Харчування: що можна їсти при виразці шлунку?

26 липня, 2012


Харчування: що можна їсти при виразці шлунку? Деякі захворювання потребують коригування звичного способу життя. Це відноситься і до харчування. Виразкова хвороба шлунка в цьому сенсі не є винятком. Вона вимагає підвищеної уваги до того, що ви їсте, і коли ви їсте. Згідно зі статистикою ерозійні запалення відносяться до одних з найбільш поширених недуг шлунково-кишкового тракту. Вони з’являються внаслідок тривалого неправильного харчування і поглиблюються в комплексі з шкідливими звичками – курінням і зловживання спиртним. Саме тому я і вирішила на розповісти, сьогодні вам про харчування, що можна їсти при виразці шлунка уточнити.

Шлунок здорової людини покритий слизовою оболонкою, яка відіграє роль захисного бар’єру. У ньому виробляється соляна кислота, яка допомагає перетравлювати їжу.
В деяких випадках баланс між слизом та соляною кислотою порушується, і починається процес пошкодження стінок органу. У цих місцях з’являються ерозії – виразки. Лікувальна дієта допомагає загоювати їх і в той же час відновлює нормальний баланс між виробленням слизу і соляної кислоти.

Перебіг захворювання частіше за все сезонне – під час осінньо-весняного періоду відбувається загострення, а влітку і взимку – період ремісії . Періоди загострення виразкової хвороби краще всього проводити в стаціонарі, під наглядом лікаря. Якщо ж вона знаходиться в ремісії – варто враховувати, що в цей час харчування має бути щадним, не дратівливим стінки шлунка. Це стосується і хімічного складу їжі, і її структурних характеристик, і температурних показників.

Яким же повинне бути харчування при виразці шлунка, рецепти кулінарії, пропоновані хворим?

Величезне значення має і дробность харчування. Порції повинні бути невеликими, але прийоми їжі необхідно здійснювати регулярно, через кожні два-3:00. Це убезпечить шлунок від роз’їдаючої дії шлункового соку.

Раціон пацієнта повинен бути різноманітним, і включати в себе максимальну кількість поживних речовин. Особливо це стосується вітамінів групи В, вітаміну А і С. Але переборщувати не можна. Так наприклад, надлишок вітаміну А веде до запалення підшлункової залози.

Не варто вживати в їжу холодні або дуже гарячі страви. Найкращим варіантом для вас буде тепла їжа.

Так як їжа повинна по максимуму сприйматися роздратованим шлунком – найкращим варіантом буде перетирати її, і готувати страви на пару. При цьому продукти, які вибираються для їх приготування, не повинні мати сокогонним дією.

Хорошим радою можна назвати і зменшення в добовому раціоні кількості кухонної солі. Її не повинно бути більше 10граммов.

Одним з найбільш корисних продуктів для людей з виразками шлунка і дванадцятипалої кишки вважається молоко. Воно містить у собі безліч хімічних елементів і тим самим благотворно впливає на процес відновлення всього організму в цілому, і шлунково-кишкового тракту, зокрема. Його рекомендується пити теплим, найкраще перед сном. Якщо ж ви не переносите молочні продукти, не обов’язково пити його по багато. Корисним воно буде і в малих дозах, як ліки. Його також можна додавати в чай або каву, за умови що вони будуть неміцним.

Гарну дію на загоєння ерозій шлунка робить і рослинне масло. Воно обов’язково повинно бути включено в раціон хворого. Не важливо яке – оливкова або соняшникова. Загальна кількість калорій на добу для хворих на виразку шлунку має становити не менше 3 тисяч калорій.

При виразці шлунка грамотні хворі категорично не їдять :

-жирні сорти м’яса і риби;
-смажена їжа;
-грибний суп;
-свиняче сало, баранячий жир;
-ковбаси, консерви;
-гострі, солоні, копчені страви;
-здоба, житній хліб;
-алкоголь;
-морозиво.

А ось що можна вживати в їжу при виразці шлунка:

-Хлібобулочні вироби. Але хліб повинен бути білим, краще всього вчорашнім. Можна їсти і бісквіт, і сухарі, не здобне печиво;
-різні молочні продукти – і молоко, і кефір, і йогурт та ін;
-супи – з круп, молочні, курячі;
-яйця – найкраще некруто, або омлет на пару;
-м’ясо – яловичина, телятина, курка;
-рибу – річкову, нежирну;
-овочі – картопля, морква, кабачки, гарбуз , буряк;
-ягоди – полуницю, малину;
-крупи – манку, овес, перловку, рис, гречку, і макарони;
-солодкі страви – желе, компоти, киселі;
-жири – рослинні масла, вершкове масло, тваринні жири;
-рідини – негазовану воду, некислі соки, відвари шипшини і висівок.

Наведемо кілька рецептів дієтичного харчування при цій хворобі:

Протертий вівсяний суп на молоці
Для його приготування візьміть 30гр вівсяних пластівців залийте 450гр води і варіть до готовності. Протріть разом з рідиною, додайте сіль, цукор і 150гр гарячого молока. Доведіть суп до кипіння і варіть на маленькому вогні. У готовий суп додайте чверть сирого яйця і вершкове масло.

Паровий омлет
Для нього змішайте два яйця з 80гр молока, додайте сіль на кінчику ножа. Форму для приготування змастіть вершковим маслом, і готуйте на пару. При подачі полийте омлет розтопленим вершковим маслом.

Кисіль з гарбузом
Гарбуз слід очистити і вимити, нарізати кубиками, припустити до м’якості. Потім протерти, залити молоком і додати цукор. Цю суміш довести до кипіння і заправити крохмалем, який попередньо варто розвести в холодному молоці. Дати ще раз закипіти, розлити в стакани, і винести на
холод.

Ну от ви тепер знаєте, що їдять при виразці шлунка грамотні хворі. Запропоновані рецепти рекомендуються при гострому перебігу захворювання. Як ви могли помітити, часто стіл для страждаючих виразкою може бути і смачним і різноманітним, залежно від їхніх бажань, часу і можливостей. Слід пам’ятати, що правильне харчування – це обов’язкова складова для успішного лікування захворювання.

Катерина,



Залиште, будь ласка, свій коментар нижче! Нам важливо знати Вашу думку!



Оставить комментарий

Вы должны войти чтобы оставить комментарий.

В категории : Статті