Дикі рослини з їстівними коренями

26 липня, 2012


Дикі рослини з їстівними коренями Ділити рослини на ті у яких їстівні тільки коріння, тільки листя і так далі – не зовсім правильно, оскільки в їжу можуть годиться і інші його частини. Проте все ж таки спробую звернути вашу увагу на їстівні дикі рослини з їстівними коренями.

Водяні лілії, латаття або кубушки.

Добре відомі населенню водні рослини , з великими плаваючими на воді серцеподібно-овальними або серцеподібної-округлим листям і великими, як би плаваючими на воді квітами. У нас є білі водяні лілії з білими квітами. Є також жовті водяні лілії або кубушки з жовтими квітами. Водяні лілії зустрічаються в озерах, старицях, по заводах і в річках на місцях
з тихим плином, в болотах, утворюючи зарості. Вони утворюють під водою на дні товсті повзучі кореневища, багаті крохмалем. Ці кореневища можуть служити для приготування борошна та отримання крохмалю. Заготівлю кореневищ треба проводити восени. Надлишок дубильних речовин з них видаляється простим вимочуванням порізаних кореневищ або отриманої з них борошна у воді. Насіння водяних лілій в підсмаженому вигляді можуть служити заміною кави.

Приморський очерет.

Приморський очерет має коріння – бульби, які калмиками вживаються в їжу в вареному і лікування вигляді.

Лук переможний.

Лук переможний – представник їстівних рослин лісу. У Росії в їжу йдуть м’ясисті стебла цибулі, а цибулька залишаються в землі. Стебла їдять сирими. Їх можна заготовити на зиму як капусту – заквасити. На Кавказі сирі цибулини, зібрані навесні до цвітіння, вживають в їжу з хлібом і сіллю.

Алтей лікарський.

Коріння лікарської рослини алтея вживаються в медицині, але вони мають також харчове значення. Місцями населення багато викопує цих коренів для збуту в аптеки і тому добре знайоме про ними. Коріння рослини придатні для харчування в подрібненому і відвареному вигляді. У корені містяться слизу, пектин, крохмаль, сахароза, аспарагін і яблучна кислота. Кількість сахарози може досягати 10%. Взагалі кількість сахарози, слизу та інших речовин змінюється за порами року.

Зопник.

Калмики вживають в їжу бульби зопника клубненосного у вареному і печеному вигляді . Іноді їх сушать, товчуть. Використовують їх ще при приготуванні молочної каші і борошна. З борошна печуть хліб і додають її в чай. Борошнисті бульби зопника йдуть в їжу також і на Кавказі.

Цикорій.

Цикорій розлучається заради коренів, які в підсмаженому і розмеленому вигляді використовуються для домішки до кави. Корінь дикого цикорію також має велику харчову цінність. Кількість вуглеводу-інуліну в корінні у дикого цикорію може становити приблизно 40-50%. Більш широкому харчового використання їстівних коренів дикого рослини заважає присутність гіркого речовини, яка втім нешкідливо для людини.

Лопух.

Є кілька видів лопуха, які зустрічаються в засмічених місцях, на пустирях, біля доріг, по берегах річок і т. д. У лопухів можна використовувати в їжу коріння, які багаті інулін. Треба збирати для цього соковиті ніжні коріння восени першого року життя рослини. Борошно з висушених коренів лопуха, змішана з подвійною кількістю житнього борошна, може служити також для випічки хліба,
підсмажений корінь – для домішки до кави. Рекомендують ще варити тонко подрібнений корінь з кислим молохом, щавлем, оцтом і т. п. для перетворення інуліну в дуже солодкий цукор (фруктовий або лезулезу).

Кандик.

Народи Закавказзя їдять цибулини кандик висушеними і звареними. В деяких місцевостях татари готують із цибулин напій, що заміняє пиво.

Козелець луговий і великий.

У козельці вживаються в їжу коріння і молоді стебла і листя. Викопувати коріння треба восени у однорічних рослин (тільки з прикореневими листям). При варінні в солоній воді властивий сирим коріння гіркий смак зникає. Стебла рекомендується прокатувати між долонями для звільнення від гіркого молочного соку.

Катран татарський.

Молоді стебла дикого катрана в Кам’яної степу, Воронезької області, збиралися населенням цілими мішками як овоч, яка з’їдає сирої і варилася як капуста. Їстівні і коріння катрана татарського.
Відвар з них вважається зміцнює для дітей.

Кульбаба звичайний.

Зовсім молоде листя кульбаби використовують як салат, відомий за кордоном у продажу під французькою назвою «пісанлі». Варені листя вживаються як шпинат. Коріння в підсмаженому вигляді служать для заміни
кави. Кількість вуглеводу-інуліну в корені восени доходить майже до 40% на суху вагу. У корінні є гірке речовину тараксацин. Якщо б знайти спосіб його легкого видалення, то коріння кульбаби отримали б набагато більше харчове значення. Інулін можна переробляти на фруктовий цукор, який солодший нашого звичайного цукру.

Їстівний дзвіночок.

Є такий дзвіночок, у якого в їжу вживаються листя як салат і ріпчасті солодкі корені.

Гравілат.

Це – гравілату міського та річковий. У обох свіжі молоде листя можуть служити салатом. Крім того, у міської гравілату його корінь, під ім’ям гвоздикового кореня, вживається в народній медицині і як приправа до їжі. Коріння обох гравілату використовуються при пивоварінні.

Яглиця.

Вживаються молоді не розгорнулися листя і особливо молоді листові черешки – в їжу замість капусти для приготування щей і Ботвинов.



Залиште, будь ласка, свій коментар нижче! Нам важливо знати Вашу думку!



Оставить комментарий

Вы должны войти чтобы оставить комментарий.

В категории : Статті