ГМО – вплив на людину – на організм і здоров’я

26 липня, 2012


 ГМО - вплив на людину - на організм і здоров Всі чули про ГМО, вплив на людину – на організм і здоров’я. Але не дуже точно представляють чому ГМО так шкідливо. Давайте ознайомимося з висновками вчених, відомими на даний момент:

Експерти виділяють наступні головні небезпеки вживання в їжу генетично модифікованих продуктів:

1. Придушення імунітету, алергія і метаболічні розлади, в результаті прямого впливу трансгенних білків.


Вплив нових білків, що продукують вбудовані в ГМО гени, сумнівно для здоров’я. Людина їх раніше ніколи не використовував і тому не відомо, чи є вони алергенами і як подіють в далекій перспективі.


Показовим зразком ГМ – продукту є експеримент схрещування генів бразильського горіха з генами бобів. Поставивши собі за мету збільшити калорійну цінність останніх, було підвищено в них вміст протеїну. Втім, як виявилося згодом, таке поєднання виявилося потужним алергеном, і його довелося виключити з подальшого виготовлення.


Вплив ГМО на організм людини чітко відображають цифри статистики. Так у Швеції, де трансгени заборонені, хворіють на алергію 7% жителів, а в Америці, де вони продаються, іноді у відсутності маркування, – 70,5%.


Ще за однією з версій , пандемія менінгіту, серед британських дітей була обумовлена ослабленням імунітету внаслідок застосування ГМ-включають молочного, вафельних бісквітів та шоколаду.


2. Всілякі патології здоров’я внаслідок виходу в світ в ГМО нових білків або отруйних для людини продуктів метаболізму.


Вже є переконливі підтвердження порушення стійкості геному рослини при впровадженні в нього чужорідного гена. Все це може стати передумовою зміни хімічного складу ГМО і зародження у нього несподіваних властивостей.


Наприклад, для виготовлення харчової добавки триптофан, в Америці в кінці 80-х років XX століття була утворена ГМH -бактерія. Але разом зі звичайним триптофаном, за не з’ясованих до кінця обставині, вона стала виробляти олефін-біс-триптофан. У слідстві його вживання захворіло 5 тис. осіб, з них – 38 людей померло, 1500 стали інвалідами.


Також незалежні фахівці кажуть, що вплив ГМО на здоров’я людини страшно і тим, що генно змінені культури рослин виділяють в 1020 разів більше токсинів, ніж звичайні організми.


3. Поява стійкості хвороботворної мікрофлори людини до антибіотиків.

При отриманні ГМО до цих пір застосовуються радіомаркерние гени стійкості до антибіотиків, що можуть перейти в мікрофлору кишкового тракту, що було представлено у відповідних дослідах, а це , в свою чергу, може привести до медичних проблем – неможливості виліковувати деякі хвороби.


В результаті в ЄС з грудня 2004 р. заборонена реалізація ГМО з застосуванням генів стійкості до антибіотиків. Глобальна організація охорони здоров’я (ВООЗ) радить виробникам утриматися від застосування цих генів, але компанії від них повністю категорично не відмовляються. Небезпека таких ГМО, як реєструється в оксфордському Великому енциклопедичні довіднику, досить великий і «не можна не визнати, що генна інженерія не так безневинно, як це може здатися на перший погляд».


4. Патології здоров’я, пов’язані з скупченням в організмі людини гербіцидів.

Велика частина відомих трансгенних рослин не гинуть при груповому застосуванні аграрних хімікатів і можуть їх накопичувати. Є матеріали про те, що змінена цукрові буряки, стійка до гербіциду гліфосат, накопичує його отруйні метаболіти.


5. Зниження надходження в організм важливих елементів.

На думку незалежних експертів, до цих пір неможливо напевно сказати, приміром, чи є склад звичайних соєвих бобів і ГМ-аналогів рівносильним або ж ні.
При зіставленні різних надрукованих наукових даних з’ясовується, що окремі, зокрема, зміст фітоестрогенів в них, у великій мірі різняться.


6. Віддалені канцерогенний і мутагенний ефекти.

Будь включення чужорідного гена в організм – це зміна, воно може активізувати в геномі непотрібні наслідки, і до чого це призведе – жодна людина не знає, і знати на нинішній день не може.


За інформацією англійських експертів в рамках муніципального проекту «Аналіз ризику, пов’язаного із застосуванням ГМО в продуктах харчування для людини» афішувати в 2002 р., трансгени мають властивість залишатися в організмі людини і внаслідок так званої «горизонтального перенесення» вбудовуватися в генетичний апарат бактерій кишкового тракту людини. Перш аналогічна ймовірність і вплив на людину ГМО заперечувалися. Робіть висновки – чи варто купувати такі продукти!

Євген,



Залиште, будь ласка, свій коментар нижче! Нам важливо знати Вашу думку!



Оставить комментарий

Вы должны войти чтобы оставить комментарий.

В категории : Статті