Корисне властивість хурми і протипоказання цитруса для людини

26 липня, 2012


Корисне властивість хурми і протипоказання цитруса для людини З приходом зими на наших прилавках з’являються фрукти, овочі – гості з теплих країн. Серед них є особлива ягода ніжного пісочного кольору з приємним терпким солодкуватим смаком. Це гостя з вічного літа хурма, що володіє відмінними смаковими якостями і корисними властивостями.

Так в чому ж цінність цього продукту, яка користь для здоров’я від вживання ягоди, чи є протипоказання? Я і редакція сайту постараємося відповісти на ці питання, поговоримо про корисні властивості хурми.

Якими корисними властивостями володіє хурма?

Хурма має багатим природним складом вітамінів, мікроелементів. Серед них необхідні для здоров’я людини вітаміни С, Р, багато калію, заліза, фосфору, кальцію, магнію. Також хурма містить велику кількість антиоксидантів, в ній є вуглеводи, органічні кислоти, білки, дубильні речовини. Клітковини в ній навіть більше, ніж у яблуках.
Завдяки своєму біохімічним складом ягода вважається справжнім джерелом здоров’я.

Хурму нейтралізує шкідливі речовини, а тому її корисно вживати при розладі системи травлення. Це корисна властивість можна пояснити тим, що вона містить велику кількість пектинів.

Високий вміст полісахаридів робить її незамінною для зміцнення серцевого м’яза, нормалізації роботи серця, судин.

Жовта ягода з терпким солодким смаком володіє здатністю запобігати безліч недуг. Наприклад, перешкоджає розвитку захворювання нирок, а саме нирково-кам’яної хвороби. Вона здатна поліпшити стан судин: знижує їх ламкість, зміцнює стінки. В її складі багато йоду, тому її необхідно їсти регулярно при захворюваннях підшлункової залози.

Хурма – відоме м’яке сечогінний засіб, вона має високі протимікробними властивостями. Це ягода здатна знищити безліч видів бактерій, мікробів, що населяють організм людини. Це її якість дозволяє використовувати ягоду при лікуванні простудних захворювань.

Наприклад, при кашлі, приготуйте такий засіб: Розмішайте в 0,5 ст. теплої кип’яченої води свіжовичавлений сік 1 плода. Полощіть цим засобом горло. Полоскання вгамує кашель.

Дуже люблять хурму східні жінки. Вони не тільки із задоволенням їдять солодкі плоди, але і роблять з хурми маски для краси шкіри. Спробуйте такий засіб і ви. Для цього змішайте м’якоть однієї ягоди з сирим свіжим жовтком курячого яйця.

Ретельно розітріть, накладіть маску на очищену просушену рушником шкіру обличчя, шиї, декольте на 20-25 хв. Потім змийте теплою водою, протріть шкіру кубиком льоду з настою ромашки чи м’яти. Регулярне застосування такої маски зробить шкіру м’якою, ніжною, бархатистою, усуне висип, почервоніння.

М’якоттю хурми лікують опіки, рани. Для цього потрібно розрізати плід на пластини, прикладати їх до пошкодженої шкірі.

Говорячи про цитрус можна відзначити відновлює сили властивість хурми. А тому її корисно вживати при фізичному, нервовому виснаженні, особливо після хірургічного втручання у відновлювальному періоді.

Для того щоб отримати максимальну користь для здоров’я необхідно з’їдати щодня по 1-2 ягоди. Їжте тільки стиглі, міцні, не пошкоджені плоди, саме вони несуть користь для здоров’я. Не варто заморожувати хурму про запас. Після розморожування, ягоди втрачають багато своїх корисних якостей. Тому й купувати підморожені плоди теж не варто. Хоча багато заморожують плоди для зберігання і навіть стверджують, що при цьому зникає характерна терпкість хурми.

Народна медицина використовує для лікування недуг також листя плодів і їх жорсткі хвостики. Наприклад, щоб вилікувати енурез, залийте 1 ст. л. подрібнених сухих хвостиків 1 ст. окропу. Наполягайте, використовуючи термос всю ніч, а потім пийте по 2-3 склянки за добу. Цей же настій позбавить від гикавки.

Чай, заварений з листя рослини корисний літнім людям, а також страждають від анемії.

Розітріть до стану порошку сухе листя, приймайте порошок по 1/3 ч. л. двічі за добу після їди при кровотечах, гіпертонії. Курс лікування – 2 тижні. Розпарені цілі листя прикладайте до гною ран, наривів.

Протипоказання хурми для людини при застосуванні

Як би не була корисна для здоров’я ця смачна ягода, але й вона має протипоказання. На щастя, їх не багато.

Не можна вживати її людям, страждаючим цукровим діабетом, ожирінням через високий вміст цукру.

Також слід пам’ятати, що не можна з’їдати за один раз багато плодів. Досить 2-3 штук. Хурма досить важка для засвоєння і регулярне переїдання може привести до непрохідності кишечника.

Їжте плоди у свіжому вигляді, але ні в якому разі не запивайте її молоком або водою, особливо холодної.

Ось ми з вами поговорили і назвали навіть не одна корисна властивість хурми і протипоказання цитруса для людини. Сподіваюся, вам знадобляться зазначені тут поради та застереження. Користуйтеся сезоном, їжте смачну, корисну ягоду з солодким, терпким смаком, тільки не переїдайте! Будьте здорові.

Світлана,



Залиште, будь ласка, свій коментар нижче! Нам важливо знати Вашу думку!



Оставить комментарий

В категории : Статті