Фрукти і овочі знижують цукор на рівень в крові людини

26 липня, 2012


Фрукти і овочі знижують цукор на рівень в крові людини Цукровий діабет це досить поширене захворювання ендокринної системи, яке носить хронічну форму. Для цієї недуги характерно стійке збільшення рівня цукру (глюкози) в крові. Це призводить до порушень в обміні речовин, а, відповідно, і до пошкоджень всіх систем організму. У першу чергу страждає нервова і кровоносна системи. А тому актуальні знання про те як знизити рівень цукру в крові людини страждає діабетом. Про це і поговоримо сьогодні.


Згідно зі статистичними даними на цукровий діабет хворіє кожен тридцятий людина нашої планети. При цьому захворюванні єдино можливим варіантом нормального життя є постійне дотримання певних правил у харчуванні.


Без правильної дієти неможливо ні лікування, ні профілактика цукрового діабету. Основою режиму прийому їжі стає споживання продуктів харчування, які допоможуть у зниженні рівня цукру в крові.


На протязі багатьох років проводилися дослідження спрямовані на пошук відповідних для діабетиків продуктів. Було з’ясовано, що при такому недугу велику частину раціону повинні становити елементи з високим відсотковим вмістом складних вуглеводів. При цьому кількість жирів і цукру повинно бути мінімальним.

При визначенні ролі вуглеводів в діабетичному харчуванні слід розділяти їх на дві групи – «хороші» і «погані». Якісність при цьому залежить від глікемічного індексу. Цей показник визначає надходження цукру в кров.


Чим вище глікемічний індекс – тим швидше засвоюваність продукту, і, відповідно, тим швидше зростає рівень глюкози. Так низький індекс забезпечує повільне розщеплення і рівномірний і стабільний рівень цукру в крові.

Для людей хворих на цукровий діабет дуже важливим є надходження в організм клітковини. Вона являє собою рослинні волокна, які не засвоюються нашим травним трактом.



Їх користь полягає в очищенні кишечника і виведенні назовні продуктів розпаду і токсинів. Продукти з високим вмістом клітковини трохи сповільнюють засвоєння глюкози, що важливо для підтримки балансу цукру в крові.

Так що в раціоні діабетиків обов’язково повинні бути присутніми овочі та фрукти. Отже, далі будемо говорити про фрукти і овочі знижують цукор на рівень в крові людини. Отже, вченими рекомендується їх споживання з кожним прийомом їжі – не менше трьох разів на день.


Фрукти і овочі є найціннішим подарунком природи людині і здатні забезпечити організм вуглеводами, клітковиною, а також вітамінами і мінералами.

Найбільша кількість клітковини міститься в капусті (до14 %), картоплі (до3%) а також у різних ягодах (до 5%). Людям, що страждають на цукровий діабет, необхідно підбирати фрукти та овочі в залежності від їх глікемічного індексу. Цей показник коливається від 55 до 95 в моркві, картоплі, буряку, кукурудзі, бананах і дині.


Ці продукти підходять для харчування діабетиків тільки в разі постійної посиленої витрати енергії. Таким чином, отриманий цукор буде витрачений на м’язову діяльність і відновлення організму, що дозволить зберегти необхідний баланс.

Для зниження рівня глюкози в крові рекомендується споживати овочі з низьким глікемічним індексом (менше 15) – кабачки, білокачанну капусту , салат, гарбуз, огірки, шпинат, солодкий перець, томати, редис, ріпу, цвітну капусту та баклажани. Також допустимо споживання несолодких і консервованих без цукру фруктів.


Відносно невисокий глікемічний індекс мають свіжовіджаті соки без додавання цукру – до 40.

Рекомендується споживати продукти сирими, відвареними, тушкованими або запеченими. Не варто захоплюватися смаженим і копченим.


Хліб повинен бути чорним або розробленим спеціально для діабетиків.
Для приготування супів рекомендується використовувати овочеві бульйони. Застосування ж м’ясних необхідно обмежити до двох разів на тиждень.

Варто вибирати нежирні сорти м’яса і риби. Рекомендується споживання яловичини, кролика, телятини і птиці, а також тріски, судака, наваги, щуки, сазана.


В раціоні хворого на діабет обов’язково повинні бути присутніми молочні продукти. Особливо це стосується сиру та кефіру, також можливе вживання молока, сметани, кисляку і вершків.

Готуючи салати з різних інгредієнтів, намагайтеся заправляти їх рослинною (соняшниковою, оливковою або ріпаковим) маслом. Кількість його неналежне перевищувати двох столових ложок в день. Можна готувати заправку з томатної пасти, перцю, часнику, хрону, гірчиці, різної салатної зелені, імбиру.


Також для цих цілей можна використовувати лимонний сік або оцет. Фруктові салати заправляйте нежирним йогуртом або лимонним соком. Можливо і вживання сухофруктів – але в невеликій кількості.

Раціон харчування для хворих на цукровий діабет не являє собою нічого складного і надприродного. Для того щоб контролювати свій стан необхідно всього лише трохи посилити увагу до свого меню. Важливо також уміння приготувати їжу, зберігши в ній максимум корисних речовин.

Катерина,



Залиште, будь ласка, свій коментар нижче! Нам важливо знати Вашу думку!



Оставить комментарий

Вы должны войти чтобы оставить комментарий.

В категории : Статті