Кулінарні рецепти аджики на зиму

26 липня, 2012


Кулінарні рецепти аджики на зиму Само слово аджика, прийшло до нас із далекої Абхазії. Це гострий соус, приготований з червоного пекучого перцю, з додаванням різних приправ і зелені. Крім цього в неї можна додавати часник. І вже, безсумнівно самий основний інгредієнт аджики – це сіль.

Насправді ж, практично у кожного народу є свої кулінарні рецепти цього соусу, іменовані аджикою. На Сході, наприклад, аджику роблять з слив, в Росії та Україні, перевагу віддають помідорів (томатам), додають солодкий перець, морква, хрін, яблука. Її варять, їдять сирою, консервують на зиму. Саме про кулінарні рецепти аджики на зиму ми сьогодні і поговоримо на нашому сайті .

Від чого ж так популярна аджика? Своєю гостротою і смаковими якостями, аджика надає неповторний смак будь-якої страви. Її їдять з м’ясом, супами, борщами, другими стравами, навіть просто намазуючи аджику на хліб, відчуваєш запах і смак літа.

Крім того, аджика, виявляється дуже корисна. У ній міститься великий перелік вітамінів групи В, С, А. Вона збуджує апетит, посилює обмін речовин в організмі і володіє противірусною ефектом. Адже вживаючи кожен день хоча б одну ложку аджики, ви уникнете інфікування багатьма хворобами, такими як респіраторна інфекція, грип. На даний час налічується понад триста рецептів приготування аджики.

Аджика абхазька
Для її приготування потрібні наступні продукти:
Червоний гострий перець-1кг
Часник-0,5 кг
кінза-0,5 кг
Зелень кропу-2 ст.л.
Зелень петрушки-2 ст.л.
Сіль крупного помелу-3/4 склянки
Коріандр-1 ст. л.
Вимитий червоний перець розрізаємо на дві частини і видаляємо насіння. Часник очищаємо. Перекручуємо через м’ясорубку перець, часточки часнику, кріп, петрушку і кинзу. Додаємо мелений коріандр і сіль. Перемішуємо. Отримана аджика повинна виглядати у вигляді пасти. Перекладаємо її в скляну баночку і закриваємо кришкою. Зберігати її потрібно в холодильнику.

Аджика зі слив ткемалі
Для цієї аджики знадобиться:
Сливи ткемалі-1кг
Солодкий перець-5 штук
Часник-2 головки
Перець червоний гострий-2 штуки
Мелена коріандр-2 ст.л.
Зелень кропу, петрушки, кінзи-по 1 пучку
Сіль – 2-3 ст.л.
Цукор за смаком
Сливи помити, покласти в миску і поставити на маленький вогонь, додавши 2-3 ложки води. Уварювати їх до м’якого стану, щоб кісточка легко відділяється від м’якоті. Дати трохи охолонути і протерти через сито. Решта інгредієнти пропустити двічі через м’ясорубку, з’єднати з сливами, додати коріандр, сіль, цукор. Все ретельно перемішати. Зберігати в холодильнику. Якщо заготовка призначена для зберігання взимку, то вже підготовлену масу потрібно проварити протягом п’яти хвилин і розкласти в гарячі стерильні банки.

Аджика з помідорами
Для цієї аджики треба :
Помідори-2кг
Перець солодкий-10 штук
Перець гіркий-10 штук
Часник-0,5 кг
Кріп, петрушка по одному пучку
Сіль – 4 ст.л.
Оцет-один стакан
Помідори, перець солодкий, перець гіркий, часник помити і перекрутити через м’ясорубку. Зелень дрібно посікти ножем. Овочі з’єднати, перемішати і додати сіль. Залишити на 2-3 дні у теплому приміщенні, щоб аджика перебродила. Потім додати оцет, ще раз перемішати, розкласти по банках і закрити капроновими кришками. Якщо ви хочете використовувати вищенаведені рецепти аджики на зиму, то зберігати можна лише в підвалі або холодильнику.

Аджика з хріном
Для неї потрібно:
Помідори – 2кг
Перець солодкий-1кг
Перець гіркий-5 шт.
Часник-300г
Корінь хрону-300г
Соль-1 стакан
Оцет-1 стакан
Корінь хрону слід почистити, помити і порізати кружальцями. Помідори, перець, часник і хрін пропускаємо через м’ясорубку. Додаємо сіль, оцет. Масу ретельно перемішуємо і розкладаємо по банках. Зберігаємо в холодильнику.

Аджика з яблуками варена
Ця аджика добре зберігається в кімнатних умовах. Для неї потрібні такі продукти:
Помідори-2,5 кг
Яблука (бажано сорт “Антонівка”) – 1кг
Перець солодкий – 1кг
Морква-1кг
Перець гіркий – 5-6 штук
Часник-200г
Соль-1/4 склянки
Цукор-1 стакан
Оцет-1 стакан
Олія соняшникова-1 стакан
Помідори, яблука, перець гіркий і солодкий перекрутити через м’ясорубку, моркву натерти на тертку. Скласти в каструлю і кип’ятити протягом години на невеликому вогні. Потім додати часник, сіль, цукор, оцет і масло, прокип’ятити ще протягом десяти хвилин. Готову аджику потрібно перекласти
у стерильні банки і закатати кришкою.

Як бачите, рецепти аджики різноманітні, їх безліч, тут наведено лише декілька з них і найпоширеніші. Додаючи той чи інший продукт, можна отримати абсолютно новий смак корисною і дуже смачною аджики!

Yilia,



Залиште, будь ласка, свій коментар нижче! Нам важливо знати Вашу думку!



Оставить комментарий

Вы должны войти чтобы оставить комментарий.

В категории : Статті