геркулесова каша: користь і шкода

26 липня, 2012


геркулесова каша: користь і шкода Так уже повелося, що каші – невід’ємний вид їжі в життєдіяльності кожної людини. Втім, це зрозуміло, адже за змістом в собі корисних властивостей, вони на голову вище будь-якого іншого продукту. Однією з найпопулярніших круп є вівсянка. В народі, по загальної любові вона поступається місцем лише гречаній крупі. Але чому ж вона корисна (а може бути чим і шкідлива) і за що ми всі з вами так полюбили геркулесову кашу? Перед тим як відповісти на це питання в нашій статті «геркулесова каша: користь і шкода», ми з редакцією сайту пояснимо чому вівсяну кашу називають геркулесівським.


Справа в тому, що в перші роки в Росії радянської влади в торгівлі з’явився напівфабрикат вівсяної каші з назвою «Геркулес». На тій упаковці вівсяних пластівців був намальований міцний дитина з ложкою в руці. Тобто це був рекламний посил всім, про те, що це їжа, що дає силу і всі хто її їсть обов’язково стануть сильними подібно античному героєві Геркулесу. З тих пір в побуті і з’явилася асоціація вівсяних пластівців з «Геркулесом». Кашу з них стали називати геркулесівським кашею.


У чому користь яку дає геркулесова каша?

Мабуть, найціннішим її якістю є те, що геркулесові пластівці мають сплющену форму зерна, що зберігає частину оболонки і зародок. А, як відомо, саме в оболонці і зародку крупи міститься більшість корисних речовин. В них міститься усе те, що є у вівсі: до 18% білків, до 60% крохмалю, до 8% жиру. У 100 грамах вівса – 3 г золи, 11 грам харчових волокон, вітаміни A, E, H, F, PP, вітаміни групи B, 421 мг калію, 1000 мг кремнію, 135 мг магнію, 361 мг фосфору, а також ванадій, залізо , хлор, кальцій, холін, йод, натрій, кремній, сірка та багато інших елементів.


Зокрема сірка, що міститься в пластівцях у великій кількості, сприяє відновленню та нормалізації нервової системи людини. Завдяки багатому хімічному складу при щоденному вживанні геркулесова каша наситить ваш організм вітамінами і забезпечить відмінний стан волосся і нігтів. Також вівсяна каша чудова і незамінна для поліпшення роботи печінки та підшлункової залози.


Порівнюючи геркулесову кашу з іншими видами каш, можна виділити її найголовніша перевага: вона багата вітаміном Н, по-іншому, біотином, який сприяє обміну різних амінокислот, холестерину і білків. Виняткову корисність каша надає діабетикам. До того ж, вона має антиоксидантні властивості, які допомагають виводити з організму людини шлаки і токсини.


Щоденне вживання геркулесівським каші сприяє гарному протистояння організму до різних інфекційних захворювань.


Якої шкоди може дати геркулесова каша?

Як відомо, будь-який корисний продукт, за певних умов може виявитися і шкідливим.
Так от у вівсі присутній фітинової кислота, яка здатна перешкоджати процесу засвоєння кальцію в кишечнику. А адже він підтримують здоровими зуби і кістки в цілому. Кальцій разом з магнієм нормалізують роботу серцево-судинної системи. Брак ж кальцію призводить до прямо протилежних процесів.


У різних людей сприйнятливість каші з вівсяної крупи може бути різною. Так, хворим страждаючим гастритом з підвищеною кислотністю шлункового соку, потрібно вживати тільки мелкомолотую пластівці вівсянки. Вони мінімально травмують запалені стінки шлунка.


Також неприпустимо годування дітей нею до початку другого року життя. Чому? Справа в тому, що для немовляти, на першому році життя, що міститься в каші глютин (клейковина) дуже гіппоалергічен і може викликати спадкове захворювання – целіакію.


Втім, дітям старшого віку не схильним до цієї хвороби, але мають алергію на геркулесову кашу можна порадити не відмовлятися від неї повністю, а всього лише зменшити споживану порцію. До того ж геркулесова каша маючи невелику калорійність, є досить ситним продуктом. Наприклад, порція «Геркулеса», приготована на молоці, містить в собі всього 200 ккал. Така маленька калорійність цього продукту, на подив, дає можливість людині протягом тривалого часу залишатися ситим.


Отже, розглянувши обидва боки геркулесівським каші, її шкоду і користь, можна зробити висновок, що корисні властивості продукту в значній мірі перевищують негативні. А тому забезпечте собі і родині повноцінне здоров’я. Частіше вживайте геркулесову кашу!

Ganieva,



Залиште, будь ласка, свій коментар нижче! Нам важливо знати Вашу думку!



Оставить комментарий

Вы должны войти чтобы оставить комментарий.

В категории : Статті