Лікарська рослина чорна смородина

26 липня, 2012


Лікарська рослина чорна смородина
1. Опис лікарської рослини.

Рослина почали культивувати з 11-12 століття. Але лише в кінці 17 століття в Італії та Франції до чорній смородині стали проявляти інтерес вже як до лікарської рослини. Лікарська рослина чорна смородина – це чагарник сімейства крижовнікових висотою 1-2 м, але на противагу агрусу повністю позбавлений шипів. Листя трьох-пятілопастние, черешкові, чергові, знизу по жилках пухнасті, з олійними залозками. Квітки білі, жовтувато-зелені, дрібні, в пухких висячих поникають кистях. Смородина має своєрідний запах. Плід – чорна ягода. Запах у ягід специфічний, але слабкий, а смак кислуватий.
Смородина цвіте в період часу з квітня по червень, плоди дозрівають в липні – серпні. Тривалість життя 15-20 років. Період господарського використання рослини триває від 8 до 10 років.

2. Де поширене лікарська рослина.

Вважається, що батьківщина чорної смородини – Азія і Центральна Європа. Чорна смородина росте в лісовій зоні європейської частини СНД, в Сибіру, на Уралі і Середньої Азії. Добре себе почуває на заплавних і вологих лісових лугах. Культивується як ягідне рослина в городах і садах.

3. Як розмножується лікарська рослина.

Чорна смородина розмножується вегетативно – діленням кущів, укоріненням гілок, відводками і насінням. Смородину висаджувати краще восени, десь в кінці вересня – початку жовтня. Після посадки саджанці поливають і мульчують перегноєм. Кожну гілку треба обрізати так, щоб над поверхнею землі залишилося 2-3 нирки. У перший рік вирощування рослини чорної смородини йому потрібен хороший догляд – боротьба з бур’янами, шкідниками та хворобами, полив. На кожен кущ смородини слід внести по 5-10 кг перегною, а також фосфорно-калійних добрив. У кущів старше 5 років потрібно вирізати хворі, старі і лежачі на землі гілки. На 10 рік життя куща для збереження лікарських властивостей рослини, кущ чорної смородини потрібно оновити.

4. Заготівля сировини рослини і його зберігання.

В лікарських цілях використовуються плоди, бруньки і листя чорної смородини. Плоди збирають до кінця визріли. Їх заготовляють без плодоніжок, висушують в тіні або в печах: спочатку при 35-40 ° С, а потім досушують при температурі 55-60 ° С. Сушка закінчується, коли плоди не злипаються в клубок і легко розсипаються. Плоди вважаються придатними протягом 2 років. Але найчастіше з ягід чорної смородини виготовляють сік, який для тривалого зберігання стерилізують і заливають у пляшки. З ягід рослини можна також зробити добре зберігається желе. І це далеко не всі продукти, які можна приготувати з чорної смородини, щоб потім із задоволенням і користю їх з’їсти!

Нирки заготовляють ранньою весною і взимку. Для цього галузі зрізують, зв’язують у пучки, а потім нирки оббивають або обривають руками. Нирки зберігають у спирті або заморожують. Їх можна висушити при температурі не вище 15-20 ° С. Нирки вважаються придатними протягом 1 року.

Листя смородини зривають до дозрівання плодів у червні – липні. Збирають їх із середньої частини пагона, залишаючи верхні, щоб не погіршити плодоношення наступного року, при цьому беруть більше грубі нижні. Заготовляють тільки листя не заражені грибком: звертаю на це увагу, так як чорна смородина часто уражається «іржею». Їх сушать на повітрі в тіні. Листя після сушки повинні зберегти свій первісний аромат і колір. Вони вважаються придатними протягом 1 року.

5. Хімічний склад лікарської рослини.

Ягоди чорної смородини містять до 16% цукру, близько 4% органічних кислот, глікозиди, пектин, ефірну олію, антоціанові сполуки, дубильні і фарбувальні речовини, вітаміни Р, В, мікроелементи (марганець, барій, молібден, цинк, мідь, кобальт, йод, залізо). У листі рослини було знайдено ефірне масло, дубильні речовини і вітамін С.

Народна і традиційна медицина припускають, що завдяки такому складу мікроелементів, кислот, вітамінів у чорній смородині, вона і може надавати лікувально-лікарський вплив на організм людини.

6. Застосування лікарської рослини в медицині.

Ягоди чорної смородини використовуються як вітамінний засіб при гіпо-та авітамінозах; мають лікарські властивості допомагають зв’язувати токсичні речовини, що утворюються при гнильних процесах в кишечнику; успішно виводять з організму солі важких металів, холестерин. Смородина покращує сон, збільшує діурез, знижує артеріальний тиск. Ну просто справжні ліки!

