Харчування в дні Великого посту, що можна їсти?

26 липня, 2012


 Харчування в дні Великого посту, що можна їсти? Великий пост встановлює для людини жорсткі обмеження в їжі. Ми хочемо розповісти про те, як правильно побудувати своє харчування і яким продуктам надати перевагу, щоб дотримати церковні приписи і при цьому легко, без шкоди для здоров’я, витримати піст. А тому й поговоримо про харчування в дні Великого посту, що можна їсти в цей час обговоримо.

У християн Великий піст є самим важким і тривалим. Він покликаний допомогти людині звернутися до духовної сторони життя, очистити його душу через певні обмеження в поведінці і в прийомі звичної їжі, осмислити свої вчинки і покаятися. На це віруючій людині відводиться 48 днів посту. Перші 6 тижнів (шоста – до п’ятниці) називаються Святої Чотиридесятниці. Окремо виділяють сьомий тиждень перед Великоднем, називаючи Страсного або Великою. Вважається, що при стримуванні тілесних потреб можна розширити духовні здібності.

Від якої їжі потрібно утриматися в Великий пост?

Православна церква наказує в Великий пост виключити їжу тваринного походження (скоромну): м’ясо, вершкове масло, молочні продукти, яйця. Дозволяються крупи, овочі, фрукти, мед, горіхи та інші рослинні продукти. Цей пост вважається строгим, тому забороняється навіть риба (крім свята Благовіщення Пресвятої Богородиці і Вербної неділі).

Щоб у певні дні дотримуватися ще більш суворі обмеження, на це необхідно благословення священика.

Основні правила харчування в Великий пост

У перший тиждень посту особливо суворі приписи: в рослинну їжу не можна додавати масло, крім того, перший день початку посту (Чистий понеділок) відрізняється утриманням від будь-якої їжі.

На другий, третій, п’ятий і шостий тижнях посту дозволена варена їжа. На четвертій і сьомій тижнях – тільки суха їжа, без рослинного масла.

У Великий понеділок, вівторок і середу (на Страсному тижні) потрібно обмежити себе вживанням сирих овочів і фруктів. У Великий четвер можна вжити трохи олії і вина. А у Велику п’ятницю взагалі не їдять. У Велику суботу дотримуються суворого посту до моменту появи на небі першої зірки.

Особливими днями в цей час вважаються Средокрестная середу (середина поста) і Вербна неділя, коли можна додавати в страви пісне масло, випити трохи вина. У Вербну неділю навіть дозволено поласувати ікрою та рибою. У Лазареву суботу можна вжити ікру, рослинне масло і вино.

Соблюдающему пост необхідно розуміти, що обмеження не означає голодування. Краще прийміть пост як дієту.

Понеділки, середи і п’ятниці в Великий пост є днями сухояденіє. Тобто продукти вживаються без термічної обробки (неварені) і без рослинних масел. Дозволяється їсти чорний хліб, салати з овочів і фруктів, пити воду і різні соки, компоти.

По вівторках і четвергах можна вживати приготовлену на вогні їжу без добавок-якого масла: розсольники, овочеві супи, тушковані овочеві страви і каші, різноманітні запіканки з круп, фруктів і овочів.


По суботах і неділях (вихідні дні), додатково до гарячої їжі можна додавати і рослинні масла.

Завдяки таким обмеженням у Великий пост відбувається очищення всього організму.

Що можна їсти під час посту?

Отже, давайте докладніше розглянемо це питання. Перед Великим постом краще заздалегідь продумати раціон свого харчування і приготуватися. Необхідно включити в нього такі продукти: овочі, крупи, гриби, горіхи, бобові, свіжі та сушені фрукти.

Овочеві та фруктові страви забезпечать наш організм потрібними вітамінами і мікроелементами. Особливо корисні будуть соління, квашена капуста, морква, селера, буряк, пастернак, гарбуз, редька та інші овочі. Добре б для цих цілей заготовити свіжі овочі заздалегідь, з осені, заклавши в морозильну камеру. У них більше користі, ніж в тепличних овочах, що продаються взимку і ранньою весною.

У доброї господині завжди під рукою свіжозаморожені баклажани і кабачки, перець і зелений горошок, кукурудза і кольорова капуста. З них можна приготувати чудові супи, запіканки, рагу, плов, фаршировані овочі. До речі, пост може надихнути на нові кулінарні рецепти і згадати давно забуті старі. Головне – не забувайте готувати овочі у невеликій кількості води, тушкувати або варити на несильному вогні, готувати на пару або запікати в духовці не довше необхідного часу. Тоді в овочах максимально збережуться всі корисні речовини.

Фрукти можна їсти в будь-якому вигляді. Фруктові добавки дуже урізноманітнюють ваші страви. Заморожені ягоди дуже до речі припадуть для приготування каш, киселів, морсів і т.д. Втім, слава Богу, в наш час вже не є проблемою купити необхідні заморожені рослинні продукти в супермаркеті.

Особливу увагу зверніть на каші, супи з різними крупами. Варяться вони на воді без вершкового масла, але є чимало кулінарних порад, які допомагають зробити їх більш смачними.

Особливо смачні і ароматні будуть каші, якщо додати до них гриби, приготовані овочі або сухофрукти. Не забудьте також про різноманітні соусах, які дуже до речі підходять до каш.

Щоб дотримуватися Великий піст і при цьому повноцінно працювати, не втрачаючи сил і здоров’я, необхідно вживати більше продуктів з високим вмістом білка. Вони замінять по калорійності м’ясо, яйця і молоко. До таких відносяться бобові: соя, квасоля, чечевиця, горох, нут, маш. Також рослинний білок міститься в горіхах, грибах, баклажанах. Не забувайте про існування «соєвого м’яса», соєвого молока, сиру, соусів, соєвого майонезу і т.д. Це чудові джерела білка, без якого ви будете відчувати слабкість, запаморочення і постійне відчуття голоду, погіршення настрою.

З дозволених продуктів можна випікати різноманітні пироги, пряники, пиріжки і торти.

Варто ще помітити, що, купуючи в магазині випічку (наприклад, печиво, круасани) та інші готові продукти, необхідно звертати увагу на їх склад: у них не повинно бути заборонених масел, жирів, яєчного або молочного порошку і т.д.

Під час Великого посту використовуйте в блюдах різні рослинні масла: оливкова і соняшникову, горіхове і кунжутне, гарбузове. Кожне по-своєму корисно.

У дні, коли масло не рекомендується, заправляйте салати соком лимона, грейпфрута, апельсина або лайма (вони додадуть салатів особливий приємний смак), їжте їх з яблучним оцтом, соєвим майонезом або соусом, маринадами.

Різноманітна, але проста їжа приносить особливе почуття радості і святості, допомагає налаштувати на духовні і праведні думки. Спробуйте – і відчуєте самі!

LDSveta,



Залиште, будь ласка, свій коментар нижче! Нам важливо знати Вашу думку!



Оставить комментарий

Вы должны войти чтобы оставить комментарий.

В категории : Статті