Кульбаба – опис, заготівля, застосування, народні рецепти, протипоказання

26 липня, 2012


Кульбаба - опис, заготівля, застосування, народні рецепти , протипоказання
Кульбаба – опис рослини.

Кульбаба лікарський – трав’яниста багаторічна рослина висотою 10-30 см.
Віднесено до сімейства складноцвітих. Корінь кульбаби потужний, вертикальний, бурий, в розрізі білий. Його листя утворюють прикореневу розетку, глибоко розсічені. Квітки кульбаби зібрані в суцвіття-кошики, жовтого кольору. Плід рослини являє собою сім’янку з чубчиком. Він цвіте в квітні – травні, а його насіння дозріває в червні – липні.

Де рослина поширена.

Засмічене рослина кульбаба лікарський поширений на всій території Росії. Росте на луках, у садах, на пустирях, на газонах, уздовж доріг. Це один з найбільш поширених в землеробстві рослин – бур’янів з корисними властивостями.

Кульбаба – заготівля про запас.

В лікарських цілях збирають коріння і надземну частину кульбаби.
Коріння запасають ранньою весною або восени. Викопують їх лопатами, струшують від землі, зрізують надземну частину, миють холодною водою. Протягом декількох днів сушать на повітрі, а потім підсушують у сушарках при температурі від 40 до 50 ° С або в вентильованих приміщеннях. Термін зберігання заготовок кульбаби – 5 років. Траву рослини запасають під час цвітіння. Її сушать у тіні на повітрі або в вентильованих приміщеннях, розклавши в один шар і часто перемішуючи.

Хімічний склад лікарської рослини.

Коріння кульбаби містять каучук, гіркоту, полісахарид інулін, жирне масло, стерини, смоли, органічні кислоти, дубильні та білкові речовини, слиз.

В листі кульбаби містяться холін, каротиноїди, вітаміни В2, С, Р, залізо, аспарагін , фосфор, кальцій.

Фармакологічні властивості.

Коріння кульбаби використовуються для поліпшення травлення, як жовчогінний засіб і для збудження апетиту. Також кульбаба має проносними, спазмолітичні і діуретичними властивостями.

Кульбаба – застосування в народній медицині.

Препарати лікарської рослини кульбаби використовуються при анацидного гастритах, хронічних запорах і холециститах.

Коріння кульбаби застосовуються для того, щоб порушити апетит, поліпшити секреторну і моторну діяльність шлунка і кишечника, підвищити жовчовиділення і секреції травних залоз. Коріння кульбаби – сильний сечогінний засіб.

Відваром коренів знімають спазми і ниркові кольки, судомні скорочення гладких м’язів. Відвар і настойка квіток кульбаби використовується для зняття кишкових та печінкових кольок.

Зовнішньо настій коренів кульбаби радять при різних шкірних хворобах: дерматитах, фурункулах, вуграх.

Народна медицина рекомендує використовувати кульбаба як снодійне, заспокійливе і відхаркувальний засіб. Використовують його при захворюваннях жовчного міхура і селезінки, нирок, розладах нервової системи.

Препарати з листя кульбаби лікарської стимулюють виведення каменів з жовчного міхура і нирок. Радять їх при целюліті, ожирінні і ниркової недостатності, а також при авітамінозі, анемії і шкірних захворюваннях.

Настій квіток кульбаби застосовується для виведення веснянок і пігментних плям. Відвар квіток п’ють при безсонні і підвищеному кров’яному тиску.

Свіжий сік рослини використовують як косметичний засіб для видалення пігментних плям, веснянок і вугрів і для виведення мозолів. Молочний сік кульбаби при трахомі закапують по одній краплі в очі.

Кульбаба – народні рецепти для лікування.

Настій при захворюваннях жовчних шляхів, жовчного міхура .

2 ч. ложки коренів кульбаби лікарської заварити склянкою кип’яченої води і 8:00 наполягати, відфільтрувати. Пити 3 – 4 рази на день по чверті склянки за півгодини до прийому їжі.

Настій при діабеті.

1 чайну ложку коренів лікарського кульбаби заварити 200 мл окропу, настоювати третину години, відфільтрувати. Пити 3-4 рази на день по чверті склянки за півгодини до прийому їжі.

Настій при ексудативному діатезі.

1 ч. ложку коріння кульбаби заварити склянкою окропу, закутавши, настоювати 1-2 години, відфільтрувати. Пити за пів години до прийому їжі тричі на день по чверті склянки.

Відвар при туберкульозі легенів.

3 ст. ложки коренів рослини лікарського кульбаби облити 1/2 л. окропу, кип’ятити 1 / 4:00, остудити, відфільтрувати. Пити за 0,5 години до прийому їжі по стакану 2 рази на день.

Відвар при фурункульозі і шкірних висипах.

1 ст. ложку коренів кульбаби облити склянкою кип’яченої гарячої води, кип’ятити 1 / 4:00 на невеликому вогні. Відвар рослини остуджувати 45 хвилин, відфільтрувати через марлю. Пити за 1 / 4:00 до їжі тричі на день по 1/3 склянки.

Відвар при артриті.

6 г трави і коріння куль

Оставить комментарий

Вы должны войти чтобы оставить комментарий.

В категории : Статті