Лікарські властивості гриба дощовика

26 липня, 2012


Лікарські властивості гриба дощовика Як тільки не називають в народі гриби дощовики: і Єжової, і шипуватий, і перловий, і грушоподібний, і гриб-головач. Але у любителів грибного полювання вони не викликають ніякого інтересу … Вже дуже не схожі вони на звичайні гриби, ці смішні бульбашки, вилазила з землі! До того ж варто дощовик перерости і його м’якоть перетворюється на пил. Ну, хіба може такий гриб бути їстівним?!

Тим не менш, дощовик – смачний і корисний для здоров’я гриб. А лікарські властивості гриба дощовика дуже добре відомі і давно застосовуються в народній медицині.

Давайте спробуємо розібратися, що ж із себе представляє цей гриб, де і коли його можна знайти, якими цілющими властивостями він володіє.

У цінителів дощовик вважається одним із самих смачних їстівних грибів сімейства шампіньйони. Гриб має кулясту форму, у вигляді лампочки. Розміри його коливаються від дуже маленьких, до капелюшка 15 см в діаметрі. Іноді зустрічаються гіганти, вагою від 3 до 6 кг.

Але збирати гриби потрібно поки вони ще молоді, молочно-білого кольору. Тоді на розрізі їх м’якоть нагадує сир.

Ростуть вони у хвойних і листяних лісах, в ярах, уздовж доріг. Ви зможете знайти їх і в полі, на газонах і в скверах. З’являються вони після проливного дощу, і збирати їх можна з травня до глибокої осені: точний час залежить від клімату того місця, де ви живете.

За допомогою гриба можна позбутися захворювань нирок, гепатиту і дисбактеріозу. Лікувальні властивості гриба дощовика використовують у лікуванні туберкульозу та пухлин.

У хімічному складі гриба є ергостерину (провітамін D2), кальвацін і Кальваціевая кислота, яка позбавляє організм людини від багатьох патогенних бактерій. Дощовик використовують при анемії і венозному застої, порушеннях травлення і шкірних екземі.

Застосування дощовиків в лікуванні.

* У народній медицині гриби використовують для зупинки кровотеч при пораненнях. Причому для цих цілей підходять як молоді білі, так і бурі дозрілі. До рані просто прикладають скибочка молодого гриба або присипають її пилом – спорами дощовика, фіксуючи спори або гриб пов’язкою. Від цього рана швидко затягується і не гноїться.

Настоянка.

* Для її приготування візьміть дозрілі дощовики, акуратно їх промийте, щоб не лопнули. Обережно наповніть половину порожній півлітрової пляшки і долийте її «по плічка» горілкою. Потім укупорьте і залиште на 40 днів. Пийте настойку на ніч, по чайній ложці, запиваючи невеликою кількістю води. Застосовуйте її для лікування захворювань нирок, печінки, шлунка і як протипухлинного засобу.

Цілющі властивості гриба дощовика проявляються в рівній мірі як при прийомі лікарських засобів з нього, так і при вживанні в їжу …

Застосування дощовиків в харчуванні.

Гриби смажені.

* Зніміть з молодого білого гриба шкірку, наріжте його скибочками, обваляйте в борошні і смажте на олії, посоліть. Окремо приготуйте соус.

Дрібно наріжте солоні огірочки, каперси, зелений лук і солодкий болгарський перець. Змішайте овочі з майонезом, посоліть, додайте кілька крапель соєвого соусу і трохи лимонного соку. Подавайте гриби полив соусом.

Обсмажте цибулю до золотистого кольору, додайте молоді дощовики і тушкуйте до готовності, приблизно 10 хвилин. Окремо збийте сире яйце і вилийте на сковороду, помішуючи. Блюдо посоліть, і посипте кропом і зеленою цибулею.

Грибний суп.

* Зваріть курячий бульйон, додайте моркву і обсмажену цибулю. Промийте молоді дощовики, поріжте їх скибочками, додайте в бульйон і варіть 10 хвилин. У готовий суп покладіть трохи консервованого зеленого горошку. Посоліть за смаком, додайте кріп і петрушку.

Дощовики не отруйні, але фахівцям медикам добре відомі їхні властивості вбирати в себе, і пов’язувати радіонукліди, важкі метали та отруйні сполуки.
Тому щоб не отруїтися цими речовинами, збирати їх треба далеко від доріг, в екологічно чистих місцях.

А тоді крім оздоровлення всього організму, ви поліпшите і свою шкіру. У цьому допоможе здатність гриба вбирати в себе всі отрути, і тим самим очищати організм від шкідливих речовин.

Спори і сушені молоді гриби добре зберігаються і довго не втрачають своїх лікувальних властивостей. Тому сміливо вмикайте їх до складу своєї домашньої аптечки. Зберігайте сушені гриби в скляній банці, порошок – у флаконі з герметичною кришкою.

Будьте здорові!

Світлана,



Залиште, будь ласка, свій коментар нижче! Нам важливо знати Вашу думку!



Оставить комментарий

Вы должны войти чтобы оставить комментарий.

В категории : Статті