Корисні властивості червоної смородини

26 липня, 2012


Корисні властивості червоної смородини
Ягоди червоної смородини ще в XVI столітті розглядалися як цілющі джерела здоров’я. Для цього їх і вирощували. Властивості червоної смородини з користю застосовуються в народній медицині. Так через високий вміст пектинів червона смородина успішно виводить з організму шлаки і токсини, попереджає розвиток запальних процесів, гальмує розвиток новоутворень, лікує шлунково-кишкові захворювання.


В її ягодах міститься від 4 до 10 відсотків цукрів, від 2 до 4 відсотків кислот (більше лимонної), мінеральні солі, вітаміни C (до 30 мг) і P, пектинові та дубильні речовини. Поступаючись своєї “сестри” – чорній смородині за вмістом вітаміну С, червона смородина має його не менше, ніж малина та суниця. Зате червона смородина обходить чорну за кількістю заліза, якого потребують наші судини, і калію, який благотворно діє на серце і виводить з організму людини зайву рідину, не даючи зароджуватися мішкам і набряків під очима.

Вітаміну Р в ній більше, ніж у смородині чорній. Плоди червоної смородини істотно обходять чорну смородину по кількості вітаміну А.

У невеликих кількостях в ній знаходяться вітаміни В1, В2, мікроелементи, каротин, дубильні речовини. Дослідження виявили в ягодах червоної смородини фурокумаріни і кумарини, а також речовини, що володіють протипухлинною, болезаспокійливими та іншими корисними лікувальними властивостями.


За змістом йоду вона не поступається хурмі і фейхоа, пектинів – аптечним препаратам , за змістом заліза обійшла більшість садово-городніх рослин. Але особливо червона смородина корисна через високий вміст кумаринів – природного ліки від підвищеної згортання крові.


Ягоди червоної смородини.

Свіжі плоди і продукти їх переробки корисні тим, що підвищують апетит і засвоюваність білків тваринного походження, сприяють посилення перистальтики кишечника.


Корисні властивості плодів червоної смородини в тому, що їх застосовують в народній медицині як жарознижуюче, потогінне, як жовчогінний і м’яке проносне засіб, а також використовують при алергії.


Для їжі годяться непошкоджені, сухі плоди. Плоди не підлягають тривалому зберіганню. Навіть у холодильнику смородина лежить не більше 2-х днів. Дуже добре зберігається в замороженому вигляді.


Сік.

Її сік корисний тим, що він володіє освіжаючим і загальнозміцнюючим властивостями, добре в жарку погоду втамовує спрагу, знижує температуру при застудних захворюваннях, збуджує перистальтику кишечника, усуває відчуття нудоти, пригнічує блювоту і сприяє виведенню солей з організму з сечею. Сік червоної смородини корисний і тим, що має жовчогінну, легким проносним, кровоспинну властивостями і протизапальною дією. Сік червоної смородини незамінний у дитячому дієтичному харчуванні.


Ягоди і сік є прекрасним засобом для поліпшення апетиту і посилення діяльності шлунка і кишечника. Корисні властивості червоної смородини допоможуть страждають тривалими хронічними запорами. Спробуйте такий рецепт настою: 3 ст. л. плодів смородини на 250 мл окропу настоювати 4 години, процідити. Приймати по 50 мл 4 рази на день за 30 хвилин до їди.



Залиште, будь ласка, свій коментар нижче! Нам важливо знати Вашу думку!



Оставить комментарий

В категории : Статті