Лікувальне харчування при болях у шлунку

26 липня, 2012


Лікувальне харчування при болях в шлунку Люди, які страждають від болю в шлунку, не з чуток знають про загальне погіршення самопочуття. При нападах або довготривалих позивах частенько пацієнти зловживають лікарськими препаратами. Прибравши больовий синдром, ніхто не замислюється, що діється всередині. І живуть, очікуючи наступного нападу. Але ж прибрати причини і позбутися від проблеми набагато простіше, ніж, здається. Дотримуючись дієту і не вживаючи деякі продукти, можна забути про ці болячки.

Якщо пацієнт налаштовується на довготривале лікування, то дієту потрібно дотримуватися постійно. Це означає виключити зі своїх трапез спеції, гострі приправи, наявність консервантів і інших непотрібних добавок. Не варто захоплюватися жирним, солоним і гострим, а таке блюдо, як смажена картопелька на салі, взагалі варто обходити стороною. Страви на столі повинні бути теплими, а не палати жаром, адже гаряча їжа, навіть пісного типу, здатна подразнювати слизову. До того ж у природі тварини не їдять нічого гарячого, гаряче крові жертви … До речі, дуже важливою умовою є режим, їжа повинна прийматися приблизно в один і той же час.

Порції краще зменшити, але харчуватися частіше, приблизно 5 раз на день, не забуваючи при цьому ретельно пережовувати їжу. Не варто захоплюватися морозивом і шоколадом, ягодами та овочами з високою кислотністю. Також не принесуть користі копчені продукти, різні види консервів, булочки і плюшки з листкового тіста і свіжий хліб.

Наваристі борщі та супи, приготовлені на грибному або м’ясному бульйоні, також йдуть з раціону. Гриби досить важкий продукт для шлунку. Захоплення газованими напоями, чашкою кави вранці або квасом може також призвести до рецидиву.

З овочів варто виключити капусту, редис, щавель, цибулю, редьку та огірки, вони можуть дратувати слизову. Ну і останнє, це відмова від соусів, причому будь-яких, з м’яса, риби, грибів, неважливо. Тільки лікувальне харчування при болях у шлунку принесе полегшення і бажаний результат.

Звичайно, при такій суворій дієті досягається відмінний ефект, але не варто лякатися винятків. Нижче наводиться список дозволених продуктів, він набагато більше забороненого. Варто віддати свою перевагу їжі, приготованої на пару, споживати рибні котлетки, яйця некруто і навіть омлет.

Супчик з протертих овочів, на морквяному відварі або молочний суп з локшиною допоможуть урізноманітнити раціон. Ягоди і фрукти можна вживати лише в печеному і протертому вигляді, або відваривши їх. Можна поласувати зефіром або молочним киселем. На десерт залиште желе або мус, а також компот з некислих ягід. Лікувальне харчування це і молоко, і вершки і сметана, тому як вони сприятливо посприяють роботі шлунка.

На сніданок можна з’їсти що-небудь зі свіжого сиру. Пити краще слабкий чай або какао з молоком. Відвар шипшини також має лікувальну дію. Якщо дуже захочеться м’ясних виробів, то салати з варених овочів, риби і м’яса буде не шкідливі.

Молочна ковбаса або печінковий паштет, в помірних кількостях, також не зашкодять. На гарнір можна вжити каші, відварних макаронів або вермішелі. Хліб варто їсти вчорашній. З здобних виробів, які можна їсти пару раз на тиждень, варто вибрати ті, що містять яблучну або сирну начинку, іноді джем.

Щоб пацієнту при болях у шлунку було легше звикнути до нового ритму життя, особливо перший час, йому варто ознайомитися з деякими рецептами, яке явно урізноманітнюють його лікувальне харчування.

Суп з фенхеля і кабачків

Що потрібно? Помити і почистити 300гр. фенхеля і 1 невеликий кабачок. Останній варто нарізати кружками, фенхель майже рубається на дрібні шматочки. Подрібнити середню цибулину і обсмажити на середньому вогні, в маслі.

Туди ж додається фенхель, після чого всі компоненти продовжують нудитися на вогні. Обжарювання відбувається в каструльці. Залив майже 700 грам бульйону курки і додавши кабачки, збільшити вогонь і варити. 100 грам консервованої кукурудзи і 400 грам порізаної грудки індички додати туди ж. Сіль і перець додаються за смаком.

Юшка зі спаржею і лососем

Що потрібно для юшки? Почищену спаржу, білу і зелену, нарізати соломкою.
При етром брати кожній по 400 гр. Потім білу частину двох цибулин обсмажити на маслі в розігрітій каструльці. Додати 3 столові ложки борошна, дати трохи покипіти. Залити літром овочевого відвару, після чого додати спаржу.

Через 10 хвилин додати шпинат. У цей час нарізати 300 г філе лосося товстими шматочками і додати в юшку. Після чого каструлю зняти з вогню, дати трохи настоятися, в неї додати 3-4 столові ложки вершків і зелену частину молодого цибульки.

Гарбуз з м’ятою і помідорами

Як готувати? 500 грам помідорів обшпарити окропом і зняти шкірку, після чого порізати кубиками. Шматок очищеної гарбуза, вагою близько кілограма, також порізати. В каструльці розігріти масло, додати туди головку цибулі і трохи часнику, після чого завантажити гарбуз.

До всього цього додати помідори і перемішувати час від часу. Засипати трохи м’яти, 150 грам овочевого відвару і ложку лимонного соку. Залишити на 15 хвилин, посолити і додати перцю. Таке блюдо дуже добре буде поєднуватися з макаронами або картоплею.

Глазурована морква з кольрабі

1 кольрабі середнього розміру розрізається на невеликі шматочки. Ложку насіння соняшнику потрібно обсмажити на сухій сковороді, поки не відчуємо приємний запах. На другу сковороду додати трохи вершкового масла і цукру і дати покипіти.

Додавши підготовлені овочі, обсмажити їх пару хвилин, помішуючи. Полити 2 столовими ложками шеррі і згасити хвилин 15 на середньому вогні, дочекавшись потрібної густоти. Вимкнути вогонь, додати не гострих приправ і солі, посипати порізаною петрушкою.

Ну і звичайно стежте за своїм самопочуттям. Воно краще лікарів підкаже, що вам можна, що ні. Добре себе почуваєте, значить все що з’їли і є лікувальне харчування. Продовжуйте дієту як можна довше, зробіть її своїм способом життя і ніколи не вважайте її якимось обмеженням. Це лише здорове харчування для хорошого самопочуття в результаті надходження якого в організм ви незабаром забудете про болі в шлунку!

Діана,



Залиште, будь ласка, свій коментар нижче! Нам важливо знати Вашу думку!



Оставить комментарий

Вы должны войти чтобы оставить комментарий.

В категории : Статті