Кухонна сіль: корисні властивості

26 липня, 2012


Кухонна сіль: корисні властивості Її називають абсолютно по-різному: сіль, харчова сіль, кухонна сіль, морська сіль, хлорид натрію, хлористий натрій, кам’яна сіль, йодована сіль, сіль для ванн, столова сіль і т.д. Це ні що інше як продукт харчування у вигляді білих маленьких кристалів з домішками. У чистому вигляді сіль не зустрічається в природі. Вона може бути очищеної та кам’яної, великого і дрібного помелу, морський, йодованої, такий абсолютно різною, але все такий же до болю рідний. Як ви зрозуміли, кухонна сіль, корисні властивості її кристалів сьогодні «під прицілом» на сайті .

Сіль зіграла дуже важливу роль у багатьох країнах по всьому світу. Наприклад, латинське слово «Salad» теж сталося через солі. Стародавні римляни обожнювали солити овочі. У Стародавньому Римі сіль була всюди, навіть багатьом працівникам частину заробітної плати видавалася саме в соляному еквіваленті, через що корінь слова «сіль» і корінь слова «зарплата» ідентичні. Такі порядки говорять про багатство римських громадян, тому як в Абіссінії на той момент за кілька шматочків солі можна було придбати навіть раба!

Сіллю пишалися, вихвалялися і прилюдно демонстрували. Відомо, що вперше її стали добувати в Лівії приблизно III – IV тис. до н. е..

Не обійшла історична значимість солі і наше суспільство. У 1648 г в Москві відбувся грандіозний бунт, названий Соляним. Стався воно через величезні податків на неї. З найдавніших часів люди знали про необхідність цієї спеції для людського організму і користувалися цим. За сіль воювали і боролися, вбивали і гвалтували, спалювали цілі будинки і села. Сьогодні вона вважається одним з найдешевших і доступних на ринку продуктів.

З незапам’ятних часів на Русі споживали четвергової сіль на Пасху. Готували її і готують у Чистий четвер, від чого і пішла така назва. Сіль крупного помелу змішується з м’якушем житнього хліба і квасний гущею. Потім цю суміш висипали на сковороду, де висушували. Потім мололи в ступі. Був ще один всім відомих звичай зустрічати гостей із хлібом і сіллю, висловлюючи своє привітність і прихильність, повагу.

Багатовіковим досвідом і всілякими науковими дослідженнями давно доведено, що жоден організм не зможе вижити без солі. Це нітрохи не голослівне факт, тому що сіль бере активну участь у водно-сольовому балансі. Будь-якому організму постійно необхідно підтримувати концентрацію хлористого натрію не тільки в крові, але і в інших рідинах, які в ньому присутні.
А міститься вона навіть в грудному молоці, яким кожного з нас вигодовувала мать! Концентрація натрію всередині і зовні клітин є незамінним механізмом, який відповідає за надходження поживних речовин і виведення відходів життєдіяльності клітини. А значить, корисні властивості кухонної солі безперечні.

Адже саме з її допомогою нейрони передають по всьому організму нервові імпульси. Навіть соляна кислота (HCl), що знаходиться в шлунковому соку, також напряму залежить від солі та її рівня в організмі. З усього перерахованого вище, можна сміливо зробити висновок про те, що без солі взагалі неможливі багато біологічні процеси в організмі.

Організму не потрібно сама сіль, йому життєво необхідні іони натрію і хлориду, що містяться в ній. Добова потреба середньої людини, що проживає на території з помірним кліматом – від 1.5 до 4 г, у жителів тропіків сума подвоюється. Північні народи цілком здатні прожити без надходження хлориду натрію через сіль, сподіваючись на його утримання в продуктах, але не жителі півдня. Така закономірність пов’язана з багатьма органічними процесами, в тому числі і потовиділенням.

Пол Брегг – американський натуропат – зробив цікаве заяву про те, що сіль як кулінарна добавка зовсім не потрібна людині. Це не їжа, а отримати необхідну норму мікроелементів, що містяться в солі, можна і за рахунок рослинних або тваринних продуктів. А саму сіль він назвав справжньою отрутою. Так воно і є насправді, але тільки солі повинно бути дуже багато, летальна доза для людини вагою 80 кг становить 250 г.

Почасти саме цю заяву стало причиною солі харчування супротивників солі. Однак, не варто настільки халатно ставитися до свого здоров’я! Без солі дієта дозволена тільки за призначенням лікаря і тільки під його безпосереднім наглядом.

США виявилася попереду всіх країн серед бажаючих відмовитися від солі. Якщо англійський уряд лише ввело закон про необхідність маркування продуктів з кількістю солі, то уряд США випускає спеціальну «не шкідливу сіль». Велика частина з такої солі являє собою суміш хлориду натрію з хлоридами магнію або калію.

Але майте на увазі, що при нестачі добової норми солі в організмі відбуваються руйнівні процеси м’язової і кісткової тканин. Як наслідок виникають психічні розлади, депресії, збій роботи нервової і серцево-судинної систем, збої у шлунково-кишковому тракті, анорексії. Хронічна нестача солі може стати першопричиною смерті. Максимальний термін, який може витримати людина взагалі без солі становить десять-одинадцять діб.

Ще з самого дитинства не тільки ми, але ще наші бабусі й дідусі, мами і тата, тітки і дядька полоскали ніс і горло сіллю для профілактики простудних захворювань. Такий соляний розчин, приготований в співвідношенні 1 ст. л. солі на 200 мл води, допомагає позбутися від грибка на ногах та нігтях. Для цього потрібно робити регулярні ванночки.

Не варто говорити про широко відомих цілющих властивостях морської солі, для цієї процедури цілком згодиться й кухонна сіль. Холодної зими ні для кого не новина розігрівати сіль для зігріву носа і ніг, але це далеко не всі захворювання, які допомагає вилікувати цей чудо-продукт природи. Про який же шкоду солі може йти мова, коли ми виросли на соляної медицині?

Сіль може бути використана також для виведення з організму скупчилися шлаків і токсинів. Для цього вранці перед прийомом їжі потрібно вмочити вологий палець в сільничку. Ту сіль, що пристане до пальця, потрібно з’їсти. Чищення зубів нею допомагає при пародонтозі. До всього іншого натрій хлор є слабким антисептиком і запобігає розмноження і подальший розвиток багатьох гнильних бактерій, завдяки чому визнана непоганим консервантом.

Ознаками нестачі солі організмі є: нудота, головний біль і запаморочення, загальна слабкість. Самим основним застосуванням солі вважається кулінарія. Без солі їжа здається зовсім не такою смачною, вона прісна і огидна. Заковика полягає в тому, що людина споживає набагато більше солі, ніж йому потрібно для процесів організму, саме тому варто ретельно контролювати її дозування, що додається в блюда, враховуючи, що багато продуктів вже містять сіль.

Під час приготування тих чи інших страв краще відмовитися від солі дрібного помелу назовсім, тому що в ній практично не зберігається велика частина корисних і життєво важливих мікроелементів.

Якщо звіриться з даними Всесвітньої організації охорони здоров’я, то можна побачити, що сіль в надмірній кількості, значно підвищує кровон

Оставить комментарий

Вы должны войти чтобы оставить комментарий.

В категории : Статті