Гречаний, липовий, квітковий мед, корисні властивості меду

26 липня, 2012


Гречаний, липовий, квітковий мед, корисні властивості меду Природа подарувала людині прекрасне ласощі і найцінніший лікарський продукт – мед. Це унікальна комора корисних речовин, необхідних для життєдіяльності людського організму.

Лікувальні властивості мають всі сорти меду, проте ще наші предки знали, що різний мед по-різному справляється із захворюваннями: наприклад, при застуді краще допомагає липовий, одуванчіковий – при жовтяниці, а конюшиновий хороший для жінок. Але видів меду багато. Тому сьогодні на ми поговоримо більш докладно лише про гречаний, липовий, квітковий мед, корисні властивості.

Різновиди меду

Сортів меду дуже багато, і всі вони відрізняються за смаком, ароматом, зовнішньому вигляду і кольору.

Абсолютно точно визначити, до якого сорту належить той чи інший мед, можна в лабораторії, розглянувши пилок, яка обов’язково присутня в ньому, і встановивши, якому рослині вона належить.

Якщо бджолами зібраний нектар більш ніж на 50% з одного виду квіткових рослин, такий мед має назву «монофлерний» («моно» – один, фр. «fleur» – квітка). Він зустрічається рідше, ніж мед поліфлерний – з нектару різних кольорів.

Виявляється, у наш час на основі вивченого рефлексорного поведінки бджіл бджолярі легко навчилися направляти їх політ на поля з потрібними рослинами. Тим самим вони змогли збільшити на ринку кількість монофлерний меду.

Вчені визначили, що кожен вид меду має відмінності в хімічному складі, містить більшу або меншу кількість певних лікувальних і антимікробних властивостей.

У народі великою популярністю користуються саме мед липовий і мед гречаний (монофлерний сорту).

Корисні властивості липового меду

Липовий мед цінується за приємний смак, квітковий аромат липи і високу якість (один з кращих сортів). За кольором він світло-янтарний або безбарвний. Приблизно через п’ять-шість місяців кристалізується і стає світло-жовтим, з дрібнозернистою структурою (рідше – з великої кристалізацією).

Цей мед відрізняється сильно вираженими антибактеріальними властивостями. Тому в народі має славу чудовим «лікарем» від застуди, кашлю, нежиті, ангіни, бронхіту і астми, а також шкірних хвороб. Це хороший відхаркувальний і потогінний засіб.

Липовий мед застосовують і при лікуванні шлунка і кишечника, жовчного міхура і нирок. Тільки в ньому містяться кристали щавлевокислого кальцію.

Дуже ефективно використовується як загальнозміцнюючий засіб при серцевих та судинних захворюваннях.

Нерідко такий мед вживають місцево: при запальному процесі в молочних залозах, при екземі, опіках та ін Він допомагає пом’якшити, знеболити, знезаразити, прискорити процес загоєння.

Цей мед відрізняється високим вмістом вітамінів і мінералів, ефірних масел, біологічно активних речовин, в ньому присутня фарнезол, який використовується в парфумерії .

У народному лікуванні мед зібраний з квіток липи визнаний дієвим засобом проти кору, свинки, дитячих судом, а в поєднанні з козячим молоком – проти туберкульозу.

Чим краще гречаний мед?

Цей мед легко визначити за самою темною забарвленням (від темно-жовтого до коричневого і темно-червоного). Він також стоїть у ряду кращих сортів меду і вважається цілющим.

Кристалізація настає швидко (і велика, і дрібна). У гречаного меду специфічний пряний аромат і смак, від якого навіть може зачинившись в горлі.

У порівнянні зі світлими сортами він удвічі перевершує їх за змістом незамінних амінокислот. Також високий вміст білкових речовин і мікроелементів (особливо заліза, міді і магнію).

Гречаний мед зібраний бджолами з гречки вибирають для лікування анемії і недокрів `я, щоб нормалізувати склад крові.
Це відмінне загальнозміцнюючий засіб. Завдяки підвищеному складу мінералів і вітамінів їм лікують авітаміноз, рекомендують в профілактичних цілях і при лікуванні різного роду крововиливів, гіпертонії (спільно з медикаментозною терапією), нервових захворювань, а також при захворюваннях на кір, скарлатина, променевою хворобою.

Цей мед теж вважається чудовим антисептиком, тому застосовується для гнійних ран, трофічних виразок і т.п.

Спектр застосування гречаного меду з метою лікування широкий: судини, нервова система, шкірні покриви і суглоби, ШКТ, печінка, жовчні шляхи.

Властивості квіткового меду

Квітковий мед (поліфлерний) більш поширений. Відрізняється красивим золотисто-жовтим або жовто-коричневим кольором, приємним смаком, ароматом. На відміну від липового меду і гречаного він набагато довше не кристалізується.

Для квіткового меду, який також називають луговим, бджоли збирають нектар з різних лугових квітів: кульбаби, чебрецю, конюшини, люцерни, чебрецю, шавлії, підмаренника та багатьох інших. Кожне з лікарських рослин разом з нектаром і пилком віддало бджолам частку своїх корисних властивостей, а вони перенесли їх в солодкий запашний мед. Він дійсно містить в собі букет ароматів.

Як ми можемо здогадатися, лікувальні властивості квіткового меду для здоров’я людини будуть залежати від того, яких медоносів було більше. Якщо рясно зацвіте шавлія, який добре лікує шкірні запалення, виразки, гнійні рани, то і такий мед буде відмінно допомагати при різних шкірних захворюваннях. Нектар квітучого чебрецю додасть меду сечогінні властивості, потогінні, в’яжучі, протівогнілостним. Ромашка збагатить мед протизапальними властивостями. Завдяки герані має мед корисні властивості, які допоможуть при захворюваннях кишечника, шлунку, нирок, при подагрі і болях у попереку.

Мед заготовлений бджолами з квітів оздоровлююче діє і на діяльність серця, і на дихальні шляхи, і на печінку. Він відмінно зміцнює імунну систему і омолоджує весь організм.

Квітковий мед, зібраний з квітів у травні, називають травневим. Він особливо корисний при атеросклерозі, захворюванні печінки. Відмінно заспокоює, розслабляє, допомагає від безсоння і нервових недуг.

Кожен знає про безліч корисних властивостей меду. Тепер ви трохи більше дізналися, чим різняться різні сорти меду, і зможете правильно вибрати для себе той, який більше вам підходить.

LDSveta,



Залиште, будь ласка, свій коментар нижче! Нам важливо знати Вашу думку!



Оставить комментарий

Вы должны войти чтобы оставить комментарий.

В категории : Статті