Корисні властивості ягід – садових і лісових

26 липня, 2012


Корисні властивості ягід - садових і лісових Як не крути, а кращий і самий екологічний спосіб поправляти своє здоров’я це користуватися дарами природи.
Адже свіжа, заморожена або сушена ягода містить не тільки різноманітні вітаміни, але і антиоксиданти, які знижують швидкість старіння людських клітин. А тому корисні властивості ягід – садових і лісових допомагають зберегти здоров’я шкіри, сприятливо впливають на серце і стінки кровоносних судин.

Особливо вони корисні для жінок, у яких з віком знижується вироблення естрогену, що дозволяють організму боротися з шкідливими впливами, в результаті чого процеси старіння прискорюються. В Росії здавна використовували корисні властивості лісової ягоди. А яких же ще?! Адже спочатку всі вони росли дико, вільно. В ті давні часи люди вперше дізналися на смак, що таке дика лісова ягода.

Корисні властивості садових і лісових ягід

Дієтологи (люди, які займаються оздоровленням організму при харчуванні, коригуванням ваги, нормалізацією обміну речовин …) радять щодня вживати в їжу хоча б жменю будь-яких ягід. А влітку, коли вони більш доступні, ними бажано замінювати другий сніданок або полудень.

Давайте детальніше торкнемося цілющі властивості лісових ягід, та й їх не менш корисних садових побратимів:

Обліпиха. Ягоди обліпихи містять практично всі відомі вітаміни, вони мають бактерицидні якостями, знищують хвороботворні бактерії, а також сприяють підвищенню загальної опірності організму. А ще обліпиха прискорює ріст волосся і покращує шкіру.

Ягода ірга. Корисні властивості її плодів при регулярному споживанні допомагають лікувати хвороби шлунково-кишкового тракту, знижувати кров’яний тиск, знімати спазми судин. Відварами полощуть рот при ангінах і стоматитах. Плоди ірги виводять з організму холестерин.

Червона смородина. Її плоди виводять токсини, нормалізують роботу кишечника, завдяки цьому їх рекомендують при колітах. Вагітним можна споживати смородину, щоб усунути нудоту під час токсикозу.

Брусниця. Корисні властивості ягоди брусниця використовують у вигляді напоїв для зняття жару і зниження тиску. Для цього з них готують морси, соки, варення, які й не хворіючи приємно пити або є.

Чорниця. Сушений плід – чудовий засіб від розладу шлунку та діареї. Вона сприяє поліпшенню гостроти зору, знижує рівень цукру в крові. Щоденне вживання ложки чорниці допоможе вам подбати про своїх очах.

Калина ягода. Корисні властивості калини покращують роботу серця, уряжается пульс, знижують рівень холестерину. Допомагає вона при гіпертонії, неврозах, атеросклерозі, судинних спазмах. Її сік попереджає онкологічні захворювання.

Ягода вишні. Містить в легкозасвоюваній формі залізо і мідь. Оскільки ці хімічні елементи беруть участь у виробленні крові, то вишні корисні при анемії, гіпертонії і підвищеної ламкості судин. Людям, яких мучить подагра або артрит, для зниження болю рекомендують споживати щодня 20 ягідок вишні. Її можуть їсти навіть діабетики, тому що вона не містить багато цукру.

Журавлина – лісова ягода. Корисні властивості журавлини допомагають при застуді, так як її сік вміє виводити хвороботворні бактерії з організму. У журавлинного соку є властивості запобігати інфекцій сечового міхура і знімати наслідки харчових та алкогольних отруєнь. Плоди журавлини – відмінний засіб зміцнення ясен. А, крім того, вони допомагають при катаракті, хворобах кришталика ока, зміцнюють і підвищують еластичність стінок капілярів. Ну і всім, я думаю, відома здатність журавлини знижувати тиск.

Чорна смородина. Її плоди знижують токсичність антибіотиків. Вміщені в ній речовини, беруть участь в нормалізації обміну речовин організму. А ще вона рекомендована дітям для активного зростання і під час підвищених розумових та фізичних навантажень. Добову норму вітаміну С можна отримати з’ївши півсклянки чорної смородини.

Малина ягода. Корисні властивості малини пояснюються вмістом речовин, які здатні перешкоджати всмоктуванню шкідливого холестерину. Маски з її ягід допомагають при вугрової висипки і дерматиті.

Ягода полуниця садова. Корисні властивості полуниці, втім, як і суниці, сприяють загальному зміцненню здоров’я, так як вона містить велику кількість аскорбінової кислоти, а також допомагає при подагрі і сечокам’яній хворобі. Для вгамування спраги відмінно підходить суничний компот.

Щоб читач не вважав, що «всі ягоди однаково корисні», нагадаю і про шкідливі їх властивості. Так, у середній смузі Росії, виростає гарна, але отруйна ягода вовчого лика. Вживання всі пари його плодів призводить до судом і запалення горла, а 5-10 штучок і зовс

Оставить комментарий

Вы должны войти чтобы оставить комментарий.

В категории : Статті