Корисні властивості грибів лисичок

26 липня, 2012


Корисні властивості грибів лисичок Лисичка – широко поширений гриб. Росте вона в змішаних і хвойних лісах, як правило, великими групами. У дощове літо з липня до кінця осені зростання це особливо багатий. За формою капелюшок гриба нагадує вивернутий парасольку або невелику воронку розміром 3-10 см. Ніжка гриба майже зовсім зростається з капелюшком і має такий же колір або трохи світліший.
Вона суцільна, гладка, щільна донизу звужується, довжиною до 7 см, а завтовшки до 3 см. М’якоть гриба – щільно-м’ясиста, а в ніжці – волокниста, по краях жовта, а в середині білувата, з трохи кислим смаком і дуже слабким запахом сухих фруктів або коріння. Вигляд у лисичок досить незвичайний, тому сплутати їх з якимись іншими грибами майже неможливо.


Назву свою лисичка набула завдяки характерною помаранчевої забарвленням аналогічної з кольором лисячого хутра. Така особливість гриба обумовлена наявністю в його складі великої кількості каротину. Лисичка за його змістом – лідер серед грибів. Чим корисний каротин – знають усі. Він покращує роботу імунної системи, пригнічує вільні радикали. Але цим корисні властивості грибів лисичок не обмежуються, і про них ми з редакцією сайту і поговоримо сьогодні далі.


Лисички – корисні гриби. А все тому, що в них міститься багато вітамінів, таких як А, B, PP, велика кількість амінокислот і різних мікроелементів (цинку, міді). Вони поліпшують загальний стан слизової оболонки, і особливо очей, прекрасно зволожують, і підвищують їх стійкість до інфекційних захворювань. Вживання грибів лисичок сприяє поліпшенню зору, допомагає в лікуванні при «курячій сліпоті», і є прекрасною профілактикою різних очних хвороб.


Головна цінність лисички полягає в тому, що вона, як правило, не буває червивий. Ці гриби не чіпають черв’яки і всілякі комахи. Цю захист тілу грибу забезпечили речовина хітінманнозу (жучки-черв’ячки, і всі види гельмінтів їх не переносять). До того ж ця речовина має властивість руйнувати оболонку яєць хробаків і стрічкових глистів, зупиняючи їх розвиток.


Чи можна застосовувати лисички як противоглистное засіб? Навряд чи. Чому ж? Адже хоч ми й їмо лисички і в смаженому, вареному, маринованому вигляді, але глисти все одно виводимо іншими засобами. Чому? Все досить просто – описане вище речовина дуже примхлива, вона не виносить теплову обробку – руйнується, вже при температурі в 60 градусів Цельсія. А при маринуванні його руйнує сіль.


Тим же хто вважає, що зібрані ними лисички абсолютно екологічно чисті, можуть спробувати зробити спиртову настойку і зберегти корисні властивості грибів і речовина хітінманнозу. Для приготування настоянки візьміть 2 столові ложки дрібно порубаних свіжих грибів (якщо сухих – 3 чайних ложки з верхом).

Потім залийте їх 150 грамами медичного спирту або горілки і залиште настоюватися протягом 2-х тижнів в холодильнику. Приймайте настойку на ніч по чайній ложці. Ефект вас порадує – ні від аскарид, ні від гостриків і навіть волосоголовці і так само їх яєць не залишиться і сліду. Приготовленої вами порції буде достатньо на місячний курс.


Але можна і не готувати настоянку. Фармацевтичні фірми виділяють з лисичок хітінманнозу самі і випускають з нею медичних препарати. В даний час на ринку існує препарат «Фунг-Ши Лисички», створений на основі гриба Лисичка (Cantharellus cibarius), який розробили наші російські вчені.


Друге активну і дуже корисна речовина лисички – ергостерол. Воно ефективно діє на ферменти печінки. А останні дослідження вчених довели, що траметоноліновая кислота, так само наявна в складі лисичок успішно впливає на вірус гепатиту. Тому лисички можуть застосовуватися при захворюваннях печінки, таких як гепатити, жирове переродження і гемангіоми. Чистий ергостерол застосовують для очищення печінки.


Саме в лисичках, а не якихось там грибах, міститься велика кількість антибіотичних речовин. Завдяки їм у лисичок є властивості зменшувати зростання туберкульозної палички. А так же вона стимулює відновлення нормального функціонування бета-клітин підшлункової залози. А нещодавно були виявлені і протиракові властивості лисичок.


Завдяки речовинам, які містяться в лисичках, ці гриби використовують в фунготерапії (лікування грибами, напрямок японської медицини). Настоєм з лисичок з давніх часів лікують ангіну, нариви і фурункульоз. Також, гриби лисички вживають при лікуванні ожиріння (з’являється від недостатнього функціонування печінки), звичайно ж, за умови їх правильного приготування.


Так само відомо, що лисички, не поглинають радіоактивні речовини з грунту при зростанні, як всі інші гриби а, тому допомагають виводити їх з організму.


Лисичка вважається цінним дієтичним продуктом. Вживають її, як в смаженому, вареному, так і в консервованому вигляді. Для поліпшення смакових властивостей, при приготуванні висушених лисичок, їх слід на годину замочити в

Оставить комментарий

Вы должны войти чтобы оставить комментарий.

В категории : Статті