Квашення капусти в домашніх умовах

26 липня, 2012


Квашення капусти в домашніх умовах Квашена капуста – одне з найулюбленіших ласощів жителів Росії. При цьому мало хто знає, що крім чудового смаку, вона має ще цілющими властивостями. Головна користь для організму людини полягає в її здатності поліпшувати травлення, нормалізувати роботу кишечника. Крім того, вона активізує процеси обміну речовин, тим самим сприяючи очищенню крові від холестерину, нормалізує рівень цукру. Медики рекомендують їсти побільше цього продукту при одужанні після різних простудних захворювань, так як вона містить велику кількість вітаміну С, який вкрай необхідний ослабленому людині.

Щоб квашена капуста вийшла соковитою, але одночасно твердою і хрусткою, найкраще використовувати повністю доспілу капусту пізніх сортів, так як вона відрізняється щільністю качанів, а також малою кількістю верхніх зеленого листя.

Квашення капусти в домашніх умовах Квашення капусти в домашніх умовах починається з підготовки качанів. З них знімають зелене листя, миють, видаляють качан, після чого шинкують на довгі смужки шириною близько 5 мм.

Квашення капусти в домашніх умовах У міських умовах краще всього для квашення підходить емальований посуд, наприклад відро або велика каструля. Можна також використовувати скляні банки об’ємом 5 літрів і більше. А ось алюмінієвий посуд використовувати не рекомендується, так як молочна кислота, рясно виділяється при цьому, роз’їдає алюміній, через що розсіл насичується дуже шкідливими речовинами.

Для початку наведемо класичний рецепт. Для нього знадобиться 5-ти літрова каструля, а також проміжна ємність – найкраще невеликий пластмасовий тазик, 5 кг білокачанної капусти, 4 моркви середніх розмірів, приблизно 3 ст. ложки солі. Відразу зробимо важливе зауваження – сіль не повинна бути йодованої.

Квашення капусти в домашніх умовах Отже, все підготовлено і нашаткувати так, як описано вище. Тепер потрібно взяти кілька великих жмень шінкованной капусти, заповнити ними тазик, пропорційно посолити і почати перетирати руками, до появи соку. При цьому головне не перестаратися, тому перетирати слід тільки до появи соку, а потім відразу ж перекласти отриману масу на дно каструлі, де гарненько утрамбувати, посипавши зверху крупно натертої або нарізаною морквою.

Квашення капусти в домашніх умовах Таким чином, потрібно обробити весь обсяг підготовленої капусти, а коли вона буде повністю покладена, накрийте її перевернутою догори дном тарілкою. При цьому дуже важливо підібрати діаметр тарілки, який повинен бути не набагато менше, ніж діаметр каструлі. На тарілку ставиться 3-х літрова банка з водою.
Це гніт.

Сока, що виділився при перетирання капусти, повинно вистачити на те, щоб покрити всю її поверхню. Але якщо все ж його недостатньо, то потрібно долити в каструлю холодної підсоленої кип’яченої води. Не варто зловживати цим способом і вдаватися до нього тільки якщо капустяна маса вийшла занадто сухий.

При кімнатній температурі бродіння капусти триватиме протягом 3 днів і весь цей час потрібно 2-3 рази в день протикати капусту довгою дерев’яною паличкою, дістаючи до самого дня. Ця нехитра операція дасть вийти газам, які можуть надати їй гіркуватий смак.

Як тільки розсіл перестала покривати піна – продукт готовий. Найкраще її перекласти в скляну банку і, щільно закривши кришкою, прибрати в холодильник.

Можна квасити капусту відразу в банках. Вся підготовча робота проводиться в тому ж порядку, є тільки одна відмінність – при перетирання капусти потрібно посипати її цукром. Це допоможе утворення молочної кислоти, тим самим активізується процес бродіння, що дуже важливо. Також при квашенні в банку неможливо використовувати вантаж, але якщо капусту як слід утрамбувати до рівня вузької частини банки, то можна обійтися без гніту. Час приготування те саме – 2-3 дні. Якщо пізньої осені температура в будинку нижче, ніж звичайно, то знадобитися дня 3-4.

Можна заквасити капусту з яблуками . Для цього візьміть качан капусти на 3-4 кг, 4-5 морквин, стільки ж середнього розміру яблук, краще кисло-солодких сортів. Капусту і моркву готують як звичайно, а яблука очищають від шкірки і ріжуть на шматочки, але не занадто дрібні. Потім все це перемішують, додають горошки запашного і гіркого перцю, а також 8-10 лаврових листів. А далі все так само, як описано вище.

Останнім часом деякі господині для зберігання в домашніх умовах готової квашеної капусти обрали дуже незвичайний метод – вони заморожують її в морозильнику, розклавши по целофановим пакетам. Дуже зручно, до того ж місця потрібно небагато.

Дуже цікавий рецепт пропонує грузинська кухня. Це квашення капусти з часником і буряком в домашніх умовах. Для цього потрібно приблизно 1,5 кг капусти, 1 морква, буряк, головка часнику середніх розмірів, по пів-склянки цукру, натурального 5%-ного оцту, рослинного масла. Очищену, позбавлену кочережки капусту розрізають на 8 частин і разом з порізаними морквою і буряком укладають в емальовану каструлю. Для маринаду на літр кип’яченої води додають 2 великих ложки солі, цукор, масло і оцет, а також 5-8 часточок розчавленого часнику. Все це знову доводять до кипіння і прямо з вогню заливають в капусту, яку відразу накривають тарілкою і ставлять зверху гніт. Так готують капусту квашену по-гурійський, яка буде готова вже через 24 години після чого її потрібно перекласти в скляну банку і закрити кришкою. Зберігати таку капусту потрібно тільки у холодильнику і не більше 7 днів.

Петро,



Залиште, будь ласка, свій коментар нижче! Нам важливо знати Вашу думку!



Оставить комментарий

Вы должны войти чтобы оставить комментарий.

В категории : Статті