Корисні властивості білих грибів

26 липня, 2012


Корисні властивості білих грибів Ще з глибокої давнини гриби, зібрані людьми, залучали їх своїм прекрасним смаком. Втім, смак цей найкраще розсмакували на Русі. І це не дивно, адже територія російської держави велика і в той час здебільшого була покрита лісами … Це, напевно, і зіграло свою роль в масштабах розвитку грибного промислу і призвело до того, що свого часу на Русі була навіть своя грибна столиця – місто Судіславль, що в Костромській губернії.

Але не всі гриби на Русі шанувалися однаково. До шляхетним грибам відносили лише – рижики, лисички, грузді, підберезники, підосичники, та короля грибів – білий гриб. Менш шанувалися – моховик, опеньки, сироїжки. І це неспроста. Лише в наш час стало ясно, що моховик, опеньки, сироїжки просто менш корисні для організму людини. А ось білий гриб, навпаки, є одним з найбільш поживних і ароматних серед представників свого сімейства.

Зовні він виглядає приємним товстуном, та й пухка ніжка і м’ясиста капелюшок доповнюють цю подібність. Розміри його бувають значні. Грибникам зі стажем зустрічалися примірник?%
8B висотою у двадцять п’ять сантиметрів!

Але чому одні гриби корисніше людині, ніж інші? Справа вся в тому, що корисні властивості білих грибів, відомі людям, можна пояснити їх хімічним складом. Так ось вона багатша, ніж у інших грибів. Вітамінів в білих грибах предостатньо: каротин (вітамін А), В1, Д і С.

Всі знають, що вітамін А корисний для підтримки хорошого зору людини. Вітамін В1 необхідний для правильного перебігу процесів розвитку і росту; також він підтримує правильну роботу травної та нервової систем, серця. Вітамін Д допомагає засвоєнню кальцію. Вітамін С – підвищує імунітет, захисні сили організму людини. Що міститься в грибах рибофлавін допомагає підтримати в порядку щитовидну залозу. Також він позитивно впливає на нігті, шкіру і волосся.

Величезна кількість полісахаридів і сірки, що акумулює білий гриб під час свого зростання, стимулює організм на боротьбу з онкологічними захворюваннями. Тому білі гриби в сушеному вигляді вже давно і досить успішно використовуються як профілактичний засіб від раку. До речі, у них такий приємний смак, що їх можна їсти, як сухарики. Також, вище перераховані речовини забезпечують тонізуючу, ранозагоювальну, протиінфекційні корисні властивості грибів.

У білих грибах міститься лецитин, який перешкоджає осіданню і відкладенню холестерину на стінках кровоносних судин. Саме тому хворим з атеросклерозом буде корисно вживати їх в їжу.

Глюкан міститься в цих грибах у великій кількості є не засвоюваним вуглеводом. Але, тим не менш, він все одно корисний і виконує роботу потужного антиоксиданту. За рахунок нього відбувається підтримка імунної системи і організм отримує захист від грибків, вірусів, канцерогенів, бактерій. До речі, кілька ферментів, що є в його складі, допомагають розщеплювати клітковину, глікоген і жири.

В народі вважається, що для хворих на туберкульоз білі гриби – своєрідне ліки. І це так і є, адже вони створюють приплив сил і покращують обмін речовин в організмі.

Білі гриби також будуть корисні і при лікуванні такого захворювання, як стенокардія, оскільки в них міститься алкалоїд герцедін.

А чи знаєте ви, що білий гриб є джерелом білків?! Якщо і знаєте, то швидше за все не чули, що хітин, наявний в свіжоприготовлених грибах, перешкоджає його швидкому засвоєнню. Чому? Та тому що не кожен шлунок може перетравити хітинову оболонку гриба. З цієї причини лікарі і дієтологи і рекомендує використовувати тільки раніше висушені плоди. Вони майже повністю засвоюються і містять найбільше корисних речовин. Але це метод годиться лише для грибів вирощених на спеціальних фермах або в екологічно чистих місцях.

Якщо ви добули саме такі гриби, то самостійно проводити їх сушку рекомендується в духовці або сушильній шафі, не забуваючи ретельно стежити за процесом. На початку сушки потрібно підтримувати температуру в 55 ° С, а до кінця процесу – 75 ° С.

В іншому вигляді білі гриби важкі для перетравлення. Варто зазначити, що з давніх-давен на Русі гриби не смажили і не варили, їх заготовляли в тому вигляді як є, то є сирими. У наш же час через «дуже доброю» екології гриби для позбавлення від токсинів і отрут потрібно тривало відварювати і втрачати левову частку речовин з відваром.

Такі гриби рекомендується їсти маленькими порціями і не занадто захоплюватися смаженням. Найкраще готувати з ними суп-пюре в якому більше овочів, ніж грибів.

До речі, бульйон з білих грибів може замінити м’ясний бульйон у вашому раціоні, та й до того ж він поживнішою і корисніше. Користь його і в тому, що він сам стимулює шлунок до гарної роботи. А тому його корисно давати ослабленим пацієнтам не перебувають на спеціальній дієті.

При зборі грибів настійно рекомендується обходити місця промислових районів, також забороняється збирати їх навпаки жвавих трас. Чому? Давно відомо, що білі гриби є потужним природним сорбентом і здатні увібрати в себе велику кількість токсичних речовин. До їх списку відносяться стронцій, ртуть, кадмій, свинець і радіоактивний цезій. З цієї причини гриби із промислових зон здатні завдати організму величезної шкоди, з лишком перекриває всі їхні корисні властивості і привести до сильного отруєння.

Тому якщо ви не розбираєтеся і не здатні відрізнити отруйний вид від корисного, то залиште їх збір професіоналам. Також не рекомендується купувати їх у людей, в чиїх знаннях ви не впевнені. Тим більше, що часом самі грибники плутають білий гриб з жовчним грибом, який неїстівний.

Щоб уникнути неб

Оставить комментарий

В категории : Статті