Фолієва кислота міститься в продуктах: яких?

26 липня, 2012


Фолієва кислота міститься в продуктах: яких? Користь вітаміну В9 – фолієвої кислоти, відома давно. Вона бере участь в обмінних процесах, виробництві ДНК, стимулює синтез імунних клітин крові, нормалізує роботу травної системи в організмі людини. Особливу роль ця речовина відіграє при розвитку нервової трубки плода, нормального росту, розвитку плаценти. Тому фолієва кислота необхідна для вагітних жінок.

Чому вона потрібна людському організму, які захворювання може викликати недоотриманий організмом фолієва кислота, міститься в продуктах: яких, я розповім вам на нашому сайті .

Роль фолієвої кислоти в організмі людини

Вона необхідна для функціонування імунної, центральної нервової системи, для нормальної роботи травного тракту. Вітамін В9 бере участь в енергетичному обміні, процесах кровотворення, а також успішного поділу клітин. Він потрібен для збереження нормальної концентрації червоних кров’яних тілець, що знаходяться в кістковому мозку.

Особливо ця речовина необхідно при вагітності. Так як його дефіцит може призвести до появи вроджених дефектів у дитини, наприклад, спинномозкової грижі.
Крім цього, недолік фолатів часто призводить до передчасних пологів.

Її використовують при комплексному лікуванні атеросклерозу, остеопорозу, різних видів депресій. Вона ефективна як профілактичний засіб залізодефіцитної анемії, хвороб печінки, шлунка, кишечника. Вітамінні комплекси з вітаміном В9 рекомендують приймати при захворюваннях серця, судин, для лікування алкоголізму та інших порушень здоров’я.

Недолік фолиевой кислоти

Недолік цієї речовини супроводжується швидкою втомлюваністю, втратою апетиту, безпричинним зниженням ваги. Часто спостерігається анемія, дратівливість. Брак вітаміну В викликає порушення сну, безсоння, головний біль, забудькуватість.

Часто недолік цієї речовини буває у жінок з аномалією клітин шийки матки або у приймають оральні контрацептиви. Також його брак зустрічається у людей з розладом психіки, депресією, хворобою Крона, виразковим колітом.

Найнебезпечніші наслідки нестачі фолієвої кислоти можуть настати у вагітних жінок. Цей стан дуже небезпечно для майбутнього малюка, так як може спровокувати розвиток у плода аномалії розвитку – від спинно-мозкової грижі до пошкоджень нервової системи і серйозних деформацій будови тіла.

Також дефіцит цього вітаміну може призвести до розвитку деяких онкологічних захворювань, наприклад – раку прямої кишки

Яка кількість вітаміну В9 потрібно людині?

Здорова людина має отримувати – 400 мкг фолата за добу.

Вагітним жінкам вітаміну В9 потрібно вдвічі більше – 800 мкг.

Мамам, які годують дитину груддю – 600 мкг.

Також слід доля, що приймають алкоголь (навіть час від часу) люди, зазвичай мають недолік цієї речовини. Їм також необхідна підвищена доза вітаміну В9.

Збільшити вживання продуктів з високим вмістом цього вітаміну потрібно при прийомі протизаплідних засобів, при вживанні сечогінних препаратів, бактерицидних ліків.

Підвищені дози кислоти застосовують при анеміях, а також для нормалізації кровотворення.

У яких продуктах міститься фолієва кислота?

Ця речовина містять багато продуктів харчування. Їх можна розділити на 2 групи: Продукти рослинного і тваринного походження.

Рослинні продукти: Городня зелень, зелене листя салату, овочі, особливо зеленого кольору, свіжа морква, боби, квасоля, горох, сочевиця. Також багато вітаміну В9 в пшеничних, житніх висівках, злаках, горіхах, особливо лісових. Його містять дріжджі, лимони, апельсини, банани, коренеплоди, гарбуз і ін

Тварини продукти: свинина, свиняча, бараняча печінка, яловичина, яловича печінка, жовток курячого яйця, лосось, оселедець жирна, молоко, молочні продукти.

Також ця речовина може синтезуватися в товстому кишечнику людини, за допомогою біфідобактерій і лактобактерій.

Треба сказати, що вітамін В9 необхідний для нормальної роботи в організмі вітаміну В12, при процесі синтезу червоних кров’яних клітин, переробці вуглеводів, жирів, білків.

Але при термічній обробці продуктів фолієва кислота руйнується, тому краще всього, якщо це можливо, вживати продукти сирими. Окрім, зрозуміло, м’яса та печінки. При варінні, особливо тривалої, знищується більше половини фолієвої кислоти, що міститься в продуктах.

Якщо продукт необхідно приготувати, найкраще це робити швидко, включивши сильний вогонь, використовувати для готування закриту посуд.

Взимку, навесні, коли не вистачає свіжих овочів, фруктів, зелені – головного джерела фолату, а також для лікувальних цілей, можна приймати препарати фолієвої кислоти, або комплекси вітамінів, в яких вона міститься. Будьте здорові!

Світлана,



Залиште, будь ласка, свій коментар нижче! Нам важливо знати Вашу думку!



Оставить комментарий

Вы должны войти чтобы оставить комментарий.

В категории : Статті