Культурне рослина пшениця звичайна

26 липня, 2012


Культурне рослина пшениця звичайна

Розкопки археологів показують, що людина вперше познайомився з пшеницею задовго до виникнення землеробства. Цю думку підтверджують знаряддя для збору зернових злаків, песто і ступки для подрібнення зерна, знайдені при розкопках верств давньокам’яного століття. Знайдені пристосування говорять, що пшениця – це найдавніша з усіх відомих хлібних культур на землі.

Дослідження вчених (Н.І. Вавилова) показали, що батьківщина пшениці – територія Азії. Культурна її форма пішла з території Грузії, де і понині виростає велика частина диких видів пшениці. Нині з пшениці отримують спирт, борошно, крохмаль, клейковину, пшеничну і манну крупи; із зародків зерна – масло. Пшеничними висівками годують птицю і худобу, солома йде – на підстилку і виробництво картону і газетного паперу.

Опис.

Пшениця звичайна – це культурне трав’яниста однорічна рослина. Відноситься до сімейства мятлікові. Її стебло заввишки від 45 до 200 см, голий, порожнистий. Листя рослини плоскі, лінійні. Колос з гнучким стрижнем, чотиригранне, дворядний, пухкий. Колоски пшениці розташовуються на виступах стержня кожен сам по собі і містять по 3 – 5 квіток, з яких тільки 2 – 3 колоска дають зерна. Стулки колосків поздовжньо-зморшкуваті, яйцеподібні, роздуті, широкі, на верхівці притуплені.
Зернівки подовжено-яйцеподібні або овальні, червонуваті або білуваті, округло-трикутні або округлі в перетині, напівсклоподібним, борошнисті, без запаху. Широко відомі два види культурної пшениці – тверда і м’яка. Найчастіше обробляють види м’якої культурної пшениці – яру і озиму.

Культурне рослина пшениця звичайна на фото.

Культурное рослина пшениця обикновенная
Культурное рослина пшениця обикновенная
Культурное рослина пшениця обикновенная
Культурное рослина пшениця обикновенная


Місця зростання.

Різні сорти і види пшениці вирощують всюди, тому її посіви покривають 1/80 частину всієї суші Землі.

Заготівля.

Народна медицина як лікувальний сировину застосовує крохмаль, висівки, солому пшениці, пророслі зерна, не пророслі зерна рослини і хліб з них.

Хімічний склад.

В зернах культурної рослини виявлені білки, жири, мікроелементи (калій, фосфор, магній, натрій), вуглеводи (крохмаль), вітаміни груп В, РР, Е.

Фармакологічні властивості.

Відвар, приготовлений із зерен культурної рослини пшениці звичайної, застосовують як загальнозміцнюючий засіб, відвар з висівок пшениці з медом застосовують для проносних клізм, а також п’ють при хворобах дихальних шляхів, відвар з м’якушки хліба – при проносах. Проросле зерно – відмінне полівітамінний засіб.

Застосування в медицині.

Мякиш, змочений гарячим молоком, для розсмоктування прикладають до пухлин і наривів. Припарки з висівок – це косметичний засіб, що пом’якшує шкіру. Пшеничний відвар висівок допомагає тим, у кого часті закрепи. Їм, а також людям у віці корисно щодня з’їдати по 50 – 100 грам смаженої пшениці 2 – 3 р. в день до їди.

Лікування пшеницею звичайної.

Лікування пророслої пшеницею безпліддя у жінок і чоловіків.

Свіжий сік з незрілої культурної пшениці або зародків пийте за 1 / 3:00 до їжі 2 – 3 р. в день по 125 мл.

Зерна пророслої пшениці корисні дітям з хворими легенями, людям, схильним до дистрофії, рахіту, хворим на туберкульоз, схильних до простудних захворювань, тим у кого бронхіт, екзема, камені в організмі, виразка шлунка і дванадцятипалої кишки, а також допоможуть онкологічним хворим.

На день промийте 50 -100 грам пшениці, залийте її холодною кип’яченою водою, так щоб вона тільки покривала зерна і залиште в теплі на добу, накривши серветкою. На наступний день пророщують наступну порцію зерен.

Для виведення радіоактивних речовин.

Обробіть в мікрохвильовці пшеничні висівки, і вживайте їх по 2 р. в день 1 ст. л. під час їжі.

Відвар висівок пшениці звичайної.

200 грам висівок облийте літром окропу, нагрівайте на тихому вогні протягом години, а потім фільтруйте. Відіжміть залишки відвару висівок і знову фільтруйте. Пийте 3 – 4 р. в день по 0,5 – 1 склянці за 1 / 2:00 до їжі.

Лікування цукрового діабету культурної пшеницею.

Киплячим молоком заваріть висівки і постійно помішуючи доведіть їх до стану каші. На самому початку лікування на день заварюйте тільки 1 ст. л. висівок, а потім поступово цю дозу збільшуйте і вживайте під час їжі теплу кашку по 1 ст. л. за раз.

Протипоказання.

Свіжий хліб не показаний хворим з виразкою шлунка і дванадцятипалої кишки.



Залиште, будь ласка, свій коментар нижче! Нам важливо знати Вашу думку!



Оставить комментарий

Вы должны войти чтобы оставить комментарий.

В категории : Статті