Лікарська рослина виноград культурний

26 липня, 2012


Лікарська рослина виноград культурний
Опис.

Культурний виноград – це велика ліана, яка досягає 30 – 40 м у висоту. Відноситься до сімейства виноградних. Кора ліани на старих стовбурах з отделяющейся кіркою, глубокобороздчатой, коричнева.

Листя рослини чергові, більшою частиною 3 – 5 лопатеві, зубчасті, прості. Квітки непоказні, численні, пятілопастние, дрібні, зеленуваті, зібрані в складні волоті. Лікарська рослина виноград культурний цвіте в травні – червні. Плоди утворюють грона і являють собою соковиті ягоди найрізноманітнішої форми, величини і кольору. Дозрівають в серпні – вересні. Насіння рослини – яйцеподібні, по 3 – 4 в ягоді, довгою 2 – 6 мм, в деяких видах насіння відсутні.


Місця зростання.

Виноград росте в субтропічних і помірних країнах. Широко культивується на Україні, в Молдові, на Кавказі, в країнах Середньої Азії, в Нижньому Поволжі, в Краснодарському краї та інших місцях.

Заготівля.

Для самостійного виготовлення лікарських препаратів використовуються листя і зрілі ягоди винограду.

Хімічний склад.

У м’якоті ягід лікарської рослини містяться сахароза, цукру, глікозиди, кверцетин, моно-і дідельфінідін, вітаміни групи В і вітамін С, органічні кислоти (винна, яблучна, саліцилова і щавлева).

У шкірці плодів знайдені фарбувальні і дубильні речовини, віск (гліцериди жирних кислот , фітостерини, ефір пальмітинової кислоти, спирт енокарпола).

У насінні знайдені виноградне масло, дубильні речовини, ванілін, лецитин, флобафени.

Листя містять інозит, цукор, холін бетаїн , кверцетин, протокатеховую, яблучну і винну кислоти.

Також виноград містить: калій, натрій, магній, кальцій, залізо і фосфор.

Фармакологічні властивості.

Виноград культурний використовують як загальнозміцнюючий засіб, а також як послабляющего, жовчогінного, сечогінний засобів. Він сприяє утворенню еритроцитів, підсилює обмін речовин, сприятливо впливає при геморої, подагрі, атеросклерозі.

Застосування.

Виноград вживають при хронічних плевритах з уповільненим розсмоктуванням, хронічних гастритах з підвищеним вмістом шлункового соку, хронічних бронхітах, спастичних та атонічних запорах, туберкульозі легень, бронхіальній астмі в легкій і середній формі, хронічних нефритах і нефроз-нефритах (без набряків і гіпертонії), хронічних циститах і уретритах, порушенні обміну речовин , геморої, подагричних захворюваннях, недокрів’ї та пр.

Сік лікарської рослини винограду культурного використовують у дієтичному харчуванні, особливо при азотемії.

При водянці іноді п’ють корінь дикої виноградної лози з вином або водою.

Золу виноградної лози прикладають до ураженого місця при геморої, а з оцтом вона корисна при укусі гадюки і при виснаженні нервової системи. Золу пагонів лози з оливковою олією прикладають при розслабленні суглобів і розривах м’язів.

При ударах п’ють настій на золі. Сушений виноград (родзинки) застосовується при геморої, при захворюванні сечового міхура і при кашлі. Найчастіше його використовують при хворобах шлунково-кишкового тракту, з хронічними
спастичними і атоническими запорами при порушеннях обмінних процесів, при недокрів’ї, гіпертонічній хворобі, захворюваннях легенів і бронхів. Сушений виноград пом’якшувально діє на кишечник, укріплює серце, благотворно впливає на нервову систему.

Він надає сприятливу дію на печінку і легені, має загальнозміцнюючу впливом. Сушений виноград, який настояний на виноградному оцті, є прекрасним засіб при жовтяниці, а ще від пухлин селезінки.

Свіжі мельченние листя винограду культурного прикладають до фурункулів і ран, він допомагають при головному болю. З ячмінним толокном їх прикладають на пухлини очей у вигляді лікарської пов’язки.

Сік виноградного листя лікує блювоту і кровотечі, дизентерію. Допомагає при кровохаркання у вигляді пиття.

Лікарські препарати.

Настій.

200 мл окропу заваріть 1 ст. л. сухих мельченних листя винограду, витримайте 25 – 30 хвилин, фільтруйте. Пийте 3 р. в день по 1 – 2 ст. л. за 0,5 години до їжі, а також можете обмивати виразки і рани і полоскати горло при ангіні.

Відвар з родзинок.

Подрібніть 100 грам сушеного винограду, залийте склянкою води , і кип’ятіть 10 хвилин, після чого відіжміть сік, і додайте до нього лимонну кислоту за смаком. Пийте відвар 3 р. в день по 1/3 склянки в якості противокашлевого і відхаркувальний засіб.

Відвар насіння винограду.

Неповну столову ложку насіння винограду заваріть склянкою окропу, на 20 хвилин поставте на водяну баню , фільтруйте. Пийте 3 р. в день до їди по 1 ст. л. як сечогінний засіб.

Порошок насіння.

Висушіть насіння винограду, розітріть їх в порошок, застосовуйте при дизентерії як припарки на живіт.

При головному болю.

прибинтуйте до голови листя рослини.

При застудному захворюванні сечових шляхів і нирок.

Вкладіть в родзинку замість кісточки зерно чорного перцю. Якщо тривалий час вживати по кілька таких сухих виноградин в день, то цей засіб крім лікування сечових шляхів і нирок ще й розсмокче камені в них же.

Лікування плодами винограду.

Лікування плода

Оставить комментарий

Вы должны войти чтобы оставить комментарий.

В категории : Статті