Плоди і листя рослини використовують при різних шкірних захворюваннях і висипах, а також виразці дванадцятипалої кишки і шлунка. Напої з ягід корисні при інфекційних захворюваннях і застуді.

Сухе листя смородини у вигляді відвару застосовують для лікування діареї.

Сік ягід чорної смородини з медом допомагає при хворобах горла і сухому кашлі .

7. Дія лікарської рослини на організм.

Ягоди смородини мають судинорозширювальну, тонізуючу, кровоочисним, сахаропонижающим, протипухлинну, сечогінну, потогінну, і протирадіаційних властивостями. Листя рослини мають потогінну і сечогінну дію, стимулюють функції кори надниркових залоз.

8. Спосіб застосування лікарського рослини. b>

Хто любить смак чорної смородини, той добре зробить, якщо не буде забувати є її кожен день. Тому що, ягоди, і особливо зроблений з них сік, дають при захриплості і кашлі, як лікарський засіб профілактики від простудних хвороб. Їх також застосовують як засіб від хронічних і гострих проносів, особливо бродильної диспепсії, що супроводжується неймовірно неприємним запахом. Сік лікарської рослини вживають кілька разів на день в дозах від чайної до столової ложки. При запаленні в порожнині рота і захриплості соком можна полоскати рот. В цьому випадку його розбавляють рівною кількістю теплої води. Сушені плоди чорної смородини іноді використовують при захворюваннях сечовидільної системи.

Загальнозміцнюючий настій з листя смородини.

Взяти 5 столових ложок сировини, залити 1 л окропу, настояти 1:00 в термосі. Пити по 4-5 склянок на день.

Загальнозміцнюючий настій листя смородини чорної.

20 г подрібненої сировини заливають 300 мл окропу, настоюють 4 години, а потім фільтрують. Приймають по півсклянки 4-6 разів на день.

Настій з листя смородини при сечокам’яній хворобі.

1 столову ложку подрібненої сировини залити 1 ст. окропу, настоювати півгодини, процідити, сировину віджати. Пити по півсклянки 4-5 разів на день.

Настій плодів смородини чорної.

25 г сировини заливають 200 мл окропу, настоюють 2 години, далі цідять і досипають по смаком цукор.
Вживають по півсклянки тричі на день.

Сік чорної смородини при кашлі.

Сік смородини змішати з цукровим піском в співвідношенні 1:10. Пити по 2 столові ложки тричі на день.

Сік смородини чорної.

Сік віджимають з плодів. Приймають по чверті склянки з 1 ст. л. меду, розведеною в склянці води, тричі на день.

Свіжі ягоди смородини для зовнішнього застосування.

Ягоди смородини розтерти, перемішати з медом у пропорції 2:1. При шкірі, що в’яне суміш як маску наносити на чверть години на обличчя. А потім змити теплою водою.

Чай з листя смородини.

1-2 ч. л. з верхом листя чорної смородини заливають 1 склянкою холодної води, нагрівають до кипіння на слабкому вогні і відразу ж фільтрують. При затримці сечі, ревматизмі, набряках приймайте 2-3 чашки чаю в день.

Чай з сушених листя смородини чорної.

1 ч. л. сировини заливають 200 мл окропу, потім проціджують. Кілька склянок отриманого чаю п’ють протягом дня.

Відвар свіжих плодів смородини чорної.

20 г ягід кип’ятять в 200 мл води 10 хв, настоюють 1 годину, потім фільтрують. П’ють по 1 ст. ложці тричі на день.

Відвар сушених плодів смородини чорної.

2 ст. л. ягід заливають 200 мілілітрах гарячої води (60-70 ° С), кип’ятять 10 хвилин на слабкому вогні, настояти 1 год, потім фільтрують. П’ють по чверті склянки 4 рази на день.

Напій з плодів смородини чорної.

600 г ягід протирають через сито, приєднують 5 ст. л. меду і добре розмішують. П’ють невеликими порціями, додаючи шматочок харчового льоду або трохи газованої води.

9. Протипоказання до застосування лікарського рослини чорної смородини.

Протипоказанням до застосування може послужити підвищена чутливість до рослини. Також не варто її приймати при гастритах, виразковій хворобі шлунка і дванадцятипалої кишки з підвищеною кислотністю шлункового соку.



Залиште, будь ласка, свій коментар нижче! Нам важливо знати Вашу думку!



Оставить комментарий

Вы должны войти чтобы оставить комментарий.

В категории : Статті