Корисні властивості бур’янів – Н. М. Кислова

26 липня, 2012


Корисні властивості бур
Винищуючи бур’яни на грядках і клумбах, ми не думаємо, що вони можуть бути корисними, пише автор книги, Кислова Н.М. Бур’яни дають укриття і їжу багатьом корисним комахам, а ранньою весною вони першими заповнюють наш раціон вітамінами. Вони використовуються в косметиці і в домашній аптеці.

Зростаючі на землі бур’яни поліпшують її властивості розпушуванням своєї кореневою системою, а також за рахунок накопичення в ній цінних органічних речовин, що утворюються в кореневих виділеннях, так і внаслідок природного відмирання коренів.

Захист рослин від хвороб і шкідників відбувається як при використанні настоїв цих бур’янів для їх обробки, так і при їх спільному вирощуванні з бур’янами.

Розглянемо лише декілька прикладів використання корисних властивостей конкретних бур’янів, наведених автором книги Н. М. Кислова.

Пирій.

В повзучому пирее корисні кореневища , оскільки в свіжими їх можна додавати в гарніри, салати і супи. Сушені листя пирію годяться для варіння киселю. Його коріння можна додавати в муку для випечних кондитерських виробів.

Кульбаба.

Ще один з найбільш поширених бур’янів. Найчастіше він росте на бідних грунтах з недоліком багатьох мікроелементів, з низьким вмістом гумусу. Коріння кульбаби витягають кальцій-під верхнього шару землі, і більшість рослин, не здатні зробити це, витісняються ними. Кульбаба позитивно впливає на виростають поруч з ним овочеві культури, особливо на огірки.

Надземна маса кульбаб скошується і застосовується в компостах або як мульча, збагачуючи грунт.

Для боротьби з дрібними гусеницями і попелиць 200 г подрібнених коренів або 400 г свіжого листя 2:00 наполягають в 10 літрах води при 40 ° С. Фільтрують, додають 30 г мила і обробляють кущі до розпускання бруньок після цвітіння і потім через два тижні, якщо шкідники залишилися.

Ви, звичайно, чули про варення та вини з квітів кульбаб. Але в хід можуть піти і молоде листя. В посіченою вигляді їх додають до смаженого картоплі або супів і салатів. Зваривши їх, отримаєте прекрасний гарнір до смаженого м’яса.

Сік з листя – ефективний сечогінний засіб, має властивості тонізації роботи печінки та органів травлення, активізації обміну речовин, омолодження; всі його частини виводять токсини з крові.

Чортополох.

Будяк, хоча бур’ян, але також дуже корисний. Він підвищує апетит. У коріння будяків міститься інулін, який незамінний для лікування діабету.

Мокриця.

Мокрицю можна додавати в перші страви, салат і вінегрет, а також в пюре. У мокриці присутні речовини, властивості яких допомагають при авітамінозі.

Конопля.

Володіє сильним знезаражувальним властивістю по відношенню до бактерій кореневого раку, яким хворіють груші, яблуні, малина, сливи. Для їх лікування досить мати кілька особин коноплі в своєму саду. Вона оберігає картоплю від фітофтори, відганяє горохову тлю, відлякує суничних блішок від редису і ріпи. Така дія конопель пов’язано з її сильними бактерицидними властивостями.

Застереження.

Багато бур’яни отруйні. Як вчасно виявити отруєння і яку при цьому надати допомогу ви також зможете дізнатися з книги Н.М. Кислова «Корисні властивості бур’янів».

Видавництво: Аст-Прес книга
Автор: Н.М.Кіслова
ISBN: 978-5-462-00933-4
Рік: 2009
Формат: DjVu
Сторінок: 288
Якість: гарне
Мова: російська
Розмір: 18.6 мб

Скачать книгу “Корисні властивості бур’янів – Н. М. Кислова” ви можете на спеціалізованих сайтах.



Залиште, будь ласка, свій коментар нижче! Нам важливо знати Вашу думку!



Оставить комментарий

Вы должны войти чтобы оставить комментарий.

В категории : Статті