Лікарська рослина помідор їстівний

26 липня, 2012


Лікарська рослина помідор їстівний Червоний помідор був відомий в Південній Америці за 500 років до н.е., а ось до Європи він потрапив лише в 16 ст., де довгий час вважався отруйним декоративною рослиною. Відомо, що смаженими помідорами навіть намагалися отруїти Дж. Вашингтона. Через свою «отруйної» репутації помідори довгий час не отримували широкого поширення в Росії. Але в 19 століття їх нарешті розсмакували – вони виявилися їстівними! І ось з тих пір плоди томатів їдять вареними і смаженими, маринованими і фаршированими, а також солоними і свіжими. З стиглих плодів найчастіше готують томат-пюре, томатну пасту і томатний сік. Сік томатів входить до складу кремів і лосьйонів. Поступово людство розібралося і в лікарській цінності помідорів …

Опис.

Це однорічна трав’яниста рослина висотою до 1 метра. Віднесено до сімейства пасльонових. Корінь помідора гіллястий, стрижневою. Стебло гіллясте, прямостояче. Листя переривчасто-непарноперістие, чергові. Квітки п’яти-членні, правильні, жовтого кольору. Плід соковитий, витягнутий або кулястий, схожий на ягоду, з безліччю дрібних насіння.

Заготівля.

Для лікування та попередження самих різних захворювань використовують тільки повністю дозрілі плоди і сік, вичавлений з них.

Місця зростання.

Лікарська рослина помідор їстівний в Росії вирощується повсюдно.

Хімічний склад.

Плоди помідорів їстівних містять вітаміни групи В, вітаміни Р, К, РР, каротиноїди, аскорбінову кислоту, солі магнію, калію заліза, органічні кислоти ( яблучна, лимонна, щавлева і пр.
), Пектинові речовини, цукру (сахароза, фруктоза тощо) і ін

Фармакологічні властивості.

Препарати, виготовлені з лікарської рослини помідора їстівного володіють противиразкових, ранозагоювальну і протівоавітамінозним властивостями.

Застосування в медицині.

Хворим, які мають порушення обміну речовин помідори рекомендуються як джерело мінеральних речовин і вітамінів . Їх бажано споживати як протицинговий засіб, а також пацієнтам із захворюваннями шлунково-кишкового тракту та серцево-судинної системи. Оскільки помідори містять достатню кількість заліза, то вони корисні при недокрів’ї. Помідори активізують процес травлення, пробуджують апетит, корисні при атеросклерозі.

Лікування лікарською рослиною помідором їстівним.

Оскільки помідор їстівний містить речовини, які пригнічують хвороботворні мікроби, то кашка з розтертих плодів сприяє загоєнню гнійних ран при її накладення.

Брак організму у вітамінах А і С, солях калію і заліза можна легко заповнити, випиваючи 400 мл соку томатів або з’їдаючи кожен день по 200 грам свіжих помідорів.

Приймаючи 2 – 3 р. в день за півгодини до їди по склянці томатного соку, вичавленого з стиглих плодів помідора, зі 1 ст. л. меду, можна призупинити розвиток мікроскопічних грибків.

При глаукомі пацієнтам рекомендують випивати по 1 склянці томатного соку зі столовою ложкою меду за півгодини до кожного прийому їжі.

Протипоказання.

Помідори не бажано вживати в їжу при жовчнокам’яній хворобі. Солоні, мариновані і консервовані помідори не радять споживати при хворобах нирок і серцево-судинної системи.



Залиште, будь ласка, свій коментар нижче! Нам важливо знати Вашу думку!



Оставить комментарий

Вы должны войти чтобы оставить комментарий.

В категории : Статті