Лікарська рослина червона смородина

26 липня, 2012


Лікарська рослина червона смородина За свої смакові та лікарські якості ця рослина дуже цінується садівниками. Перші згадки про червону смородині з’явилися в 1484 р. Почали культивувати смородину спочатку у Франції, а потім у Німеччині. При цьому її розводили лише для лікувальних цілей, але поступово стали вживати в їжу. Перші письмові свідчення про це відносяться до 1671 році. Відомо також, що в 15 столітті червону смородину вже вирощували на Русі.


Смородина червона: опис.

Лікарська рослина червона смородина – це чагарник невеликого розміру з сіруватою корою. Відноситься до сімейства камнеломкових. Листя чагарнику – пальчасто-лопатеві, серцеподібні. Квітки – блідо-зеленуваті, дрібні. Плоди червоної смородини – червоні ягоди з безліччю насіння, запашні. Червона смородина має безліч сортів.

Смородина червона латинською – Ribes rubrum L.


Фото червоної смородини.

Лекарственное рослина червона смородіна


Де росте червона смородина?

Зустрічається по всій Європі в дикому вигляді, а крім того, культивується. Дика червона смородина росте по берегах озер, річок, біля боліт, в сирих лісах, між чагарниками. На півдні Європи смородину можна зустріти в горах.


Заготівля червоної смородини.

Заготовлюють ягоди і листя смородини. Збір листя червоної смородини зазвичай проводять до або після збору плодів. Листя рослини – сушать, ягоди – перетирають з цукром, заморожують, сушать, готують з них компоти, соки, повидло, варення, мармелад, вина. Для збереження протягом півроку свіжі ягоди червоної смородини засипають цукровим піском і зберігають на холоді.


Хімічний склад червоної смородини.

Ягоди червоної смородини укладають аскорбінову кислоту, цукру, фарбувальні, пектинові і дубильні речовини, вітамін Р, органічні кислоти, мінеральні солі. Ягоди червоної смородини значно перевершують за змістом вітаміну А ягоди чорної смородини.


Лікарські властивості червоної смородини.

Сік і плоди має кровоспинну , протизапальну і жовчогінною і заспокійливою дією.


Червона смородина при лікуванні.

З давніх пір червона смородина застосовується народна медицина багатьох країн Європи. Сік плодів лікарської рослини червоної смородини й самі ягоди використовують як засіб знижує жар при застуді, а також для поліпшення апетиту.

При цьому він активізує роботу кишечника і можуть бути застосований для лікування закрепів. Сік свіжих ягід червоної смородини сприяє виведенню з організму людини сечокислих солей. Допоможе він і при склерозі, гіпертонічної і виразкової хвороби зі зниженою кислотністю шлункового соку.

Листя червоної смородини також використовують при сечокам’яній хворобі, хвороби печінки і нирок, ревматизмі.


Плоди червоної смородини поїдають свіжими в дитячому і дієтичному харчуванні.


Лікування червоною смородиною.


Настій плодів червоної смородини.

3 ст . л. ягід червоної смородини залийте склянкою киплячої води і витримайте 4:00, потім фільтруйте. Вживайте 4 р. за день по чверті склянки за 30 хвилин до прийому їжі.


Червона смородина: протипоказання.

Не дивлячись на всю свою корисність , все ж є деякі протипоказання на вживання червоної смородини. Так її сік протипоказаний при зниженому згортанні крові, гострих гепатитах і гастритах, а також при виразці дванадцятипалої кишки і шлунка.



Залиште, будь ласка, свій коментар нижче! Нам важливо знати Вашу думку!



Оставить комментарий

Вы должны войти чтобы оставить комментарий.

В категории : Статті