Кульбаба лікарський: рецепти, застосування, корисні властивості, протипоказання

26 липня, 2012


Кульбаба лікарський: рецепти, застосування, корисні властивості, протипоказання Сьогодні мені хочеться розповісти про один дивовижному квітці, скромному і дуже звичному. З букетика цих квітів відразу хочеться сплести вінок. Ну звичайно ж це – кульбаба! З’являючись весною на зеленому килимі свіжої трави, жовті вогники квітів весняного кульбаби радують нас і додають гарний настрій.

Ця квітка дарує людям не тільки радість, але і здоров’я, якщо знати, як можна скористатися його лікувальними властивостями. Я розповіді про те, коли і де застосовують кульбаба, в чому його користь, як можна приготувати ліки з нього в статті сайту www.
rasteniya-lecarstvennie.ru – «Кульбаба лікарський: рецепти, застосування, корисні властивості, протипоказання».

Корисні властивості

Давайте заглянемо в комору цього скромного квіточки. Виявляється, у всіх частинах кульбаби лікарської (або звичайного) міститься велика кількість хімічних елементів: тут магній і кальцій, залізо і мідь, алюміній і марганець, калій і фосфор. Присутні тут і вітаміни.

У корені і листках рослини містяться органічні кислоти, каротиноїди, холін, інсулін, жирне масло, каучук, полісахариди та інші цінні речовини.

Про лікувальні властивості кульбаби знали ще наші далекі предки, і зараз його часто порівнюють з «еліксиром життя». Він відомий в першу чергу своїми тонізуючими, протизапальні, жовчогінні, болезаспокійливі, сечогінними та потогінний впливами.

Застосування

Особлива увага приділяється цій рослині в дієтології. Кульбаба лікарський здатний поліпшити самопочуття і нормалізувати обмін речовин, стабілізувати функцію органів травлення, знизити високий рівень холестерину, зняти симптоми серцевої недостатності і гіпертонії.

Цікаво, що ця рослина, м’яко діючи як природний діуретик, одночасно є джерелом калію, який, зазвичай втрачається при прийомі інших препаратів-діуретиків. Ось так природа подбала про збереження балансу в організмі людини.

Вітаміни-антиоксиданти, що містяться в листі, коренях і квітах кульбаби, оберігають від раку й діабету.

У багатьох країнах (Італія, Франція, Китай та ін) кульбаба спеціально вирощують на величезних територіях, щоб потім використовувати в кулінарії при приготуванні салатів, супів і гарнірів. Квіти рослини використовуються для приготування солодких напоїв, сиропів, вина. А мариновані квіткові бутони, кажуть, схожі за смаком на каперси.

Спробуйте приготувати салат, використовуючи молоде листя кульбаби. Він дуже корисний при авітамінозі, порушенні обміну речовин, здатний підтримати стрункість вашої фігури. Для цього помиті листя рослини потрібно тонко порізати, посолити, додати трохи сметани, ріпчастої цибулі, натертої моркви. Можна заправляти салат рослинним маслом і додавати лимонний сік.

При бажанні гіркоту (до речі, дуже корисна!), яка присутня в молочному соку рослин, віддаляється, якщо на півгодини листочки вимочити в солоній воді.

Рецепти застосування в народній медицині

З коренів кульбаби готують відвари або настої. Приготоване ліки п’ють, щоб поліпшити апетит, нормалізувати роботу шлунку (при гастритах з низькою кислотністю), посилити роботу підшлункової залози. Допомагає відвар також при жовтяниці, деяких хворобах крові (наприклад, при анемії) і безсонні: ст. ложка коріння заливається склянкою киплячої води, закривається, закутується і настоюється близько двох годин. Потрібно випивати на один прийом чверть склянки настою чотири рази в день.

Таким же чином приймають настій з двох ч.ложек кореня, залитих склянкою холодної води (попередньо прокип’ятити), витриманий 8:00. Добре допомагає для поліпшення травлення.

* Порошок кореня загоює рани, опіки, виразки.

Як проносне застосовується сухий порошок з коріння (подрібнюються в кавомолці) – по половинці ч. ложки тричі на день.

Трава і коріння лікують печінку і жовчний міхур, запалення лімфовузлів, а також їх використовують при шкірних захворюваннях (поліпшується обмін речовин). Траву наполягають так: ст. ложку сировини потрібно залити окропом (дві склянки) і настояти 2:00. Прийом ліки рекомендують перед їжею по півсклянки (чотири рази в день).

* При захворюванні печінки кульбаба лікарський рекомендується як засіб, що допомагає знизити рівень холестерину. Мікстура: півсклянки соку свіжих коренів, 3 ч. ложки спирту (90 °), 3ч.ложкі гліцерину, 17 мл води (майже повна ст.ложка). Приймається від однієї до двох ст. ложок в день.

* Сік кульбаби (до 1/2 скл. в день) радять приймати як кровоочисний засіб, сечогінний, тонізуючий; при подагрі, жовтяниці, жовчних каменях.

* Сік з листя приймається при авітамінозі, анемії: до їжі по одній ст. ложці 3рази на день.

* Свіжі злегка пом’яті листя прикладають до місць болючих укусів комах, на хворі суглоби.

Соком листя виводять пігментні плями, веснянки і бородавки.

* Спиртовий настій квіток допомагає при ревматизмі.

А це рецепт цілющого і смачного варення з його квіток:
У складі – 200 штук квітів кульбаби (зібраних вранці), 1кг цукру, 1 л води, 1 лимон. Квіти без квітконіжок заливаються водою, додається очищений лимон, і все
вариться близько години на слабкому вогні. Потім відвар бажано процідити і додати в нього цукор. Сироп кип’ятиться ще стільки ж або трохи довше (це залежить від зовнішнього вигляду: щоб варення було не рідким, а помірно густим). Колір, запах і смак готового варення нагадує мед.

Протипоказання

Не рекомендується застосовувати кульбаба людям, що страждають діареєю, закупоркою жовчних шляхів і виразкову хворобу шлунка або кишечника, а також гастритом.

LDSveta,



Залиште, будь ласка, свій коментар нижче! Нам важливо знати Вашу думку!



Оставить комментарий

Вы должны войти чтобы оставить комментарий.

В категории : Статті