Їстівні рослини лісу

26 липня, 2012


Їстівні рослини лісу Їстівні рослини лісу – досить велика група рослин, які населення добре знає і звикло збирати: різноманітні їстівні гриби, різні ягоди рослин з їстівними плодами (брусниця, чорниця, журавлина, лохина, морошка, суниця, малина, костяниця, ожина, горобина , черемха, калина) і горіхи (напр., звичайний лісовий горіх), жолуді дуба. У Сибіру існує промисел збирання насіння кедрової сосни, так званих кедрових горішків. Треба тільки весь час пам’ятати, що гриби і ягоди бувають і отруйні. З отруйних ягід в лісі треба остерігатися плодів – ягід у трав’янистих рослин – конвалії, воронячого ока, купени, воронця, у чагарників – Вовчі ягоди, жимолості. Варто було б попрацювати над поліпшенням харчового гідності деяких лісових рослинних поживних продуктів, наприклад, над звільненням жолудів дуба від таннидов. При звільненні від смолистих речовин широко могли б бути використані для живлення насіння ялини і сосни, яких у нас необмежені запаси. Ці насіння цінні в харчовому відношенні і, зокрема, багаті жирним маслом, придатним для харчування. Хвойн у наших хвойних містить значні кількості вітаміну С.

У степових лісах багато буває, дикої яблуні та груші, свидини, глоду, чагарникових степах – терну та вишні, які місцями утворюють своєрідні «дикі сади».

Ряд лісових і лугових рослин, наприклад, щавель, кропива, використовується на зелений борщ. Далі я приведу в приклад деякі дикі їстівні рослини лісу, харчове значення яких менше відомо.

Лук ведмежий.

Лук ведмежий – представник їстівних рослин лісу . У їжу йдуть в основному свіжі і засолені листя цього лука. А ось, цибулини, зібрані восени, замінюють часник.

Хміль.

Молоді підземні пагони вживаються в замість спаржі, він для зелених щей, замість кропиви.

< b> Іван-чай.

Іван-чай – представник диких рослин з їстівними коренями. Його солодкі корені служать на Кавказі овочем, з них випікають хліб. Молоді кореневі нащадки цієї рослини теж їстівні, вони йдуть в супи, а також замість спаржі або капусти. Листя вживаються замість чаю.

Очиток заяча капуста, очиток пурпуровий.

Листя і пагони соковиті, ніжні і дуже приємного смаку, злегка кислуваті, з легкою гіркотою, тому в свіжому вигляді їх вживають для приправи салатів і вінегретів, а варені у вигляді супів, пюре, домішок …

Сарана, дика лілія.

У цієї рослини лісу їстівні цибулини. У Сибіру їх їдять сирими або спеченими в попелі, або звареними з коров’ячим молоком та олією. Сушені цибулини цього та інших видів лілій вживаються якутами у вигляді борошна для приготування молочної каші; киргизи кладуть цибулини в овечий сир для приправи.

Яглиця.

Вживаються молоді не розгорнулися листя і особливо молоді листові черешки – в їжу замість капусти для приготування щей і Ботвинов.



Залиште, будь ласка, свій коментар нижче! Нам важливо знати Вашу думку!



Оставить комментарий

Вы должны войти чтобы оставить комментарий.

В категории : Статті