Харчування при цукровому діабеті другого типу

26 липня, 2012


Харчування при цукровому діабеті другого типу В сучасному світі найбільший дефіцит у людини – це час. Іноді лікаря колись пояснити людині, що цукровий діабет другого типу увазі правильне харчування і що дієта для нього буде значно ефективніше безлічі препаратів, тим більше, якщо у пацієнта зайву вагу.

Зайва вага перешкоджає власного інсуліну людини функціонувати ефективно , внаслідок чого, після прийняття їжі концентрація глюкози в крові тривалий час залишається підвищеною. У таких пацієнтів одне лише зменшення ваги може значно знизити концентрацію глюкози в крові. Тому основа нормального життя для пацієнтів, у яких виявлено цукровий діабет другого типу – лікувальне харчування.

А це означає, що харчування при цукровому діабеті другого типу передбачає складання денного меню, в якому їм важливо рівномірно розподілити добову кількість їжі, збільшити частоту прийому корисної їжі, виключити з раціону шкідливі продукти харчування, і зовсім відмовитися від спиртних напоїв.


Поради по контролю над жирами

Купуючи продукт, ознайомтеся з його складом і вибирайте той, що з меншим вмістом жирів.

* При підготовці м’яса – видаляйте поверхневий жир, а з птиці – ще й шкіру.

* Віддавайте перевагу таким способам готування, як паровареніе, тушкування, запікання.

* Вживайте овочі та фрукти сирими.

* Не заливайте салати сметаною, олією чи майонезом, використовуйте нежирні соуси, наприклад, на основі ацидофіліну або нежирного йогурту.

У побуті проблематично вести точний підрахунок калорійності продуктів, тому, щоб нормально жити, маючи цукровий діабет другого типу, харчування поділено на 3 групи та розроблено рекомендації для кожної групи.

Вживати низькокалорійні продукти можна без обмежень – в цю групу входять майже всі овочі.

Вживання среднекалорійние продуктів необхідно обмежувати, але помірно, це означає, що їх потрібно їсти в два рази менше здорових людей.

У цю групу входять: пісні риба і м’ясо, молочні і кисломолочні продукти звичайної жирності, нежирні сири і сир, яйця, картопля, горох, зрілі квасоля і кукурудза, макаронні вироби, крупи, хліб, фрукти (окрім винограду).

Бажано максимально обмежувати споживання висококалорійних продуктів: масла, сметани, вершків, майонезу, сала, жирного м’яса, копченостей, ковбаси, жирної риби, сиру та сирів високої жирності, варення, консервів, солодких напоїв, цукру, меду, джему, шоколаду, цукерок, печива, тістечок, морозива, горіхів, насіння.


Напої

Рекомендуються: різна мінеральна вода, напої газовані, приготовлені на сахарозаменителях. Чай і кава пийте без вершків і цукру.

Не рекомендуються: підсолоджені газовані напої, будь-які спиртовмісні напої.


Режим харчування

Придбавши діабет цукровий другого типу, харчування при надлишковій вазі доведеться приймати кожні 3:00 і обов’язково невеликими порціями, щоб полегшити діяльність підшлункової залози. Обов’язковий прийом сніданку через 20 – 30 хвилин, після того як встали з ліжка. Добову норму їжі потрібно розподілити рівномірно на весь день, як і її калорійність, щоб не було великих тимчасових перепадів у її прийомі. Якщо відчули голод потрібно обов’язково перекусити, наприклад, яблуком або апельсином.

Якщо ретельно дотримуватися ці прості принципи харчування, яка хворіє на цукровий діабет другого типу обов’язково скине зайву вагу, а значить, у нього знизиться концентрація глюкози в кровоносній системі, а слідом за нею покращиться самопочуття діабетика!



Залиште, будь ласка, свій коментар нижче! Нам важливо знати Вашу думку!



Оставить комментарий

Вы должны войти чтобы оставить комментарий.

В категории : Статті