Корисні властивості чорної горобини

26 липня, 2012


Корисні властивості чорної горобини Аронія в Росію (горобина з чорними плодами) була завезена з Північної Америки. Чорноплідна горобина являє собою чагарник з сімейства розоцвітих, який сягає 3-х метрів у висоту. Цвітіння куща ви можете побачити з кінця травня по липень. З часом на місці квіточок утворюються великі ягоди чорного кольору, покриті сизим нальотом, які і дали назву чорноплідної горобини. Її ягоди можна їсти з куща без усякого побоювання та обробки. Смак у них – кисло-солодкий і трохи терпкий. Однак їх, як правило, використовують не просто в їжу, а в лікувальних цілях. Щоб краще дізнатися, як їх можна використовувати, давайте розглянемо корисні властивості чорної горобини.


Лікарські властивості горобини пояснюються її хімічним складом. До складу ягід горобини входить ряд органічних кислот, цукор, а так само вітаміни і мікроелементи. Плоди збагачені вітаміном Р (біотин), який робить стінки кровоносних судин людини еластичними. Брак цього вітаміну викликає порушення кровообігу, і навіть важке ускладнення у вигляді набряку мозку. Тому чорноплідна горобина – найцінніше джерело для його заповнення організмом людини. Крім вітаміну Р в ягоді міститься добова норма вітаміну С. Якщо порівнювати ягоду з агрусом і малиною, то в ній більше йоду, ніж у кожній з цих ягід. Крім цього до складу ягоди входять вітаміни В1, В2, В6, каротин (провітамін А), залізо, марганець, йод, мідь, фосфор, бор, молібден, антоціани і органічні кислоти, дубильні і пектинові речовини.


Корисні властивості горобини чорноплідної показують себе, виявляючи антиоксидантні і протиалергічні якості. Великий вміст йоду дозволяє використовувати їх при захворюванні щитовидної залози. Крім цього ягоди допомагають в лікуванні хвороби жовчного міхура, нирок, печінки, шлунково-кишкового тракту і судинної системи. Вживання плодів горобини сприяє підвищенню апетиту.


Які має горобина цілющі властивості?

Для хворих, що страждають зниженою кислотністю шлунка, для поліпшення роботи кишечника радимо з’їсти невелику кількість ягід . Лікувальні властивості ягід проявляться у тому, що вона знімає відчуття вже звичної тяжкості в низу живота, а їжа разом з ними нормально перетравлюється, до того ж зникне неприємний запах з ротової порожнини і хворий перестане відригувати їжею. Таке просте поїдання ягід швидко покращиться самопочуття.


Регулярне вживання чорноплідної горобини призводить до зниження артеріального і внутрішньочерепного тиску. Цей ефект досягається в результаті того, що плоди сприяють розрідженню крові, знижують згортання крові, знижують ризик утворення тромбозів в дрібних артеріях і венах.


Як показують останні дослідження, сьогодні з кожним днем зростає ризик захворювання ішемічною хворобою серця, варикозом. Для профілактики цих захворювань також необхідно включати в щоденний раціон горобину.


У разі сильного нестачі вітаміну Р, йоду, аскорбінової кислоти, вживання горобини також необхідно.

При підвищеному холестерин, бескаменном холециститі її ягоди також можуть допомогти відчути себе краще.



Всі знають, що кожен рік виникає епідемія грипу. Варення з чорноплідної горобини, щоденний прийом її ягід в їжу допомагає швидко вилікуватися і провести в норму імунітет.


Однак, як і будь-яка рослина, має чорна горобина лікувальні властивості і протипоказання. Її не бажано вживати при зниженому тиску, виразці шлунка, дванадцятипалої кишки, товстого або тонкого кишечнику, схильності до запорів або при підвищеній секреторній активності шлунка.


А чи можна зберегти ягоди і лікувальні властивості чорної горобини?

Для цього з чорноплідної горобини можна робити на зиму варення і джеми, настойки і соки, також її плоди можна просто заморожувати. А ще з неї готують настої, відвари і настоянки, які деякий час зберігаються в холодильнику.


Так для лікування і профілактики грипу 2 столові ложки сухих ягід залийте окропом і настоюйте на водяній бані 30 хвилин . Приймайте відвар два тижні поспіль по половині склянки тричі на день.


2 головки очищеного часнику і 5 склянок ягід чорноплідної горобини протерті в які додано трохи солі за смаком допоможуть вам в підвищення імунітету. Готову суміш зберігайте в стерилізованою скляному посуді в темному і прохолодному місці.


При атеросклерозі слід вживати в їжу півсклянки протертих ягід з додаванням цукру (для поліпшення смакових якостей) 3 рази за день.


При авітамінозі рекомендується вживання склянки чорноплідної горобини змішаної з чорною смородиною. Так як смородина багата вітаміном С, то плоди горобини улучають його засвоєння, підсилюють силу його впливу.

При підвищеному тиску і зниженій кислотності шлунка радиться вживати по 2 столових ложки ягід горобини, по 3 рази за день за пів години до їжі протягом 2 тижнів.


Лікарські властивості чорноплідної горобини у вигляді соку зі свіжих ягід можна використовувати для лікування дерматиту, екземи та нейродерміту. А адже нейродерміт вважається невиліковним в традиційній медицині! У разі отруєння миш’яком плоди чорноплідної горобини можна використовувати як протиотрути, якщо немає можливості надати іншу допомогу.


Перед застосуванням будь-яких з наведених рецептів необхідно переконатися, що у вас немає алергії на їх компоненти, а ще бажано проконсультуватися з лікарем, щоб уникнути наслідків впливу ягід, які ви самостійно не зможете передбачити. Що я маю на увазі? Зазвичай, кожна хвороба йде у зв’язці з букетом інших хвороб … а тому грамотні рекомендації лікаря буде не зайвими.

Микола,



Залиште, будь ласка, свій коментар нижче! Нам важливо знати Вашу думку!



Оставить комментарий

Вы должны войти чтобы оставить комментарий.

В категории : Статті