Дикорослі їстівні лікарські рослини в лісі

26 липня, 2012


Дикорослі їстівні лікарські рослини в лісі Лікування зеленої лісової аптекою лягло в основу фітотерапії. Медичні пізнання удосконалювалися, з’являлися нові засоби лікування хвороб, таблетки, але ця область медичної науки до цих пір знаходиться і буде знаходитись в арсеналі сучасних медиків ще довго. А все тому, що природа приховує ще чимало таємниць. Ліс – це скарбниця дикорослих рослин, які можуть годувати і лікувати людину. Ось про таких дарах природи ми сьогодні з редакцією сайту і поговоримо, розкажемо про дикорослі їстівні лікарські рослини в лісі.

Брусниця
Маленький вічнозелений чагарник. Її їстівні ягоди, що дозрівають в лісі в кінці літа, рекомендують як полівітамінний засіб. Брусниця знижує кров’яний тиск, лікує гастрити. Настій з ягід добре втамовує спрагу.

Калина
Можна зустріти в підліску листяного лісу. Плоди калини звичайної (кістянки) можна використовувати як сечогінний засіб. Вони багаті вітамінами і є складовою вітамінних зборів. Плоди корисні для нормалізації роботи серця. Сік з Костянок з медом п’ють замість чаю при хворобах дихальних шляхів.

Суниця
Це багаторічна рослина. Дикорослі в лісі ягоди суниці часто зустрічається в лісовій та лісостеповій зонах. Солодкі плоди лісової суниці рекомендують вживати при гіпертонії. Ягоди багаті каротином, а також вітамінами С, В1. З їх допомогою лікують виразку шлунка, атеросклероз, жовчнокам’яну хворобу. Плоди наполягають разом з листям і п’ють у вигляді настою як сечогінний засіб.

Червоний перець
Належить до сімейства пасльонових. Зрілі сухі плоди з пекучим смаком використовують у вигляді настоянки при невралгіях і хворобах суглобів, застосовуються як приправа в кулінарії.

Малина
Колючий чагарник росте на лісових галявинах, по горбах лісової зони. Зрілі плоди насичені органічними кислотами і покращують травлення. Хороше жарознижуючий засіб. Чай з малиною принесе полегшення при простудних захворюваннях.

Ялівець
Належить до сімейства кипарисових. Виростає цей хвойний вічнозелений чагарник в підліску хвойних лісів. Зрілі їстівні шишкоягоди рослини збирають восени. На смак вони соковиті, з смолистим присмаком, викликають апетит. Містять у великій кількості ефірне масло. Допомагають травленню. З плодів роблять настій і п’ють як сечогінний засіб.

Дуб
Довговічне високе і могутнє дерево. Плоди дуба (жолуді) злегка підсмажують, мелють і п’ють, як кава. Допомагають при золотусі.

Береза бородавчаста
Це дерево росте на узліссі. Береза світлолюбна, виростає до 25 м і живе до 150 років. У березні вона дарує нам смачне вітамінний засіб – березовий сік.

Березовий гриб
Зустрічається в березових лісах. Виростає на стовбурах дерев. Гриб збирають, подрібнюють тверду частину і сушать. Дуже корисний при гастритах і виразці. Застосовують у вигляді відвару. Покращує стан при онкологічних захворюваннях. Екстракт березового гриба є складовою тонізуючих і болезаспокійливих препаратів.

Жостер
Любить розташовуватися на галявинах і узліссях лісу. Зростає чагарником. Дикорослі лікарські плоди жостеру – прекрасне проносний засіб, тому що містять флавоніди, антраценпроізводние і лактіновие речовини.

Коріандр посівної
Однорічна рослина. Плоди цінуються через вміст ефірної олії. Коріандр покращує травлення, є жовчогінним речовиною.

Морква дика
Трав’яниста рослина. Зрілі плоди переробляють в рідкий екстракт і використовують при різних захворюваннях сечостатевої системи і жовчних шляхів.

Горобина чорноплідна
Свіжі плоди багаті вітаміном Р. Віджатий сік застосовують при вітамінної недостатності . Горобина чорноплідна корисна і при гіпертонічній хворобі.

Чорниця
«Ворон-ягода», як прозвали її в старовину, красивий чагарничок, що займає перше місце за змістом марганцю і заліза. Вітаміну А в ній в два рази більше, ніж у молоці. Сік чорниці покращує зір, позбавляє від каменів у нирках, недокрів’я, ревматизму.

Шипшина
Росте в заростях чагарників. Плоди цінуються через великий вміст аскорбінової кислоти і масла. В шипшині багатий комплекс вітамінів, що робить його незамінним при виснаженні організму і недокрів’ї.
Масло ефективно загоює рани.

Обліпиха крушиновидная
Зростає колючим чагарником. Її дикорослі рослини можна зустріти поблизу водойм. З плодів віджимають сік, відстоюють 2 дня і знімають з поверхні масло. Таке масло обліпихи вважається найбільш якісним. Макуха, відділений від соку подрібнюють і заливають соняшниковою олією. Дають настоятися і проціджують. Така олія цінується нижче. Воно має загоюючим дією і застосовується при ушкодженнях шкіри, ерозіях, виразці, внутрішньому геморої.

М’ята перцева
Листя містять ефірне масло, яке входить до складу корвалолу. Настоянка м’яти лікують шлункові захворювання. Її п’ють при нудоті, блювоті. М’яту використовують і як жовчогінний засіб.

Вільха
Належить до сімейства березових. Вільха росте невеликими гайками. Пізньої осені збирають шишки. Вони багаті дубильними речовинами і є хорошим зупиняють кров і в’язким засобом.

Горобина звичайна
У лісі росте чагарником, любить тінь. Терпкі і гіркі ягодообразние плоди збирають у період перших заморозків. Вони стають приємними на смак, гіркота зникає. Ягоди багаті каротином і не поступаються петрушці, обліписі і моркви. Також в них міститься величезна кількість вітаміну С. Плоди застосовують в їжу для лікування від авітамінозу, а сік вживають при проявах дизентерії.

Смородина чорна
Зростає у вологих лісах і поблизу річок. Використовується як прекрасне полівітамінний засіб при будь-яких видах авітамінозу. Настої з сухих плодів підтримають вітамінний баланс в будь-який час року.

Використовуйте в лікуванні їстівні рослини як натуральний джерело лікарської сировини, дарований людині природою, і будьте здорові!

Олена Шейна,



Залиште, будь ласка, свій коментар нижче! Нам важливо знати Вашу думку!



Оставить комментарий

Вы должны войти чтобы оставить комментарий.

В категории : Статті