Грейпфрут: користь і шкода, як їдять грейпфрут

26 липня, 2012


Грейпфрут: користь і шкода, як їдять грейпфрут Як відомо, грейпфрут відноситься до цитрусових і також як апельсин (гібрид помело і мандарина) є гібридом помело і апельсина.
Цей оригінальний гібрид вивів не людина, її створила сама природа без допомоги людини. Як і у всіх цитрусових, в грейпфруті містяться багато важливих для людського організму речовини. Цей фрукт може похвалитись вмістом вітамінів В2, Р, С, провітаміну А – каротину, кальцію, клітковини, калію, ефірних масел і органічних кислот.

Але як усім відомо, яким би привабливим не був той чи інший продукт, практично завжди він має яке-небудь протипоказання. У цій статті на сайті ми продовжимо говорити про грейпфрут, користь і шкода, як їдять грейпфрут розповімо.

Шкода грейпфрута

Можливо, із засобів масової інформації ви чули, що каліфорнійські і гавайські вчені спільними зусиллями провели дослідження і на їх основі з’ясували, що щоденне вживання в їжу жінками більше 1/3 грейпфрута збільшує на 33% ризик розвитку раку молочної залози.

Але це стосується лише тих жінок, які перебувають в менопаузі і живуть в точках земної кулі з жарким кліматом, що піддаються сильному сонячному випромінюванню.

Якщо у жінки є хоч які-небудь проблеми з печінкою , то в її організмі спостерігається порушення балансу гормонів естрогенів, в результаті чого можуть виникнути різні онкозахворювання. Тому, при проблемах (навіть самих найменших) з печінкою не слід вживати грейпфрут.

Справа в тому, що грейпфрут містить велику кількість інгібіторів, які сповільнюють роботу печінки, в результаті чого в крові різко збільшується кількість естрогенів. Надлишковий вміст естрогену може спровокувати виникнення злоякісного новоутворення в грудях.

Також грейпфрутовий сік може негативно вплинути на деякі ліки. Тому, під час лікування різних захворювань, пов’язаних з внутрішніми органами людського організму, не рекомендується його вживати зовсім. При одночасному прийомі грейпфрута і лікарських препаратів може виникнути підвищена концентрація ліків в крові людини (аж до 200%), що призводить до появи побічних ефектів.

Варто відзначити, що ефективність протизаплідних таблеток при одночасному прийомі з грейпфрутом або його соком значно падає. Тому, в такому випадку ризик несподіваної вагітності зростає.

Вживання соку грейпфрута на голодний шлунок може призвести до появи неприємних наслідків на слизових шлунка, стравоходу, яснах і зубах, так як цей фрукт володіє підвищеною кислотністю.

Також знайте, що грейпфрут протипоказаний людям, що страждають підвищеною кислотністю шлунка.

Користь грейпфрута

Вживання грейпфрута в невеликій кількості благотворно впливає на людський організм.

Грейпфрут, а також його сік відмінно виводять зайву рідину. Цей фрукт сприяє очищенню організму людини від шлаків і схудненню. Грейпфрутовий ефірні масла, а також органічні кислоти відіграють важливу роль у стимулюванні обміну речовин, поліпшення засвоєння їжі, процесу травлення та вироблення травних соків.

В плоді грейпфрута міститься велика кількість клітковини, яка посилює перистальтику кишечника. Саме тому вживання грейпфрута є гарною профілактичним заходом для запору, який сприяє порушенню обміну речовин.

Прийом невеликої кількості свіжовичавленого грейпфрутового соку послабляюще впливає на організм людини. Крім цього, він зміцнює нервову систему, що особливо необхідно при фізичному і розумовому перевтомі.

Грейпфрут нормалізує сон. Тому його корисно вживати при безсонні.
При депресії і апатії в ароматерапії використовується аромат грейпфрута. Він пробуджує інтерес до життя, піднімає настрій, загострює пам’ять і увагу, а також допомагає впоратися із сумнівами.

Грейпфрут – низькокалорійний продукт. Тому цей фрукт використовується для приготування різних смачних десертів в розвантажувальні дні.

Також корисні властивості грейпфрута активно використовуються в косметології.

Як їдять грейпфрут?

Найчастіше грейпфрут вживають розрізаним навпіл і посипаним зверху цукром.
Але існує ще й цілий ритуал вживання цього фрукта:

1. Вимийте грейпфрут в теплому розчині води з содою.
2. Витріть насухо плід і викладіть на тарілку.
3. Шкірку зріжте зверху по горизонталі, при цьому обнажите, але не зачепіть м’якоть.
4. З центру фрукта вийміть «стовпчик».
5. Потім візьміть чайну ложку і продавіть м’якоть до утворення соку.
6. В заглиблення, зроблене чайною ложечкою, засипте 2-4 чайних ложки цукру, після чого з обережністю продавіть м’якоть і ложкою вилийте сік в окремий посуд. Що залишився сік перелийте разом з м’якоттю.
7.
Отриману суміш із соку, м’якоті і цукор розлийте в келихи.

Резеда Ганиева,



Залиште, будь ласка, свій коментар нижче! Нам важливо знати Вашу думку!



Оставить комментарий

Вы должны войти чтобы оставить комментарий.

В категории : Статті