Історія походження салату

26 липня, 2012


Історія походження салату Іноді салат називають диригентом застілля. Історія походження салату дуже довга, а тому не донесла до наших часів імені того кухаря, який вперше приготував цю страву. Вважається, що вперше він був зроблений кухарем в Стародавньому Римі. З тих пір пройшло чимало часу, поки цей рецепт «перетнув» Апенніни і потрапив до Франції. Тоді в салат входили тільки овочеві інгредієнти. І тільки в кінці 19-го століття салатами стали називати і блюда, що складаються з м’яса, риби, варених яєць та інших продуктів. Завдяки кому це відбулося також невідомо, оскільки історія походження овочевих салатів і про це теж мовчить …


Мало того, походження слова салат також до сих пір невідомо. У російській мові слово з’явилося з французького і означає – «те, що посол». Історія походження росіян салатів сходить до французької кухні, оскільки традиційна російська кухня крім вінегрету не мала інших салатів. Тому тільки вінегрет можна назвати споконвічно російським салатом. Хоча і його нинішня назва походить від французького слова “vinaigrette”, що означає заправку з оливкової олії, оцту і кухонної солі. До складу вінегрету входять: картопля, морква, капуста, буряк та цибулю. Втім, раніше в нього додавали квашену капусту, брукву. Також для цього можна використовувати зелений горошок, солоний огірок або будь-яку зелень.


В даний час для салатів можна брати найрізноманітніші складові, такі як овочі, фрукти, ягоди, варені яйця, м’ясо, сир, гриби, рибу, морепродукти, рис, горіхи, сухофрукти, макарони та інші.


У весняний період відмінно використовувати для салату багаті вітамінами дикорослі рослини – молоде листя клена, липи, кульбаби, подорожника, кропиви, кмину, цикорію, весняного первоцвіту або деревію.


Салати можуть розділити на наступні групи: овочеві, м’ясні, листові, фруктові, змішані, з продуктів пройшли теплову обробку і з сирих інгредієнтів. Фахівці вважають, що до всіх салатів, а в першу чергу до овочевих і листовим, добре додавати лимонний сік або кислі фрукти і ягоди, які зроблять блюдо ніжніше і цікавіше.


В історії походження салатів як окремого страви, важливу роль зіграли соуси, спеції і ароматна зелень трав. Соус є сполучною ланкою салату. Адже він надає страві соковитість і відтіняє смак. Абсолютно незамінні соуси в змішаних салатах.


Неповторний смак може надати нарізана зелень петрушки, кропу, зеленої цибулі та часнику, естрагону, селери, базиліку, м’яти або лебестока.


Додавати в соуси спеції потрібно акуратно, щоб вони відповідали складу страви і не забивали собою основний смак.


Буває, що соуси окремо подають в різних соусниці, в цьому випадку люди, що сидять за столом, можуть самі вибирати їх і заливати салати в своїх тарілках.

Кароліна,



Залиште, будь ласка, свій коментар нижче! Нам важливо знати Вашу думку!



Оставить комментарий

Вы должны войти чтобы оставить комментарий.

В категории : Статті