Гарбуз та її корисні властивості

26 липня, 2012


Гарбуз та її корисні властивості



Прийнято вважати, що першими стали культивувати гарбуз жителі Центральної Америки, нинішньої Мексики. Однак її зображення вчені археологи знаходили і в Китайських малюнках, датованих більш ніж 5000 річної давністю. До Росії помаранчевий плід привезли приблизно в XVI столітті купці і вона практично відразу стала популярною.


В останні роки ми стали менше вживати цей чудовий овоч, а даремно. Незважаючи на це ви повинні знати, що гарбуз може використовуватися в кулінарії, медицині, косметології. З деяких її сортів роблять посуд і музичні інструменти.


Гарбуз проста і невибаглива у вирощуванні, урожайна, без особливих умов може зберігатися тривалий час, деякі її сорти зберігаються до трьох років.


Вона – джерело корисних речовин і вітамінів. Адже в гарбузі містить білок, вуглеводи, крохмаль, клітковина. Багато в ній мінеральних речовин: натрію, калію, кальцію, фосфору, магнію, заліза, сірки, хлору, марганцю, міді, цинку, фтору, йоду, кобальту. Вона – чемпіон серед овочів за вмістом вітамінів: С, В, В2, В6, РР, Е, пантотенової кислоти, каротину, фолієвої кислоти, які й визначають лікарські властивості гарбуза. Крім того, в її хімічному складі виявлений рідкісний вітамін Т, який відповідає за обмінні процеси.


Гарбуз має прекрасні смакові якості і є ідеальним овочем для дієтичного харчування, крім того, має лікувальні властивості. Завдяки високому вмісту пектину, вона входить до складу дієт при захворюваннях шлунка, кишечника, серця, нирок. Гарбуз має сечогінну властивість, а також сприяє очищенню судин від холестерину. Оскільки вона малокалорійні, то гарбуз і її корисні властивості можуть допомогти людям страждаючим ожирінням або тим, хто хоче схуднути.


При запорі, свіжу м’якоть гарбуза натирають на великій тертці, беруть кілька разів на день по 100-150 г. Денна доза може становити до 0,5 кг.


Для використання овоча як сечогінний засіб її відварюють і перетирають на пюре. Пюре вживають 2 рази на день по 100-150 г.


Гарбуз та її лікувальні властивості допоможуть при захворюваннях нирок і печінки. При їх хвороби приймають свіжовичавлений гарбузовий сік у кількості 0,5-1 склянку на день.


Половина склянки гарбузового соку є легким жарознижуючим засобом.


Гарбузовий сік рекомендується приймати чоловікам для підтримки сексуальної активності і профілактики захворювань сечостатевої системи.


В якості заспокійливого засобу при тривогах і безсонні беруть 0,5 склянки гарбузового відвару з додаванням 1 чайної ложки меду.


При опіках, виразках, екземі до уражених місць прикладають кашку з свіжої гарбуза. Це сприяє швидкому загоєнню ран.


Гарбуз широко використовується в косметології і входить до складу багатьох масок кремів і лосьйонів.


З неї можна приготувати маску, яка підходить для всіх типів шкіри. Для цього її натирають на тертці, отримуючи кашку, а потім накладають на обличчя на 20 хвилин, після чого змивають прохолодною водою. Така маска живить і тонізує шкіру, надає шкірі здоровий колір.


Гарбузове насіння застосовується як противоглистное засіб, а так само для профілактики та лікування органів сечостатевої сфери і простати.


Правильно приготоване, нерафінована гарбузове масло застосовують в кулінарії, а так само для профілактики і лікування багатьох захворювань. Масло підвищує потенцію, перешкоджає розвитку аденоми, благотворно впливає на жіночу та чоловічу репродуктивну системи, є протизапальну, противиразкових і антисептичним засобом, знижує рівень холестерину, підвищує імунітет, надає омолоджуючу дію на організм, сприяє росту волосся і нігтів.


Свіжі гарбузове листя досить приємні на смак і служать хорошим доповненням до салату або супу.

Олександр,



Залиште, будь ласка, свій коментар нижче! Нам важливо знати Вашу думку!



Оставить комментарий

Вы должны войти чтобы оставить комментарий.

В категории : Статті