Харчова цінність, значення м’яса птиці у харчуванні людини

26 липня, 2012


Харчова цінність, значення м На полицях будь-якого м’ясного магазину чи супермаркету можна знайти різні види птиці. Це м’ясо має масу достоїнств – воно швидко готуватися, має в складі безліч вітамінів і мінералів, а також є дуже калорійним та поживним продуктом. У нашій країні вільно можна придбати м’ясо домашньої птиці на свій смак – курку, індичку, гусака і качку.


Також з кожним роком набирає обертів поширеність страусиного м’яса. Дієтологи запевняють, що присутність птаха в повсякденному раціоні дуже важливо, тому що саме це м’ясо допомагає насититися, але не видужає. І це одна з головних, але не основна харчова цінність, значення м’яса птиці в харчуванні людини.


Куряче м’ясо є одним з найбільш популярних продуктів харчування, при цьому займаючи далеко не останнє місце за важливістю в раціоні. У ньому міститься безліч корисних речовин, а в особливості цінним є висока кількість білка. Його по праву називають будівельним матеріалом для всіх систем організму.


М’ясо птиці істотно перевершує і яловичину, і свинину за вмістом білка. Також в ньому міститься безліч різних амінокислот, а також вітаміни групи В і вітамін А.

Куряче м’ясо – це висококалорійний продукт, але його протеїни легко засвоюються організмом. Багато здавна вважають, що саме воно здатне допомогти відновити життєві сили, додати енергії, а також укріпити і простимулювати імунітет.


Медики довели, що споживання бульйону з курячого м’яса робить благотворний вплив на серцево-судинну систему. Воно допомагає зміцнити стінки судин і позитивно впливає на розміри серцевого м’яза.

Швидка засвоюваність курячого м’яса людським організмом пояснюється наявністю в ньому жирних кислот. Ці елементи є профілактикою таких серйозних недуг, як інфаркт і інсульт, ішемічної хвороби серця, а крім того вони важливі для нормального функціонування процесів травлення.


У курячому м’ясі міститься вітамін В2 – рибофлавін. Він зміцнює нервову систему, а також позитивно діє на стан шкіри, нігтів і волосся. Регулярне споживання курячого м’яса здатне в короткі терміни відбитися на зовнішності – зміцнивши м’язову масу і дозволивши позбутися зайвої ваги.

Курка є безперечним фаворитом з усіх видів м’яса. Не останню роль в цьому відіграє наявність у ній, так званого, білого м’яса птиці. Воно некалорійне, дуже поживно, а крім того ще й смачно.


Багато споживачів дотримуються тієї точки зору, що вся користь залежить від способу приготування м’яса. Для того щоб зберегти його властивості використовують різні технології по охолодженню.

Американські вчені стверджують, що курка особливо корисна для хворих на цукровий діабет, вона також допомагає знизити кількість поганого холестерину і ефективно знижує рівень білка в сечі.


Качине і гусяче м’ясо відносяться до темних видів м’яса. Їх не можна назвати дієтичним продуктом, на відміну від курячого, але вони мають дуже високу поживність. Так, наприклад, качиний жир є сумішшю тугоплавких жирних кислот.

Він сприяє більш тривалому засвоєнню качиного м’яса нашим організмом, що йде йому тільки на користь. Споживання такого м’яса птиці літніми людьми або спортсменами активно вітається дієтологами.


Польські вчені прийшли до висновку, що гусяче м’ясо є найкориснішим. Цим пояснюється все зростаючий ажіотаж навколо виведення його на експортний ринок. Це м’ясо є дуже поживним і соковитим. Готуватися гусак зазвичай шляхом гасіння або запікання. Класичним блюдом є запечена птиця в яблуках.

Гусяча печінка вважається делікатесом і після обробки перетворюється в дуже вишукане блюдо – фуагра. Жир цього птаха часто використовується в медичних цілях для лікування опіків, а також при зволоженні сильно сухий і пошкодженої шкіри.


М’ясо індички не настільки поширене серед нашого населення. Тим не менше, воно є джерелом величезної кількості корисних речовин. Наприклад, фосфору в ньому на порядок більше ніж в рибі, а залізо має легкої засвоюваністю.

Одна порція цього м’яса повністю задовольнить добову потребу організму у вітаміні РР, що запобіжить авітаміноз і простимулює роботу мозку, а також не дасть розвиватися нервових розладів. Це м’ясо гіпоалергенні і багате на протеїни.


Страусине м’ясо тільки-тільки починає входити в наше життя, семимильними кроками завойовуючи популярність споживача. Воно має темно-червоний колір і відрізняється специфічними смаковими якостями. Страви, приготовлені з нього, вважаються досить екзотичними і відносяться до мексиканської, італійської і китайської кухні.

Гурмани підкреслюють відмінну сполучуваність цього м’яса птиці з різними спеціями, що робить його смак і аромат ще пікантний. До переваг продукту можна віднести його низьку калорійність і малий вміст холестерину.


Також страусине м’ясо багате різними мікроелементами, серед яких калій, фосфор і марганець. У ньому також присутні жирні кислоти. Особливу засвоюваність йому додає високу кількість білків на тлі малого відсотка жирності.

З птиці можна приготувати безліч різноманітних страв – це і бульйони, і відбивні, і котлети, і шашлик і багато інших. При цьому воно легко поєднується з рі
зними продуктами і здатне урізноманітнити будь раціон харчування. При правильному підході до його приготування можна домогтися збереження всіх його властивостей і якостей.

Катерина,



Залиште, будь ласка, свій коментар нижче! Нам важливо знати Вашу думку!



Оставить комментарий

Вы должны войти чтобы оставить комментарий.

В категории : Статті