Лікувальні властивості кореня лопуха травневого

26 липня, 2012


Лікувальні властивості кореня лопуха травневого Лопух (реп’ях) – велике дворічна рослина з великим листям, яке можна зустріти повсюдно. Жителі Японії вважають цю рослину городньої культурою, спеціально вирощують його і з молодого листя готують салати, додають в супи. Коріння рослини (Японці називають лопух «гобо») смажать, запікають, варять і їдять в сирому вигляді.

А чи використовують лікувальні властивості кореня лопуха травневого в нашій країні? Про це ми і поговоримо з вами сьогодні на сторінках сайту .

У нашій країні лопух використовують переважно в лікувальних цілях. Ця рослина широко використовується в народній медицині. Найчастіше використовують його коріння, рідше застосовують листя, плоди рослини. З коренів лопуха травневого готують лікувальні відвари для лікування подагри, сечокам’яної хвороби. Відвар застосовують як потогінний засіб, використовують для нормалізації обмінних процесів в організмі.

Настій, відвар, екстракт коренів застосовують при лікуванні гастритів, виразкової хвороби, а також використовують для лікування гнійників, фурункулів і очищають кров.

Лікувальні властивості листя також використовують при лікуванні деяких недуг. Наприклад, настій з листя використовують при лікуванні нирок, жовчного міхура, суглобів. Це засіб корисно приймати при запорах, розладах кишечника.
Його також використовують при цукровому діабеті. Медичні препарати на основі лопуха використовують як додатковий засіб при лікуванні злоякісних утворень.

Реп’яхове масло – всім відомий засіб для поліпшення стану волосся, що стимулює їх зростання. Масло і відвар коренів застосовують для лікування облисіння. Свіже листя рослини володіють антибактеріальними властивостями, їх використовують для позбавлення від болю при ревматизмі, для лікування мастопатії, для швидкого загоєння ран.

Настій, відвар коренів має м’який потогінну, сечогінну властивість. Екстракт коренів лопуха володіє ефективною дією при лікуванні подагри, поліпшуючи склад крові і сечі у таких хворих.

За твердженням медиків, регулярне вживання в їжу коріння лопуха підвищує відкладення глікогену в печінці. Свіжі корені і екстракт з них корисно вживати при діабеті. Корінь лопуха, властивості, укладені в ньому використовують у народній медицині для лікування дерматитів, які супроводжуються сильним свербінням.

Лікарські засоби з коріння рослини ефективні при нирково-кам’яній хворобі, цукровому діабеті, захворюваннях суглобів, подагри. Екстракт використовують для лікування водянки, геморою. Успішно лікують рахіт, золотухи, фурункульоз, хронічну екзему. Застосовують при хронічних запорах, а також отруєння ртуттю. Лікують сліди укусів отруйних тварин.

Приготування лікарських засобів:

Екстракт з кореня лопуха
Дуже дрібно подрібніть свіжий корінь. Розмішайте в 1 склянці прохолодної кип’яченої води 1 ч. л. отриманої кашки (денна доза). Накрийте серветкою, залиште на 5-6 годину. Після чого процідіть і випийте невеликими порціями протягом дня.

Настій:
Розмішайте в склянці з прохолодною кип’яченою водою 1 ст. л. сухого подрібненого кореня, накрийте кришкою, залиште на всю ніч. Вранці настій закип’ятіть, і відразу ж зніміть з вогню. Приймайте по 1 ст. л. 4-5 разів за день.

Відвар:
Для приготування відвару залийте 1 ст. л. сухого, подрібненого кореня 500 мл. киплячої води. Томіть на дуже маленькому вогні 10 хв. Для лікування шкірних хвороб, екзем, дерматитів і ран прикладайте до хворого місця добре промиті свіжі листя лопуха.

Реп’яхове масло

Дрібно наріжте свіжі корені, залийте 3 повних ст. л. 1 склянкою оливкової або соняшникової олії. Закрийте кришкою, приберіть на добу в темне місце. Потім закип’ятіть, поваріть на маленькому вогні 15 хв, процідіть. За допомогою масла лікують опіки, рани, втирають в шкіру голови для росту волосся. Будьте здорові!

Рецепти лікування деяких хвороб за допомогою лопуха

Для лікування подагри, відкладення солей приготуйте з свіжої рослини 2 ст. соку. Змішайте сік з 2 склянками рідкого бджолиного меду, додайте 1 стакан горілки або розведеного спирту. Приймайте по 1 ст. л. перед їдою (3 рази за добу), поки не залишиться половина від усього обсягу кошти. Другу половину слід використовувати для лікування через 6 міс. Краще всього в жовтні – листопаді. Зберігайте ліки в холодильнику.

При хворобах шлунка щоденно, 2-3 тижні поспіль з’їдайте по 3-4 маленьких свіжих молодих корінця. Майте на увазі, що зберігати їх не можна. Через кілька годин вони втрачають корисні властивості.

Для лікування колітів, запорів та інших захворювань кишечника приготуйте настій з насіння лопуха. Для цього, покладіть в термос 2 ст. л. насіння, залийте 2 склянками окропу. Закрийте термос, залиште на всю ніч. Вранці настій процідіть, пийте по 1/3 склянки після прийому їжі.

Для лікування шкірних захворювань та опіків приготуйте лікувальну мазь. Для цього, залийте 4 ст. л. подрібнених коренів 4 ст. окропу, томіть на слабкому вогні, поки не залишиться половина обсягу. Остудіть, процідіть, змішайте з 4 частинами свіжого коров’ячого вершкового масла, ретельно перемішайте до отримання однорідної маси.

При абсцесі прикладайте свіжий лист рослини гладкою стороною на шкіру. При бешиховому запаленні, змастіть гладку сторону листа сметаною, прикладіть до хворого місця, закріпіть пов’язкою.

При випаданні волосся, лупи, свербінні шкіри голови, обполіскуйте волосся, втираючи в шкіру, міцним рослинним відваром. Для його приготування змішайте рівні частини з мельченной кори верби, коренів лопуха. Залийте окропом, варити 5-10 хв. Після чого процідіть, використовуйте для ополіскування волосся.

Світлана,



Залиште, будь ласка, свій коментар нижче! Нам важливо знати Вашу думку!



Оставить комментарий

Вы должны войти чтобы оставить комментарий.

В категории : Статті