Лікарська рослина чорна редька

26 липня, 2012


Лікарська рослина чорна редька
1. Опис рослини.

Чорна редька (редька посівна) – це дворічна лікарська рослина з сімейства хрестоцвітних. У перший рік після посадки рослина формує розетку прикореневих перовідних або перисто – розсічених листя і сильний стрижневий коренеплід вагою до 2-3 кг. На другий рік життя рослина жене стебло висотою до 60 см з квіткою і приносить насіння. Стебло у рослини прямостоячий, що має розгалуження у верхній частині. Квітки невеликі, білі або світло-фіолетові, з яких рослина формує гроновидні суцвіття. Плоди – великі стручки з чорними кулястими насінням. Стручки мають носик, всередині губчасті, багатонасінні, розкриваються. Насіння великі, світло-коричневого кольору. Вага 1000 насінин – 9,5-13,8 р. Чорна редька цвіте в квітні – травні, а її плоди визрівають в травні – червні. У Росії редька вирощується як овочева рослина. У їжу йдуть тільки її м’ясисті корені.

2. Де рослина поширена.

Батьківщиною чорної редьки вважають берега Середземного моря. У СНД в дикому вигляді не зустрічається.

3. Як розмножується.

Семена зимових сортів висівають в середині червня, а річних – ранньою весною. Висівають рядовим способом з міжряддями 45 см. Норма висіву насіння – 3,5-4 кг / га, або 0,4 г на 1 м2. Глибина загортання насіння – 2-2,5 см. Відразу ж після закладення проводять розпушування міжрядь, потім проріджування. Спочатку залишають рослини на відстані 4 см один від одного, а потім 15-20 см (зимових сортів) і 10 см (літніх сортів).
Збирання коренеплодів літніх сортів проводять у міру достигання коренеплодів, а зимових – восени, перед настанням заморозків. Урожай чорної редьки при виконанні всіх прийомів агротехніки сягає 400 ц / га. Лежкість коренеплодів хороша. Редька до тепла вимогливі, витримує осінні заморозки.

4. Заготівля і зберігання лікарської рослини.

В лікарських цілях використовують коренеплоди і насіння чорної редьки. Їх заготовляють в кінці літа, а літніх сортів – у міру зростання та досягнення товарного виду. Зберігають зимові сорти, як і всі коренеплоди, в овочесховищах. Використовують коренеплоди у свіжому вигляді.

5. Хімічний склад лікарської рослини.

Пекучий смак чорна редька має завдяки ефірним маслам, а гостроту через глікозидів. У кореневищах редьки також виявлені цукру, білки, жири, клітковина, ферменти, каротин, вітамін С і В1, кальцій, калій, холін, магній, пуринові основи, органічні сполуки сірки, а також лізоцим, що має сильну бактерицидну дію.


6. Застосування лікарської рослини в медицині.

Чорна редька застосовується як харчовий продукт, який збільшує секреторні функції травних залоз, як лікарський засіб, що підсилює утворення і виділення жовчі з жовчного міхура в кишечник.

Її використовують при атонії кишечника, холециститах, для профілактики жовчнокам’яної хвороби, гіпоцидні дуоденостазах і гастритах.

Редьку радять для лікування та профілактики атеросклерозу, так як вона вміє виводити з організму надлишковий холестерин.

Сік чорної редьки прописують при бронхітах, кашлі, застуді та захриплості. Свіжий сік редьки використовують місцево при радикуліті, невралгіях, міозитах.

Подрібнені насіння редьки радять як дієвий антибактеріальний засіб при важко гояться екземах або ранах.

7. Дія лікарської рослини на організм людини.

Сік чорної редьки робить благотворний лікарський вплив на організм людини при хворобах жовчного міхура і печінки, бронхів і серця, при ревматизмі.

Зазвичай коренеплід подрібнюють на тертці, масу віджимають, потім сік використовують. При втиранні в шкіру сік діє на зразок гірчичників при радикуліті, міозиті, невралгії. Застосовують його при сухому і вологому кашлі.

Чорна редька посилює виділення шлункового соку, підвищує апетит, посилює травлення. Доброчинна дія на роботу кишечника робить також клітковина редьки, яка сприяє виведенню з організму зайвого холестерину, що має важливе значення при профілактиці атеросклерозу. Оскільки редька стимулює відділення жовчі, то її застосування корисно при холециститах. Лікарська рослина чорна редька використовується також для зняття запалення і лікування цирозу печінки.

Сік чорної редьки має жовчогінну дію, нормалізує обмін речовин у хворих з запальними хворобами жовчного міхура і жовчовивідних шляхів.
Також редька надає спазмолітичну, відхаркувальну, заспокійливу і болезаспокійливу дію, підвищує опірність організму.

8. Спосіб застосування лікарського рослини.

Редька надає сильний протимікробну дію, завдяки чому свеженатертую редьку і сік можна використовувати для лікування гнійних ран і виразок. Протертою редькою користуються як місцево-дратівливим засобом для розтирань при запаленнях м’язів, радикулітах, невритах і подагричних і ревматичних болях в суглобах. Можна приготувати лікарську растіркі з 3-4-х частин соку редьки, 2-х частин меду і 1-ї частини горілки. Приготовленої растиркой можна користуватися досить довго, якщо зберігати її в холодильнику.

Сік чорної редьки при жовчнокам’яній хворобі.

Пити по 1 чайній ложці соку тричі протягом дня за півгодини до їжі .

Сік редьки при кашлі.

Нарізати редьку маленькими кубиками, засипати цукровим піском, настояти 8:00. З’явився сік пити по 1 столовій ложці щогодини.

Сік чорної редьки при бронхітах.

Змішати сік чорної редьки і мед у співвідношенні 1:2. Вживати по 1 столовій ложці тричі на день через півгодини після їди.

Сік чорної редьки при невралгії.

Змішати сік редьки, мед і горілку в співвідношенні 4:2:1 . Розтирати цією сумішшю хворі місця.

Сік чорної редьки при ревматизмі.

Змішати сік редьки з гасом в пропорції 2:1. Розтирати отриманою сумішшю хворі суглоби.

Насіння редьки при мікозах.

Подрібніть насіння, залийте їх невеликою кількістю гарячої води (60 С), загорніть в марлю і прикладайте до хворих місць 1 -2 рази на день. Проробляти це протягом 7-10 днів.

Сік редьки при бронхітах, коклюші, катарі верхніх дихальних шляхів.

Сік чорної редьки з медом або цукром у співвідношенні 1:1. Або видаліть частину серцевини великої редьки і на її місце всипте цукор (або влийте мед). Через деякий час цукор просочиться соком. Готову суміш приймайте по 1 ст. ложці 3-4 рази на день.

Сік редьки при хворих суглобах.

Візьміть і змішайте сік редьки, мед, горілку в пропорції 3:2:1, додайте трохи солі (близько 1 ст. ложка на 0,5 л суміші). Приймайте всередину 1-2 чарки цієї суміші і нею можете натирати хворі суглоби (краще за все після лазні, перед сном).

Сік редьки для нормалізації кислотності.

Розбавте водою свіжий сік чорної редьки в пропорції 2:1. Приймайте по половині склянки тричі протягом дня за півгодини до їжі для лікування хвороб печінки і шлунка. Від цього підвищена кислотність шлункового соку знизиться, а спочатку знижена кислотність – підвищиться, тобто нормалізується в будь-якому випадку.

Сік редьки як протикашльовий і відхарку

Оставить комментарий

Вы должны войти чтобы оставить комментарий.

В категории : Статті