Корисні властивості кефіру і його протипоказання

26 липня, 2012


Корисні властивості кефіру і його протипоказання Кефір – начебто самий звичайний кисломолочний продукт. Але це ще й чудовий дієтичний продукт, і ліки, одна з багатьох складових великого числа напоїв, коктейлів і косметичний засіб. Не вірите? Тоді ми назвемо корисні властивості кефіру і його протипоказання …


Кефір – це результат переробки молока, який полягає в його зброджуванні молочнокислими мікроорганізмами або молочними бактеріями. Він не просто кисломолочний продукт. При його виготовленні протікають два процеси бродіння одночасно: це молочнокисле бродіння (як в кисляку) і спиртове, що викликається молочними дріжджами.


Наявність кисломолочних бактерій робить дуже гарний вплив на внутрішньокишкове середу, пригнічує в ній процеси гниття і бродіння. Мікроорганізми, які виробляються в кефірі, володіють невеликим тонізуючому дією, тому від чинить позитивний вплив на нервову і серцево-судинну системи. Він підвищує сокоотделеніе шлунка, допомагає кращому виділенню панкреатичного соку, сприяє нормальній роботі сечовидільної системи. Тому його вводять у харчування дітей раннього віку.


Стакан кефіру, випитий на ніч, забезпечує спокійну роботу шлунка до ранку, а вранці забезпечує хороший апетит. Це дуже корисно для людей з надлишковою вагою, які вранці є ще не хочуть, а вдень зупинитися вже не можуть. Крім цього, має кефір лікувальні властивості. Якщо регулярно його вживати, то значно поліпшується мікрофлора шлунка, що проявляється в небажанні є зайве, а тому він усуває одну з головних причин виникнення повноти. При дієті його використовують не тільки як десертний напій, але і як замінник вершкового масла, а також – сметани в салатах, в перших і других стравах.


Пити кефір натщесерце також корисно: це створює сприятливу мікрофлору в кишечнику і сприяє позбавленню від зайвих жирових відкладень.


Велика користь кефіру помічена і для зміцнення серцево-судинної системи. Трудноусвояемих, важка їжа дає додаткове навантаження на серце, яке реагує на всі процеси, що відбуваються в організмі. А якщо в роботі серця вже є порушення, то навіть невелика харчова навантаження посилює хворобливі явища. Кефір, який легко засвоюється організмом, не обтяжує серце, а полегшує його діяльність, допомагає засвоїти їжу.


Якщо в раціоні переважають рибні і м’ясні страви, то в кишечнику створюється лужна середа, що сприяє розвитку гнильних мікроорганізмів, а вони негативно впливають на кровоносну і нервову системи, інші внутрішні органи. Мікроорганізми виробляють отруйні речовини, що надходять через стінки кишечника в кров людини, тим самим отруюючи весь організм.


містяться в кефірі корисні бактерії запобігають процес самоотруєння, який безпосередньо впливає на серцево-судинну діяльність. Вони помітно пригнічують активність шкідливих бактерій, а також виробляють антибіотики, що захищають серцево-судинну систему і інші внутрішні органи.


У нашому тілі безперервно відбуваються обмінні процеси, які кефір теж допомагає налагодити. Порушення обміну речовин найчастіше пов’язано з нестачею або надлишком певних компонентів в організмі. Це буває через неправильне харчування, через нестачу свіжого повітря, руху …. Помітивши у себе кровоточивість ясен, збільшення ваги, лущення, сухість шкіри, білі цяточки на нігтях, більшу стомлюваність – треба подумати про приведення в порядок свого здоров’я. Правильне харчування в цьому відіграє важливу роль, а вживання кефіру – явно не останню.


Так як лікарські властивості кефіру здатні звільняти органи людини від шкідливих накопичень, то він допомагає вирівняти всі ці відхилення.


Однак, впиватися кефіром теж не варто, це не панацея від усіх хвороб. Норма будь-яких ліків визначається концентрацією корисних речовин, які в ньому містяться, тому для кефіру така норма – 200-400 грамів на добу.

Кефір грає важливу роль в харчуванні людей, які страждають на цукровий діабет, при захворюваннях, пов’язаних із запальними процесами в жовчних шляхах, під час відновлювального періоду після важких захворювань і перенесених операцій.


Близькі за складом до кефіру спеціальні кисломолочні суміші можуть заміняти материнське молоко, коли дитину переводять на штучне вигодовування.


В кефірі присутній вітамін D, який сприяє збереженню зубної емалі, зміцненню зуб
ів і ясен, запобігання випадіння волосся.


Також у складі кефіру є вітаміни групи B, які запобігають появі почервонінь, набряклості, лущення шкіри, захищають її від виснаження. Натщесерце і в невеликій кількості його п’ють при дисбактеріозі та інших шлунково-кишкових захворюваннях.


Проте корисний він не всім. Цілющі властивості свіжого кефіру не принесуть користі людям з підвищеним виробленням шлункового секрету і з виразковою хворобою, оскільки їм він протипоказаний .


Светлана44,



Залиште, будь ласка, свій коментар нижче! Нам важливо знати Вашу думку!



Оставить комментарий

Вы должны войти чтобы оставить комментарий.

В категории : Статті