дволиста майник – квіти заячі вушка

26 липня, 2012


дволиста майник - квіти заячі вушка
Опис.

дволиста майник – квіти заячі вушка – це одне і те ж лікарська рослина заввишки 10-30 см з сімейства лілійних . Майнік дволиста має ребристий, тонкий, прямостоячий стебло. Листя майніка серцеподібно – ланцетні, чергові, по 2 на квітконосних, по 1 на вегетативних пагонах. Квітки білого кольору, цвітуть у травні-червні, зібрані в густу кисть, дрібні, мають форму дзвоника. Плід трав’янистої, багаторічного рослини – ягода, червоного кольору.

Поширення.


Поширений в європейській частині Росії, в Західній, в Східному Сибіру. Майнік дволиста зростає в змішаних і хвойних лісах, на вирубках, на лісових галявинах.

Заготівля.

В лікарських цілях припасають траву майніка дволиста. Її збір проводять під час цвітіння, а потім швидко сушать в провітрюваних приміщеннях або на відкритому повітрі. Іноді запасають кореневища та плоди.
дволиста майник - квіти заячі вушка
Хімічний склад.

Квіти заячі вушка містять серцеві глікозиди, лактон гомосеріна, сапоніни, аскорбінову кислоту, органічні кислоти.

Фармакологічні властивості.

Лікарська рослина майник дволиста володіє зміцнюючою, жарознижувальну, сечогінну, кровоспинну і болезаспокійливу властивості.

< b> Застосування.

Водні настої і відвари рослини використовують для лікування хвороб нирок, серцево-судинних захворювань, водянки. Їх застосовують при простудних захворюваннях як жарознижуючий засіб.
Рослина у вигляді припарок використовують зовнішньо при ударах і абсцесах. Очі при запаленні промивають розведеним настоєм.

Відвар коренів майніка використовують при нестійкості менструального циклу, маткових кровотечах, кровотечах з носа.

Лікарські препарати.

Лікарський настій.

Чайну ложку трави майнік дволиста заваріть склянкою окропу, укутайте і настоюйте годину, потім процідіть. Пийте за чверть години до їди по столовій ложці тричі на день.

Відвар трави майніка.

Чайну ложку трави майнік дволиста залийте склянкою гарячої води, протягом півгодини нагрівайте на киплячій водяній бані. Охолодіть 10 хвилин при кімнатній температурі, а потім процідіть. Пийте за півгодини до їжі по столовій ложці тричі на день.



Залиште, будь ласка, свій коментар нижче! Нам важливо знати Вашу думку!



Оставить комментарий

Вы должны войти чтобы оставить комментарий.

В категории : Статті