Гуава фрукт: корисні властивості, рецепти

26 липня, 2012


Гуава фрукт: корисні властивості, рецепти Солодка екзотична гуава вже досить добре знайома в нашій країні. Цей фрукт, схожий на яблуко, завозять до нас з Північної і Південної Америки, де плоди ростуть на розлогих деревах, висота яких досягає 20 метрів. Плоди гуави соковиті, покриті зеленою шкіркою, а всередині мають оранжево-рожевого кольору м’якоть, яку вживають у їжу.

Крім дуже смачною м’якоті, соковиті плоди володіють корисними властивостями і високою поживною цінністю. Сьогодні на сайті , ми поговоримо з вами про солодкі плоди, дізнаємося, які корисні речовини містить гуава фрукт, корисні властивості, рецепти приготування з нього смачних десертів.

Біохімічний склад плодів гуава

Основні компоненти, що містяться в плодах: вода, природна клітковина, фруктоза. Також вони містять білки, невелика кількість жирів. Крім цього гуава має в складі вітаміни групи В, вітамін С, А, К. Також у фруктах велика кількість мінералів. Наприклад, вони містять залізо, кальцій, магній, мідь, цинк, фтор. Є в них також такий рідкісний і цінний для здоров’я фосфор, сірка, йод, марганець і ін

Вітаміну С в плодах гуави приблизно в 5 разів більше, ніж в апельсинах. Тому її дуже корисно вживати при авітамінозах, для поліпшення функції імунної, лімфатичної системи. Плоди корисні при профілактиці грипу, застуд.

Корисні властивості гуави

Ці фрукти мають властивість зміцнення кісткової тканини. Також властивості гуава покращують роботу серця, покращують кровопостачання, нормалізують артеріальний тиск крові.

Оскільки фрукти містять велику кількість природного клітковини, їх регулярне вживання сприяє зміцненню, поліпшенню роботи травної системи. Плоди мають антиінфекційні, бактерицидними властивостями, тому їх можна використовувати як профілактичний засіб кишкових інфекцій.

За твердженням деяких лікарів-дієтологів, регулярне вживання 1-2 плодів гуави за день допоможе позбутися запаморочення, усуне судоми м’язів. Плоди корисні при захворюваннях порожнини рота, при порушеннях менструального циклу і т.д.

Доведено, що фрукти гуава володіють м’яким знеболюючим ефектом. Тому їх можна використовувати для усунення зубного болю, прострілів, нервових спазмів. Також фрукти володіють м’яким жарознижуючим ефектом. Тому їх рекомендують вживати при захворюваннях верхніх дихальних шляхів, інфекціях і застудах.

При болю в горлі, ангіні, кашлі, закладеному носі корисно полоскати горло, промивати носові проходи відваром із листя рослини.


Відвар листя також використовують зовнішньо для лікування шкірних захворювань. Кашку зі свіжого листя застосовують для обробки наривів, фурункулів, використовують для швидкого загоєння ран і порізів.

Гуава містить велику кількість антиоксидантів, тому плоди мають регенеруючі, що омолоджують, протизапальні, протипухлинні властивості. Тому, якщо є така можливість, купуйте ці корисні, солодкі фрукти, їжте їх у свіжому вигляді, для лікування можна використовувати аптечні екстракти та спеціальні витяжки з нього.

Також з плодів гуави можна приготувати дуже цікаві, екзотичні страви, які дуже подобаються всім ласунам, а особливо дітям. Пропоную вашій увазі деякі рецепти з гуава :

Пунш з гуава і свіжими фруктами

Для цього рецепта вам знадобиться: 6 шт. стиглих плодів гуави, порізаних на шматочки, дрібно порубаний невеликий шматочок кореня імбиру (2,5 см.), 0,5 л. свіжої чистої води, 0,75 мл свіжозавареного чаю, 150 р. цукрового піску. Також підготуйте по 150 мл. свіжовичавленого соку апельсина, ананаса, 60 мл. соку лимона, колотий лід, скільки вам захочеться покласти.

Як готувати:

Подрібнений імбир залийте 0,5 ст. води, закип’ятіть, томіть на слабкому вогні 10 хв. Потім дайте охолонути, процідіть, сировину відіжміть через марлечку. Очищені від шкірки, порізані плоди гуави протріть через друшляк, щоб видалити кісточки.

Тепер змішайте імбирну воду, подрібнені плоди, додайте цукор, всі види соків, чай, воду, що залишилася. Все ретельно розмішайте до повного розчинення цукру. Покладіть на дно широкого глечика колотий лід, влийте пунш. Через 10-15 хвилин можна розливати напій по склянках. Перед подачею, прикрасьте край склянки кружечком апельсина.

Гуави, фаршировані сиром

Для цього рецепта підготуйте 2 шт. гуави, 150 р. свіжого, не надто жирного сиру, 1 ст. л. натурального бджолиного меду, 1 ст. л. свіжих або заморожених ягід брусниці.

Як готувати:

Промийте водою фрукти, обсушити серветкою, розріжте кожен на 2 половинки. За допомогою чайної ложки акуратно видаліть з половинок зерна, а потім велика кількість м’якоті. У вас вийдуть 4 зелені «човники». Тепер протріть сир крізь сито, перемішайте з медом. Трохи розігрійте в мікрохвильовці, щоб сир став теплим.

Тепер подрібніть за допомогою блендера м’якоть гуави, змішайте це пюре з сиром. Заповніть отриманою сумішшю половинки плодів, зверху прикрасьте ягодами брусниці. Шкірка, в даному випадку відіграє роль тарілки. Але її можна теж з’їсти, якщо гуави дуже м’які і свіжі, а шкірка у них м’яка.

Ми поговорили з вами про фрукт гуава, корисні рецепти з ним привели. Тепер ви більше знаєте про це екзотичному плоді. Використовуйте солодкі плоди для лікування, профілактики різних захворювань, готуйте смачні десерти за наданими рецептами. Будьте здорові!

Світлана,



Залиште, будь ласка, свій коментар нижче! Нам важливо знати Вашу думку!



Оставить комментарий

Вы должны войти чтобы оставить комментарий.

В категории : Статті