Фосфор: міститься в продуктах: в яких

26 липня, 2012


Фосфор: міститься в продуктах: в яких Фосфор входить до переліку найважливіших хімічних елементів, необхідних для людського організму. Він широко поширений в природі і становить приблизно 0,9% маси земної кулі. Хоча цей елемент у чистому вигляді в природі не зустрічається. Він має високу хімічну активність, тому знаходиться в з’єднаннях з іншими хімічними елементами. При цьому такі сполуки за участю фосфору вкрай важливі для перехожих в організмі біохімічних реакцій.

Чому цей хімічний елемент вкрай важливий для нас, які функції він виконує в організмі, звідки можна поповнити його запаси, ми розглянемо детальніше на нашому сайті , у статті на тему: фосфор міститься в продуктах: в яких.

Навіщо організму потрібний фосфор?

Приблизно 70% знаходиться в організмі людини фосфору входить до складу кісток і зубів. Спільно з кальцієм ці елементи формують структуру кісткової тканини, її міцність. Причому тут відіграє величезну роль співвідношення цих двох речовин. Наприклад, співвідношення кальцію і фосфору повинно бути 2:1. Якщо елементів буде рівна кількість, то кістки стануть твердими але крихкими, як скло.

Однак головною його заслугою є те, що він виконує в організмі функцію енергоносія. Тобто він перетворює з’їдений обід в рух наших м’язів і мозкову діяльність, передає отриману від їжі енергію нервах і тканин організму.

Дуже важливий цей елемент для дітей. З його допомогою відбувається повноцінний розвиток нервової, кровоносної системи, клітин головного мозку.
Тому для нормального розвитку і функціонування, дитячому організму потрібно отримувати продукти, що містять фосфор.

Крім цього, елемент сприяє повному засвоєнню вітамінів, жирів, білків, нормалізує обмінні процеси. Також фосфор бере участь в процесі засвоєння в і перетворення їжі в життєву енергію.

Не буде перебільшенням сказати, що практично вся життєдіяльність людини пов’язана з цим елементом. Сполуки, до яких входить фосфор, постачають організм енергією, впливають на м’язові скорочення, нервові імпульси. Він впливає на біосинтез, забезпечує надходження інших корисних речовин до внутрішніх органів. Тому обійтися без нього ніяк не можливо.

Навіть незначний недолік цього елементу веде до остеопорозу кісток. Також помітно знижуються інтелектуальні здібності людини, знижується загальна працездатність.

При великій нестачі цього елемента може з’явитися розлад пам’яті, аж до її короткочасної втрати, пропадає інтерес до життя, людина швидко втомлюється від самих незначних навантажень. З’являється дратівливість, необгрунтована тривога, тремтіння й оніміння рук.

Скільки потрібно людині фосфору?

Добова потреба в цьому мікроелементі різна. Але в цілому вона становить:
Для дорослої людини – 1200 -1600 мг на добу
Дітям першого року життя – 300-500 мг
Дітям від 1 року до 3 років – приблизно 800 мг
Дітям від 3 до 7 років – 1350 мг
Дитині від 7 до 10 років – 1600 мг
Підліткам від 11 до 18 років – 1800 мг.
Вагітним жінкам, що годують мамам необхідно 1800 – 2000 мг за добу.

При цьому якщо людина фізично активний, займається спортом, або фізичною працею і його щоденні фізичні навантаження дуже великі, необхідна потреба в ньому зростає.

Також необхідно пам’ятати, що потрібно стежити за співвідношенням фосфору і кальцію в організмі. Кальцію має бути в два рази більше.

У яких продуктах міститься фосфор?

Як ми з вами вже знаємо, фосфор життєво необхідний кожній людині. Тепер залишилося дізнатися, яким же чином забезпечити себе цим елементом в достатній кількості.

Більшості здорових людей не потрібні спеціальні харчові добавки, що містять фосфор, вони отримують його разом з їжею. Фосфор міститься в тому чи іншому кількості практично у всіх продуктах харчування. Він надходить в організм разом з їжею, у вигляді хімічних сполук з іншими елементами. Але деякі продукти містять більше фосфору, ніж інші. Давайте перерахуємо їх:

Отже, на першому місці знаходяться пивні дріжджі, насіння гарбуза, сільські курячі яйця, пророщені пшеничні зерна, зерна жита, ячмінь, ікра осетрових риб, лососеві сардинах.

Багато його в печінці тріски, океанічних породах риб, морепродуктах, родзинках.

Цей елемент знаходиться в цілісному коров’ячому молоці, курячому м’ясі, зеленому горошку, шпинаті, фундуку, горішках кешью, лісових горіхах, фундуку.

Дуже багато фосфору в гречаної, перлової, вівсяній крупі, волоських горіхах, бобових, сої, сочевиці.

Фосфор міститься також в яловичині, яблуках, грушах, огірках, цвітній капусті, сирах, свіжої редисці, селері, грибах.

Найкраще цей елемент засвоюється з молока і молочних продуктів. Дитячий організм засвоює його з молока до 90%.

Після молока, найкраще він засвоюється з м’яса, риби і морепродуктів. З них ми засвоюємо приблизно 70% фосфору.

З рослинної їжі організм може засвоїти не більше 20% цього хімічного елемента.

Слід пам’ятати, що без шкоди для здоров’я, людина повинна отримувати з їжею до 5 р. фосфору. Але при цьому необхідно забезпечити надходження кальцію. Причому кальцію повинно надходити в 2 рази більше. Для людського організму небезпечно саме порушення цього співвідношення. А сам по собі надлишок фосфору не небезпечний.

Знаючи про користь фосфору для організму, про його необхідність для повноцінного розвитку дітей, постарайтеся урізноманітнити меню вашої родини продуктами, в яких міститься цей корисний хімічний елемент. Будьте здорові!

Світлана,



Залиште, будь ласка, свій коментар нижче! Нам важливо знати Вашу думку!



Оставить комментарий

Вы должны войти чтобы оставить комментарий.

В категории : Статті