корисних речовин. Інша гідність рецепта сирого варення – відсутність великої кількості додаткових інгредієнтів, а також простота приготування.

Для приготування «сирого» варення буде потрібно цукор – 700 г на 1 кг ягід. Плоди необхідно перебрати, очистивши їх від рослинного сміття, видаливши зіпсовані, перемішати з цукром, потім гарненько все це перетерти до густої однорідної маси, яка після перекладається в скляні банки, закривається пластмасовими кришками і забирається в холодильник.

Недоліком такого способу приготування є порівняно невеликий термін зберігання, в зв’язку з чим для зимової заготівлі з ягід чорноплідної горобини частіше вибирають варіння класичного варення . Для цього, на 1 кг горобини беруть 1,5 кг цукру. Для сиропу знадобиться 300 мл води. З води з цукром готуватися гарячий сироп.

Ретельно відсортовані, очищені від плодоніжок ягоди протягом 10 хвилин бланширують в гарячій воді, після чого їм дають стекти, а потім заливають сиропом. Залиті плоди залишають на 5-6 годин, протягом яких вони наполягають. Потім, поставивши на невеликий вогонь, їх доводять до кипіння, проварюють від 7 до 10 хвилин.

Вимикають вогонь, знову дають ягідної масі відстоятися. Цю процедуру доведеться повторити 2-4 рази, до тих пір, поки варення не придбає густу консистенцію. Тепер його можна закривати.

Так же заготовити чорноплідна горобина на зиму в банках можна за досить оригінальним рецептом, яким ви зможете здивувати багатьох знайомих, так як мало хто з них пробував таке несподіване поєднання, як чорноплідна горобина з часником .

Для цього варення знадобиться 5 склянок горобини і 2 головки часнику середнього розміру. Перебравши і ретельно промивши ягоди, пропускаєте їх через м’ясорубку, куди вирушає і очищений часник.
Причому для більш рівномірного перемішування краще відправляти часник на перемолку не окремо від ягід, в кінці або початку перемолкі, а періодично додавати його малими порціями в масу плодів. Коли все буде пропущено, горобиновий-часникову масу потрібно посолити і, перемішавши, укласти в банку. Зберігати таку консервацію слід в прохолодному місці.

Для тих же, хто не хоче зв’язуватися з банками і при цьому любить погризти що-небудь солодке, можна рекомендувати оригінальний варіант заготовки чорноплідної горобини – пастилу . Для цього візьміть 10 склянок горобини та 5 склянок цукру, а також 2 яйця, з яких нам знадобитися тільки його білок.

Спочатку ягоди потрібно висипати у велику металеву каструлю і ретельно їх розчавити, використовуючи дерев’яну ложку або спеціальні кухонні приналежності. Після цього роздавлені плоди засипаються цукром. Каструля накривається кришкою і відправляється в духовку, розігріту до температури 150-170 градусів. Краще, щоб кришка каструлі була скляною, тому що так буде зручніше спостерігати за ягодами. Як тільки виступить достатню кількість соку, вміст каструлі потрібно перемішати для кращого розчинення цукру.

желеподібну суміш ягід з цукром потрібно ретельно протерти через сито, після чого відставити на якийсь час, щоб вона охолола. Як тільки це станеться, потрібно додати в пюре сирі яєчні білки і збивати віночком до тих пір, поки все це не побіліє.

Отриману таким чином масу потрібно підсушити. Для цього викладаємо її в скляну жароміцну ємність, заповнюючи її не більше, ніж на третину. Розігрів духовку градусів до 80С, поміщаємо туди посуд і стежимо, щоб пастила не пересихала. Як тільки викладений шар досягне потрібної кондиції, зверху викладаємо на нього другий шар. Підсушивши другий, викладаємо третій, а коли підсохне і він, накриваємо все це білим папером, кришкою і прибираємо в сухе, але прохолодне місце.

Тим же, хто взагалі не любить возитися з заготовками в якому б то не було вигляді, можна порадити просто висушити горобину , яка може зберігатися в такому вигляді до 2 років.

Для цього відсортовані і очищені плоди, викладаються на жарова лист в один шар і поміщаються в слабо нагріту духовку. Якщо ви володієте сучасної піччю, в якій є функція конвекції, це тільки допоможе процесу сушки, так як прискорює його і дозволяє отримати більш якісний результат. Сушити ягоди потрібно при температурі до 50С.

Петро,



Залиште, будь ласка, свій коментар нижче! Нам важливо знати Вашу думку!



Оставить комментарий

Вы должны войти чтобы оставить комментарий.

В категории : Статті