Лікувальні дієтичні страви, рецепти

26 липня, 2012


Лікувальні дієтичні страви, рецепти Хтось із мудреців сказав: «Людина є те, що він їсть і п’є». Важко не погодитися з цим твердженням. Їжа займає величезне місце в нашому житті. Ледве народившись, немовля потребує їжі. Починаючи з цього моменту, всі корисні речовини, необхідні для розвитку і життєдіяльності організму людина отримує з їжею. І від того, яку їжу ми вживаємо, скільки їмо, прямо залежить наше самопочуття і здоров’я. Тому ми з редакцією сайту і вирішили поговорити про лікувальні дієтичні страви, рецепти їх дати.

Як стверджують фахівці, загострення безлічі недуг відбувається через порушення в харчуванні. Так, наприклад, хронічний панкреатит може нагадати про себе після вживання жирної свинини, млинців зі сметаною, алкоголю.

Але існує певний вид харчування, який дієтологи рекомендують практично всім. Його принципи: вживання в їжу натуральних продуктів, знижене вживання тваринних жирів, солі, цукру. Відмова від шкідливої «хімії», в якості приправ, різних харчових сурогатів і рафінованих продуктів. Мова йде про лікувальний і дієтичному харчуванні – найбільш корисний для людського здоров’я.

Пропоную вам деякі рецепти, за якими можна приготувати лікувальні страви, які можуть бути використані як в дієтичному, так і лікувальному харчуванні. Вони прості у приготуванні, але дуже корисні для вашого здоров’я.

Салат «олів’є» дієтичний

Всіма улюблений олів’є містить велику кількість майонезу, що звичайно зовсім не корисно. Але можна трохи змінити рецепт приготування і дуже калорійний салат перетворюється на чудове дієтичне блюдо, смачне і корисне.

Отже, щоб приготувати страву за цим рецептом, вам знадобиться: 3 бульби картоплі, 1 середня морква, 3 відварених білка від курячих яєць, 1 банка зеленого горошку м’яких сортів, 1 кисле яблуко, 200 г філе свіжої кальмара, 1 куряча грудка, 3-4 шт. маринованих огірків, знежирена або 10% сметана. Ще потрібно підготувати половинку лимона, зелень кропу, петрушки, сіль, чорний мелений перець за смаком.

Як готувати?
Промийте, відваріть кальмари, курячу грудку. Остудіть, наріжте на тонкі смужки або невеликі шматочки. Картопля, моркву очистіть, теж відваріть, остудіть, наріжте на маленькі кубики.


Відваріть 3 яйця, очистіть, використовуйте білки, які наріжте кубиками або тонкими скибочками. Яблука також поріжте, залийте лимонним соком, щоб не потемніли.

Все з’єднайте разом у глибокій тарілці, салатниці, посоліть, поперчіть, акуратно змішайте, додавши горошок. Можна додати трохи сирого лука. Тепер залийте все сметаною, посипте крихтою вареного курячого жовтка і зеленню. Можна подавати до столу.

Дієтична закуска з буряків і сиру

Ця страва може використовуватися для дієтичного та лікувального харчування. Спробуйте приготувати закуску за таким рецептом:

Підготуйте 2 червоні, без білих прожилок, буряка, 200 г м’якого сиру типу бринзи або фети (можна використовувати готовий порізаний кубиками сир для грецького салату – його можна купити в магазині) . Ще вам знадобиться 3 ст. л. оливкового масла, трохи сухого базиліка, сіль за смаком.

Як готувати:
Гарненько промийте під проточною водою буряк, використовуючи щіточку. Відваріть її, остудіть, очистіть, наріжте невеликими кубиками.

Сир також поріжте кубиками, з’єднайте з буряком, якщо потрібно, посоліть, полийте маслом, посипте базиліком. Салат можна подавати як самостійне блюдо, а можна як гарнір до відварного картоплі, відварного м’яса, курки.

Солодкий суп для дитячого, лікувального і дієтичного харчування

Суп, приготовлений за цим рецептом, люблять усі. Але особливо він подобається дітям. Їх не потрібно буде вмовляти з’їсти хоча-б трохи супчика. Вони все з’їдять і добавки попросять.

Для його приготування вам знадобиться 0,5 л. свіжого знежиреного кефіру, 1 пакет (100 г) нежирного сиру, 4-5 солодких яблук, 0,5 л. яблучного компоту (тільки рідина), 2 ст. ложки розпареного родзинок, 0,5 ч. л. кориці, 1 ст. л. натурального бджолиного меду.

Як готувати:
Яблука очистіть від шкірки, серцевини, наріжте дрібними кубиками. Яблучну шкірку залийте 1 л. гарячої води, зваріть компот, остудіть, процідіть.

Охолоджений компот змішайте з кефіром. У глибокому посуді розімніть виделкою сир, додайте розпарені родзинки, порізані яблука, мед, залийте кефірної сумішшю, посипте корицею. Суп готовий, можна подавати до столу.

Дієтичний плов

Підготуйте 0,3 кг м’якоті яловичини, 120 г круглого або довгого рису, 1 цибулина , кілька штук кураги, 2 ст. л. родзинок, 1/4 ст. рослинного масла, кріп, петрушку, лавровий лист, сіль за смаком.

Наріжте шматками м’ясо, обсмажте в рослинному маслі з дрібно порізаною цибулею. Потім перекладіть все в казан або глибоку каструлю, залийте окропом на половину, додайте сіль, лаврушку, тушкуйте на слабкому вогні, закривши кришкою, хвилин 15-20.

Потім приберіть лавовий лист, а до м’яса додайте добре промитий рис, подрібнену курагу та ізюм. Накрийте кришкою, поставте в нагріту духовку, тушкуйте на малому вогні ще 20 хв. Потім перекладіть плов на блюдо, прикрасьте петрушкою і кропом.

Сподіваюся, вам припадуть до смаку наведені тут дієтичні страви та їх рецепти. Можете приготувати будь-яке з них, а також придумати своє. Головне, щоб їжа, яку ви їсте, була корисною і смачною. Приємного апетиту!

Світлана,



Залиште, будь ласка, свій коментар нижче! Нам важливо знати Вашу думку!



Оставить комментарий

Вы должны войти чтобы оставить комментарий.

В категории : Статті