Горіхи фісташки: корисні властивості та протипоказання

26 липня, 2012


Горіхи фісташки: корисні властивості та протипоказання Фісташка – дослівно в перекладі з іранського звучить як «сміється горіх». Таким ласкавим прізвиськом він зобов’язаний невеликі тріщини між двох скорлупок, яка віддалено нагадує посмішку. Проте свого часу носив горіх і інше не менш дивовижне прізвисько – «магічний горіх», яке йому дали за підвищений вміст вітаміну Е, і, як наслідок, омолоджуючу дію на клітини організму.

Історія фісташок

Фісташки дуже швидко підкорили не тільки Іран, але і весь Близький Схід і Середземноморське узбережжя. На цю тему навіть існує оповідь про цариці Шеви, яка забороняла простолюдинам споживати настільки корисні горіхи в їжу, надавши фісташками статус королівської їжі. Цариця Шеви не була єдиною вінценосної особливою, яка відвалу перевагу цьому горіху. Знаменитий вавілонський цар Навуходоносор наказав висадити фісташкові дерева у своїх висячих садах Семіраміди.

Одне з найбільш шанованих в стародавньому світі властивостей фісташок – їх практичність і цілющі властивості. Роблячи запаси їжі на довгий термін торговці, дослідники та подорожні обов’язково брали їх з собою. Зберігалися вони досить довго, в дорозі згодилися б для лікування багатьох недуг, та й в якості барвника кошти теж були непогані.

Наприкінці правління римського імператора Тіберія фісташки вперше потрапили до Європи (Італію), звідки стали відомі Іспанії та Португалії. А ось в Північну Америку, де вони користуються не меншим попитом, лише в середині дев’ятнадцятого століття. На нашій батьківщині першого фісташкові дерева були посаджені в Криму неподалік від міста Судак. Перші 15 з них посадив знаменитий і видатний діяч науки П. С. Паллас. На жаль, дикорослі азіатські дерева, незважаючи на хороші для них погодні умови, давали непридатні в їжу плоди.

Цікаво те, що фісташки можна збирати тільки вночі. Це викликано тим, що фісташкові дерева через сонячних кращою і підвищеної температури виділяють специфічні ефірні масла, запах яких викликає сильне запаморочення. Але це не єдина унікальна особливість у виробництві фісташок. Тільки ці горіхи можна обсмажувати і солити навіть тоді, коли вони в шкаралупі.



Поради при покупці фісташок

Купуючи фісташки, варто пам’ятати, що горіх в середньому зберігається не більше року, а при нульовій температурі повітря за Цельсієм – до чотирьох років. Вони повинні бути чистими і обов’язково третину або чверть розкрилися, тобто дозрілими. На смак фісташки хорошої якості трохи солодкуваті. Ні в якому разі в них не повинно бути цвілі або прогорклости!

Фісташка на наших столах

Набагато простіше напевно надати список тих кулінарних страв в яких ні за яких умов не можуть бути фісташки, ніж перерахувати всі ті, куди вони додаються . Їх використовують у виробництві сиру, ковбаси, всіляких кондитерських виробів. Додається вони в багато страви азіатської кухні з птиці, в салати і т.д. Фісташки можна їсти не тільки з пивом, а й з десертних або ігристим вином. Для цього їх не солять, а спеціально обробляють лимонним соком.

Користь фісташок

У них є вітаміни та інші корисні мікроелементи: клітковина, селен, кальцій, калій, магній, марганець, цинк, біотин, мідь, ніацин, танін, фітостерини, вітаміни групи В і Е.

Дуже гарні фісташки для людей, що страждають від проблем з серцево-судинною системою і цукровим діабетом. Найоптимальніша доза для зниження рівня цукру і холестерину в крові – від 10 до 20 ядерець в день.

Допомагають вони і при захворюваннях дихальної системи, зокрема при серйозному бронхіті і навіть туберкульоз. Для цього в одній склянці молока потрібно відварювати 30 хвилин наступну суміш: 2 плода сухого інжиру з двома столовими ложками подрібнених горіхів фісташок. Їсти таку суміш рекомендується не менше рази на день.

При інфекціях ротової порожнини (стоматит або ангіна) рекомендуються спеціальні полоскання на основі шкаралупи горіха. Для приготування настоянки знадобиться: подрібнені шкарлупки – 2 ст. л., 200 г горілки. Витримується настоянка 2 тижні в темному, бажано прохолодному місці. У тих же умовах її потім і слід зберігати.

Корисні властивості фісташок життєво необхідні всім студентам і людям з постійною розумовою навантаженням. Чому? Та завдяки тому, що від них поліпшується робота серцево-судинної і дихальної систем, значно підвищується мозкова активність, пропадає почуття постійної фізичної втоми, немов самі собою зникають проблеми і перебої в роботі печінки.

Ядерця горіхів широко використовуються жінками і в косметологічних цілях. Цьому сприяють відомі властивості фісташки, позбавляють від пігментних плям і веснянок.

Також науково доведено, що люди після 65 років найчастіше втрачають зір через недостатню кількість зеаксатіна і лютеїну, які з лишком можна знайти в фісташках. Приймаючи 10-15 ядерець горіха щодня можна не турбуватися про дистрофії сітківки і старечої втрати зору.


Фісташки в цифрах на 100 грам

Калорійність – 556ккал
Білків – 20,27 г
Жиров – 45,39 г
Вуглеводів – 22 г
Вода – 3,91 г
Вітамін А – 21 мкг
B1 – 0,87 мг
B2 – 0,16 мг
B3 -1,30 мг
B6 – 1,70 мг
B9 – 51 мкг
E – 2,29 мг
С – 5.59 мг
Магній – 120,9 мг
Залізо – 3,91 мг
Калій -1024,99 мг
Кальцій – 104,9 мг
Фосфор – 489,99 мг
Цинк – 2,19 мг
Натрій – 0,99 мг

Протипоказання до прийому

Які б не були корисні фісташки, ми з редакцією сайту не рекомендуємо вживати їх в підвищеній кількості, тому як білок горіхів є досить потужним алергеном. У щоденний раціон їх вводять дуже обережно, чітко контролюючи і не перевищуючи допустимої норми. Якщо не стежити за дозуванням, то можна зіткнутися з такими наслідками: кашель і чхання, шкіряна висип, проблеми з травленням. Ще одним мінусом горіха є його висока калорійність, тому максимальна добова норма перекусу не повинна перевищувати 30 м. От правда, за матеріалами опублікованими в американському журналі клінічного харчування, така доза є достатньою щоб попереджати імпотенцію, ожиріння і серцево-судинних захворювання. Так що, шкоду і користь фісташок поняття йдуть пліч-о-пліч.

Ось ми і поговорили про горіхи фісташки, корисні властивості та протипоказання їх до вживання. Ще додам, що дуже бажано щоб фісташки йшли в їжу окремим прийомом, а не вприкуску з чимось ще. До речі, люди, які прагнуть повністю відмовитися від продуктів тваринного походження, можуть замінити їх фісташками в доступній дозуванні.

Laura,



Залиште, будь ласка, свій коментар нижче! Нам важливо знати Вашу думку!



Оставить комментарий

Вы должны войти чтобы оставить комментарий.

В категории : Статті