Корисні властивості сиру для організму людини, його склад

26 липня, 2012


Корисні властивості сиру для організму людини, його склад Вчені вважають, що сир є одним з найдавніших кисломолочних продуктів, а вживати його стали набагато раніше, ніж сир і масло. Ще філософ Колумелла, що жив в I столітті до н.е. в Римі, говорив, що сир – це бажане блюдо, яке обов’язково має бути на столах як багатих, так і бідних.

Аристотель, Гомер і Гіппократ також висловлювалися на користь сиру. Навряд чи в ті давні часи люди замислювалися про корисні властивості сиру, швидше за все щільна маса залучила їх своїми чудовими поживними і смаковими якостями і дозволяла внести різноманітність в їжу.
Втім, люди як зараз, так швидше за все і раніше, помічали як легко працює організм після його поїдання. А тому про сир, корисні властивості цього продукту і піде мова сьогодні на сайті .

У наш час користь сиру для людини не викликає сумнівів ні у кого. Подивимося на хімічний склад сиру і дізнаємося, чому ж він так корисний і яка його роль у харчуванні людини.

Сир містить повний комплект необхідних для організму людини амінокислот, а білок, що займає 20% від всіх складових продукту, за якістю не поступається ні рибі, ні м’яса. Також до його складу сиру входять мікроелементи, вітаміни, жир і лактоза (молочний цукор).

Головне достоїнство продукту – здатність швидко і легко засвоюватися. Вчені довели, що білки, отримані з сиру, потрапляють в тканини набагато швидше, ніж білки з молока, м’яса і риби. Наприклад, молоко через годину засвоюється лише на 30%, а сир за той же самий час на 91%. Тому його рекомендується їсти і дітям, і дорослим, і літнім людям.

Всі дієтичні і лікувальні меню, приписані людям із захворюваннями нирок, печінки, шлунково-кишкового тракту, легенів і серцево-судинної системи, обов’язково включають в себе сир.

До його складу входять і амінокислоти – метіонін і триптофан. Вони підтримують органи травлення та нервову систему. Мінеральні речовини кальцій і фосфор – основа кісткової тканини зубів і кісток. З сиром ми також отримуємо вітаміни групи В, фосфор, магній і залізо.

Як відомо, все добре в міру. Сир – це, безсумнівно, корисний продукт, але через високу концентрацію білка його потрібно їсти не більше 3 разів на тиждень. Обсяг однієї порції повинен бути близько 100 гр. – Більша кількість білка організму просто не потрібно.

Пам’ятайте, що сир – це швидкопсувний продукт, тому зберігати його потрібно в холодильнику і не більше 3 діб. Інакше в ньому почнуть розвиватися хвороботворні мікроорганізми. Якщо сумніви в свіжості продукту все ж є, то краще не їжте його в сирому вигляді. Можна приготувати з нього безліч смакоти – сирники, вареники, запіканки.

Відомо, що для виготовлення сиру виробники використовують і натуральне молоко і сухе. В даний час молочна промисловість нам пропонує величезний вибір, що задовольняє будь-який смак.

Це сир дієтичний, столовий, знежирений, нежирний, напівжирний, жирний, маса сирна з різними добавками, сирки глазуровані, сирні десерти та креми, вершкові та фруктові сирки, а ще зернений сир (продукт з підсолених вершків і сирного зерна).

Звичайний сир без наповнювачів ділиться за ступенем жирності: знежирений (від 0 до 1,8% жиру), нежирний (2-3,8% жиру), класичний (4-18% жиру) і жирний (від 19% жиру). Калорійність сиру варіюється від 86 ккал в нежирному і до 226 ккал в жирному.

Визначаючись з вибором, не забувайте про свою вагу. Не дарма дієтологи рекомендують включати нежирний і знежирений сир до складу дієт. Вуглеводів в сирі не багато, а ситний білок легко засвоюється. Тому кілограми йдуть, а голодувати не доводиться.

Однак заводської сир може містити хімічні добавки і сою. А чим довше термін придатності, тим більше ймовірність, що продукт містить консерванти. У цій ситуації краще робити сир самим будинку або купувати його на ринку у тих продавців, хто також виготовляє його самостійно не перший день.

Ось ми і поговорили про корисні властивості сиру для організму людини, його склад. Але як ви зрозуміли корисним чи буде якісний продукт. Значить тепер потрібно сказати як вибрати хороший, якісний продукт? Перш за все, він повинен мати чистий кисломолочний смак і запах (сторонні присмаки і запахи не допускаються).

Консистенція маси – завжди однорідна. Жирний сир трохи мажеться, нежирний сир – розсипчастий. Незначні відділення сироватки допустимі. Колір продукту по всій масі – білий або трохи жовтуватий з кремовим відтінком.

Ознаки неякісного сиру:

1. Бруднуватий, темний, неоднорідний колір;

2. Тягуча консистенція;

3. Аміачний, гнильний запах.

Перш ніж сир потрапить на прилавки магазинів, всі зразки проходять випробування по харчової та енергетичної цінності (вміст білків, жирів і вуглеводів повинно відповідати тому, що зазначено на етикетці). Всі виробники зобов’язані також вказувати на товарі терміни придатності. Якщо строк короткий, це означає, що ви маєте справу з натуральним і якісним продуктом і властивості сиру ті, що потрібно. Їжте його на здоров’я і будьте здорові!

Toffee,



Залиште, будь ласка, свій коментар нижче! Нам важливо знати Вашу думку!



Оставить комментарий

Вы должны войти чтобы оставить комментарий.

В категории : Статті