Горохова каша: користь і шкода

26 липня, 2012


Горохова каша: користь і шкода Багатьом з нас відомо, що бобові (квасоля, соя, горох, сочевиця) багаті безцінними мікроелементами і вітамінами. Страви з них смачні і поживні. Особливе ставлення у Росіян до гороху. Споконвіку супи, каші, пироги з цим продуктом, були головними стравами на повсякденному обідньому столі.

Чим корисний горох, як приготувати з нього корисну смачну кашу, чи може така каша нанести шкоду здоров’ю, я розповім вам на нашому сайті , у статті: горохова каша – користь і шкоду.

У чому користь яку дає горохова каша?

У ньому містяться практично всі необхідні для здоров’я людини корисні речовини – вітаміни, мінерали, амінокислоти, антиоксиданти.
Є білки, природна клітковина, мінеральні солі та інші цінні речовини.

Не менш самого гороху корисна каша з нього. Оскільки це блюдо дуже поживна, ситне, калорійне, воно незамінна для людей, які займаються спортом, піддаються сильним фізичним навантаженням. Їм рекомендується вживати його для відновлення сил і витраченої енергії. Завдяки наявності рослинного білка, каша з гороху сприяє швидкому м’язевого росту. Блюдо відмінно поєднується з різними овочами, м’ясом.

Користь цього споконвічно російського блюда полягає також в тому, що вживання каші сприяє усуненню запорів, метеоризму, нетравлення, поганого апетиту. Каша корисна тим, хто страждає перепадами тиску, недокрів’ям, анемією.

Завдяки наявності антиоксидантів, це блюдо корисно їсти при захворюваннях шкіри. При регулярному його вживанні зберігається молодість, здоров’я шкіри.

Горохова каша – страва дуже поживне. Досить з’їсти невелику порцію і думка про їжу довго не з’явиться.

Спробуйте приготувати це корисне, старовинне блюдо, насолодіться його смаком. А як правильно приготувати горохову кашу, я вам зараз розповім:

Як приготувати смачну, корисну кашу їх гороху?

Вам знадобиться: Дроблення навпіл зерна 0,5 кг. Також потрібні 2 середніх цибулини, соняшникова олія, сіль за смаком.

Якщо у вас немає дробленого гороху, і ви використовуєте цільні зерна, варити кашу потрібно довше. Найкраще цільні зерна замочити чистою водою на всю ніч.

Як готувати:
Переберія, промийте зерна. Перекладіть в емальовану каструлю, залийте
холодною водою на 2 см. вище рівня зерен. Поставте на плиту, доведіть до кипіння, варити на слабкому вогні 1,5 години, постійно помішуючи.

В процесі варіння, коли вбереться вода, знову долийте холодної води, щоб вона покривала зерна на 2 см. Доливайте , таким чином, воду в міру потреби. При такому способі варіння, каша приготується швидше, буде розваристої, без грудочок. Посоліть кашу вже в самому кінці, коли вона буде майже готова. Після чого приберіть її з плити.

Тепер почистіть цибулю, дрібно наріжте. Обсмажте на олії до золотистого кольору, додайте в кашу, гарненько перемішайте. Пам’ятайте горох дерев’яною ложкою і подавайте до столу.

Горохова каша з м’ясом

Підготуйте 200 г. зерен (попередньо замочіть на ніч), 200 г . яловичої вирізки, 1 морквина, 1 цибулина, рослинне масло, сіль, перець за смаком.

Як готувати:
Поріжте м’ясо на маленькі шматочки, обсмажте в глибокій каструлі. Додайте дрібно нарізані моркву, цибулю, змішайте, посмажте ще кілька хвилин. Тепер покладіть в каструлю горох, долийте води як в першому рецепті, варіть на дуже слабкому вогні близько години. Постійно помішуйте. Після закінчення варіння посоліть, поперчіть за смаком. Перед подачею до столу посипте зеленню петрушки або кинзи.

Смачну кашу можна також зварити зі свіжого зеленого горошку. В цьому випадку, вона звариться набагато швидше, горошок не потрібно замочувати. Для такої страви залийте свіжі зернятка холодною водою (1:1), зваріть до готовності, посоліть, додайте шматочок вершкового масла.

До речі, цей продукт чудово поєднується з гречаною крупою. Щоб приготувати незвичайне блюдо, наприкінці варіння додайте трохи гречаного проділу. Зваріть все до готовності, подавайте з салатом зі свіжих овочів та зелені. За рахунок гречаної крупи, каша стане ще корисніше і смачніше.

У чому шкода який може принести горохова каша?

Це блюдо корисно людям будь-якого віку – людям похилого віку і малюкам із 3 років. Але, на жаль, в деяких випадках, є горохову кашу можна. Літнім людям варто їсти її не часто, щоб уникнути проблем з травленням. Протипоказано це блюдо при холециститі, подагрі, слабкому кровообігу. Воно може принести шкоду при гострих нефриті, загостренні захворювань травної системи.

Горохова каша в багатьох країнах світу вважається прекрасним гарніром і корисною дієтичною їжею. Дієтологи відзначають той факт, що вона багата великою кількістю білка, вітамінами, мікроелементами, але містить малу кількість вуглеводів. Тому це блюдо буде корисно вживати тим людям, хто піклується про свою талії і здоров’я, але в той же час любить поїсти смачно і ситно.

Враховуйте користь і шкода горохової каші, а також пам’ятаєте, що багато є її не можна через високий вміст калорій. Будьте здорові!

Світлана,



Залиште, будь ласка, свій коментар нижче! Нам важливо знати Вашу думку!



Оставить комментарий

Вы должны войти чтобы оставить комментарий.

В категории : Статті