Корисні властивості огірків

26 липня, 2012


Корисні властивості огірків





Огірок – овоч, який культурно обробляється всього кілька тисячоліть. Назва овочу дали греки. «Агурос» в перекладі з грецької перекладається як незрілий, не дозрів.


Корисні властивості огірків відомі багатьом і пояснюються його складом. Проте що ж у ньому такого корисного? Чемпіоном за вмістом вітамінів його не назвеш, та й енергетичну цінність він представляє не більшу – всього 670 Дж / кг овочу …


Смак і запах свіжого огірка обумовлені, великим вмістом в ньому ефірних масел і вільних органічних кислот. Його хімічний склад показує наявність йоду, калію, сірки, фосфору, магнію, заліза, кремнію, вітамінів С, В1, каротину, пантотенової кислоти. Завдяки їм і мають огірки лікувальні властивості.


Калій корисний для серця, судин і гладкої мускулатури кишечника, має властивість нормалізувати їх тонус. Оскільки овоч містить фолієву кислоту він корисний майбутнім мамам, тому що знижує ризик аномалій розвитку нервової системи у плода.


За рахунок високого вмісту води, огірок розчиняє і виводить з організму токсини. При підвищеному холестерин крові, дуже корисно вживати огірки, оскільки він має властивість розчиняти його, виводячи з організму. Це його лікувальну властивість використовують при різних дієтах спрямованих на очищення організму. Шкірка огірків чудово адсорбує з кишечника отрути. Плюс до цього, він проявляє сечогінний ефект. А що міститься в ньому клітковина допомагає жінкам і дівчатам бути худенькими і стрункими.


Огірок практично не містить жирів, що дозволяє використовувати його в складі різних дієт. Лікування захворювань, при яких потрібно посилити перистальтику кишечника, домогтися систематичного його звільнення (хронічні закрепи) також не обходитися без огірка. В ньому є і анібактеріцідние компоненти, які зменшують процеси бродіння в кишечнику.


Свіжий огірок допоможе при лікуванні захворювань супроводжуються підвищеною температурою тіла, оскільки володіє хорошим жарознижуючим властивістю. Це улюблений овоч народних цілителів, що застосовується ними для лікування хвороби нирок і легень. До того ж він добре знижує кислотність шлункового соку. Смак і запах свіжого огірка обумовлені, великим вмістом в ньому ефірних масел і вільних органічних кислот. Його хімічний склад показує наявність йоду, калію, сірки, фосфору, магнію, заліза, кремнію, вітамінів С, В1, каротину, пантотенової кислоти.


Огірок покращує роботу печінки, нирок, нормалізує артеріальний тиск, виводить з нирок солі, дрібні камені. Подагра прекрасно лікуватися за допомогою свіжого огірка, оскільки корисні властивості огіркового соку розчиняють кристали сечової кислоти.


Проте найбільше концентрує огірок лікувальні властивості в огірковому соку. У ньому є всі корисні речовини і без клітковини. Соком добре полоскати порожнину рота для загоєння ран і зміцнення ясен. Має огірковий сік властивості, завдяки яким він добре знімає кишкову кольку.


У косметиці теж не обійтися без огірка. Чого тільки варті ці смішні кружечки на очах, які знімають набряк повік, дозволяють відпочити очам після довгого трудового дня. Він містить у собі речовини сприяють омолодженню шкіри, що діють, як антиоксиданти. Ну а властивості огіркової маски і крему пом’якшують і освіжають шкіру, борються з вуграми, відбілюють веснянки.


Огірки закочують у вигляді солінь на зиму, що теж корисно для організму. Особливо в період не хватки мінералів і вітамінів. Корисні властивості малосольних огірків можна пояснити тим, що вони контролюють ріст шкідливих мікробів кишечника. При бродінні в розсолі утворюється молочна кислота, яка знижує артеріальний тиск, нормалізує циркуляцію крові, спалює жир в руслі крові, підтримує нормальне травлення. Так чому б взимку не використовувати корисні властивості солоних огірків?


Всі ці властивості хороші, якщо б не протипоказання до їх вживання. Це алергічна реакція на консерванти або речовини, які додали для поліпшення росту і врожайності овоча. Крім того, квашені огірки не можна вживати при захворюваннях шлунка і жовчнокам’яної хвороби. А в іншому – приємного Вам апетиту!

Валентина,



Залиште, будь ласка, свій коментар нижче! Нам важливо знати Вашу думку!



Оставить комментарий

Вы должны войти чтобы оставить комментарий.

В категории : Статті