Харчування при дисбактеріозі кишечника, симптоми

26 липня, 2012


Харчування при дисбактеріозі кишечника, симптоми Дисбактеріоз – це стан, при якому змінюється нормальна мікрофлора організму. При цьому зменшується кількість кишкової і молочнокислої палички, біфідобактерій, та інших мікроорганізмів або вони зникають зовсім. Але святе місце порожнім не буває. На зміну корисної мікрофлори приходять атипові мікроорганізми – стафілококи, синьогнійна паличка, протей, грибки роду кандида. Як ви розумієте, нічого хорошого від них чекати не доводиться.

Через кишкових інфекцій, а також неякісного або одноманітного харчування в основному і виникає дисбактеріоз. Хоча це не єдині причини. Також причинами можуть бути вроджені аномалії шлунково-кишкового тракту, перенесена операція, опромінення або прийом деяких лікарських препаратів, в основному антибіотиків. Щоб ви більше знали, поговоримо далі про харчування при дисбактеріозі кишечника, симптоми.

Характерні ознаки дисбактеріозу:

При виникненні цієї патології з’являється дискомфорт у травному тракті. Він проявляється в поганому травленні їжі, підвищеному газоутворення, надмірної стомлюваності. При виникненні запального процесу порушується травлення, з’являється загальна слабкість. Можуть з’явитися незрозумілі домішки в калі. Всі ці симптоми при дисбактеріозі супроводжуються болем у животі, іноді нудотою, здуттям.

При більш важких випадках дисбактеріозу, що супроводжуються сильним проносом, відбувається зневоднення і інтоксикація організму, сильне зниження ваги.

Правила харчування

Правильне, функціональне харчування при дисбактеріозі – один з найважливіших елементів лікування цього патологічного стану, особливо на ранніх етапах. Багато хто чув про здоровий, раціональному харчуванні. Але що означає харчування функціональне? Спробуємо розібратися в цьому питанні.

Основною відмінністю функціонального харчування від всіх інших полягає в тому, що в цьому випадку акцент спрямований не на правильне співвідношення білків, вуглеводів і жирів, а на біологічної складової.

Завдяки наявності в певних продуктах вітамінів, мінеральних солей, корисних бактерій, амінокислот і харчових волокон, з’явилася можливість з їх допомогою лікувати або запобігати багато захворювань. Серед них – дисбактеріоз кишечника, гіпертонія, цукровий діабет, проблеми з кровообігом, зниження імунітету та ін

Можна навести такий приклад: На жаль, з року в рік біологічна цінність продуктів харчування знижується. Наприклад, щоб отримати добову дозу вітаміну С, не достатньо просто з’їсти лимон. Доведеться проковтнути 60 лимонів, причому разом зі шкіркою! Це навряд чи кому то під силу. Тому доводиться приймати додатково до харчування різні препарати і вітаміни.

Враховуючи цей факт, створені спеціальні продукти для функціонального харчування. Їх використовують для профілактики і лікування захворювань системи травлення. Ці Це всім відомі кисломолочні продукти, які додатково насичені живими корисними біфідобактеріями, лактобактеріями і бактеріями штаму casei.

У 1907 році професор І.І. Мечников висловив припущення, що кисле здатна значно знизити токсичний вплив гнильних бактерій, що знаходяться в нижніх відділах кишечника. Вже пізніше для цих цілей стали використовувати пробіотики.

Їх стали використовувати замість популярних антибіотиків, які просто вбивали будь-яку мікрофлору в кишечнику – і шкідливу і корисну. Пробіотики сприяють швидкому відновленню оптимізації функціонування корисної мікрофлори, а значить сприяють позбавленню від дисбактеріозу.

Ще одним помічником в лікуванні дисбактеріозу є каша, яка містить харчові волокна, злаки і висівки. Ці інгредієнти м’яко очищають, заспокоюють роздратований кишечник. Каші прискорюють рух шлаків та покращують перистальтику кишечника.

Дієта, яка допомагає в лікуванні

Природно, що одним функціональним харчуванням обійтися неможливо. Для позбавлення від цього неприємного і хворобливого стану слід дотримуватися довгу і сувору дієту.

Насамперед потрібно починати вводити режим харчування. Харчуватися слід малими порціями. Між прийомами їжі дотримуватися інтервал у 2-3 години. Також потрібно багато пити рідини. Краще всього пити мінеральну воду без газу. Вона допоможе видалити з кишечника токсини, що виділяються гнильними бактеріями.

При харчуванні слід
враховувати ступінь і характер прояву патології:

Якщо відмічено сильне газоутворення, процеси бродіння в кишечнику слід виключити з харчування незбиране молоко, здобу, солодощі, рисову, манну кашу, білий свіжий хліб, сирі овочі і фрукти. Вони містять багато вуглеводів, що тільки ускладнить прояви бродіння. Краще включати в раціон отварной нежирне м’ясо, хліб з висівками, біокефір, кисле молоко, свіжу зелень. На гарнір приготуйте гречану кашу.

При процесах гниття в кишечнику (гнильної диспепсії) обмежте вживання білків. Корисні овочі, ягоди, фрукти, кисломолочні продукти. дуже рекомендується їсти абрикоси.

Якщо мучать проноси готуйте їжу на пару. На перше місце поставте продукти функціонального харчування, з вмістом молочнокислих бактерій. Готуйте каші, їжте висівки. Їжу їжте не гарячу, а теплу.

Від запорів можна позбутися за допомогою продуктів, збагачених клітковиною. Не можна їсти жирної їжі. Корисно їсти гарбуз, буряк, картоплю і житній хліб.


Дієту не припиняйте навіть після усунення ознак дисбактеріозу. Функціональне харчування при дисбактеріозі і дієту потрібно продовжувати, як мінімум, місяць після одужання. Навіть після закінчення лікування, продукти функціонального харчування повинні на вашому столі постійно – адже вони є запорукою вашого здоров’я.

Світлана,



Залиште, будь ласка, свій коментар нижче! Нам важливо знати Вашу думку!



Оставить комментарий

Вы должны войти чтобы оставить комментарий.

В категории : Статті