Корисні властивості грибів рижики

26 липня, 2012


Корисні властивості грибів рижики Рижик справжній (Lactarius deliciosus) – гриб з сімейства Сироежкових і роду молочні судини, придатний до вживання в їжу. Це гриби з концентричними колами на капелюшку, з невеликими ямками на ніжці і специфічним молочним соком яскраво помаранчевого кольору. Рижики ростуть поодинці або невеликими групами серед опалого хвої і трави, в соснових борах, ялинниках або в змішаних лісах під окремо зростаючими соснами. Найчастіше зустрічаються дуже схожі один з одним чотири різновиди рижиків: справжні, ялинові, соснові і червоні. Вони можуть трохи відрізнятися зовні, і це залежить від умов зростання. Приміром, ялиновий рижик відрізняється від своїх побратимів зеленуватим відтінком капелюшки, трохи меншими розмірами і дуже сильним характерним запахом.


Розмір капелюшки рижиків може досягати 12-ти см. У молодих грибів вона випуклої форми, а з часом починає розпрямлятися і набуває воронкоподібну форму. М’якоть у рижиків білувато-помаранчева, ламка, на зламі, як правило, спочатку червоніє, потім зеленіє і виділяє яскравий помаранчевий молочний сік з досить приємним смолистим запахом.


Пластинки під капелюшком густі, трохи набігають на ніжку, оранжевого кольору з ознаками рижиків; при натисканні на них залишаються плями зеленуватого кольору. Ніжка рижію цього має циліндричну форму, забарвлення такої ж, як і на капелюшку. Висота складає від 3-х до 6-ти см, а товщина ніжки близько 2-х см. Зовні і по окрасу пластинок ці гриби легко відрізняються від усіх інших грибів.


Якщо виникнуть сумніви – рижики ви виявили, ми з редакцією сайту радимо обрізати його ніжку ножем. На зрізі має з’явитися крапелька яскраво-оранжевого соку. Її слід спробувати мовою, і якщо ви відчуєте характерний присмак смоли, значить це і є знаменитий гриб рижик!

Гриби рижики ростуть з кінця літа до середини осені, в молодих хвойних лісах в прохолодну погоду, а ось в теплу погоду рижики пропадають.


Рижики універсальні: їх маринують, варять, смажать і сушать, хоча, як правило, засолюють, причому краще всього рижики солити окремо – без інших грибів. Справжні любителі рижиків солять їх у власному соку, без всякого додавання приправ і спецій; все приправи, додаються при засоленні інших різновидів грибів (кріп, часник, листя чорної смородини тощо), з рижиками повністю несумісні, вони перебивають аромат грибів.


Особливо дуже цінуються невеликі молоді рижики. Не всім відомо, що молоді рижики з капелюшком не більше 5-ти копійчаної монети або трохи більше можна вживати в їжу сирими. Перед їжею їх ретельно миють, просушують, і в міру посипають дрібною сіллю. Трохи помітна гірчинка зовсім не псує задоволення, а надає цьому незвичайному страві своєрідний присмак.


Склад і корисні властивості рижиків

Гриби рижики по наявності деяких вітамінів не поступаються фруктам і овочам. Приміром вони багаті на вітамін А і В1. А це значить, що має рижики властивості, які при їх вживанні в їжу покращують зір, стан шкіри і волосся.


Рижик справжній і рижик червоний мають у своєму складі лактаріовіолін – антибіотик пригнічує розмноження безлічі бактерій, і палички Коха, що викликає туберкульоз, в тому числі.


Гриби рижики містять приблизно до 90% води. А решта 10% розподіляються приблизно так: близько 4% білки, 2% – припадає на клітковину, 1,5% – це вуглеводів, 1% – жири і 1,5% – мінеральні речовини.


Білок рижію містить велику кількість різних амінокислот, які дуже добре засвоюються організмом, приблизно на 80%. Грибний білок можна порівняти з тваринами білком.


Рижики по калорійності в солоному вигляді перевершують на 78 калорій середню яловичину, на 75 – куряче м’ясо, на 55 – солону оселедець, на 44 – курячі яйця і на 17 калорій незбиране молоко. Гриби набагато калорійніший більшості фруктів і овочів. З рижиком по засвоєнню непорівнянний ні один гриб.


Гриби зовсім не містять гіркоти. А деякі гурмани їдять рижики в сирому вигляді – саме так можна відчути справжній смак гриба. Вони містить дуже багато різноманітних корисних речовин, а тому корисні властивості грибів рижики робить їх корисними для вживання в їжу і здоров’я.


Рижики: протипоказання

Людям мають знижену кислотність шлункового соку, холецистит, панкреатит і після видалення жовчного міхура, у вживанні грибів рижики повинні собі відмовити. Вони погано перетравлюються, і здатні
викликати загострення хронічних хвороб травних органів. Також гриби можуть спровокувати м’язову слабкість і запори.

Лідія,



Залиште, будь ласка, свій коментар нижче! Нам важливо знати Вашу думку!



Оставить комментарий

Вы должны войти чтобы оставить комментарий.

В категории : Статті