Лікувальні властивості морквяного соку

26 липня, 2012


Лікувальні властивості морквяного соку Вважається, що вперше моркву почали вирощувати в південній Європі. Там ще кілька тисяч років тому застосовували овоч в лікувальних цілях. Там же вперше вивели нові сорти, розділили їх на харчові та кормові.

У Росії ж лише тільки з XVI століття морква, а також її сік стали застосовували в лікувальних цілях від багатьох захворювань. Морквина і в наш час дуже популярна, її вживають в сирому, протертому вигляді, готують безліч страв. Сік коренеплоду використовується в дієтичному, дитячому харчуванні.

Як ви здогадалися, тема нашої сьогоднішньої розмови: лікувальні властивості морквяного соку.

Чим корисний морквяний сік?

Морковка цінується, перш за все, унікальним набором корисних речовин, яких немає в жодному іншому овоче. Самий основний її вітамін-вітамін А (каротин). Також вона багата вітамінами С, Е, К, В, РР, кислотами (пантотенова і нікотинова), мінеральними речовинами.

Свіжовичавлений морквяний сік володіє всіма корисними, лікувальними властивостями, що і сам коренеплід. Його заслужено вважають природним бальзамом. Регулярне вживання соку підвищує імунітет, нормалізує обмін речовин, сприяє зниженню маси тіла. У свіжому напої з моркви міститься цілий комплекс необхідних організму мінеральних речовин.

Є залізо, кальцій, калій, натрій, магній. Також міститься достатня кількість фосфору, йоду, кобальту, азотистих, флавонових сполук.

У соку є цілий комплекс вітамінів, які роблять його потужним засобом профілактики, лікування безлічі захворювань.

Цілющі властивості соку моркви активно застосовуються в медицині. Систематичне вживання морквяного напою здатне зміцнити нервову систему людини, підвищити імунітет, захистити організм від вірусних, інфекційних захворювань.

Він покращує роботу шлунково-кишкового тракту, м’яко очищає печінку (особливо навпіл з буряковим), благотворно впливає на роботу нирок, жовчного міхура. Дуже корисно вживати його для усунення зайвої сухості шкіри. Також дуже корисний для поліпшення структури зубів.

Вживання його під час грудного годування дитини здатне поліпшити якість, біологічні властивості молока, так як сік моркви насичує грудне молоко активними мікроелементами, які зміцнюють імунітет малюка, підвищують його опірність до хвороб.

Напій зі свіжої моркви, значно послаблює токсичний вплив на організм лікарських засобів та антибіотиків.

Застосування морквяного соку при онкологічних захворюваннях

Людям з цими захворюваннями просто необхідно регулярно пити морквяний сік. Він зміцнює здорові клітини, але пригнічує клітини злоякісні.

Слід пам’ятати, що під час лікування морквяним соком онкологічних новоутворень, не можна вживати в їжу «легкі» вуглеводи (цукор, крохмаль, картопля, здобна випічка, білий хліб, кондитерські вироби, макарони і т.д. ). Сам же напій потрібно гарненько процідити, щоб очистити від залишків клітковини.

Сік моркви від застуди

Регулярне вживання продукту значно підвищує опірність до простудних захворювань.

Якщо вже захворіли, корисно соком полоскати горло. При сильному грудному кашлі, бронхіті, захворюваннях горла потрібно пити свіжовичавлений морквяний сік, змішаний з медом. У випадках нападів бронхіальної астми, випийте його, розбавивши теплим молоком.

Як за допомогою напою з морквини очистити організм?

Унікальні корисні властивості соку моркви сприяють нормальному функціонуванню всіх основних систем людського організму.

При хворобах жовчних шляхів, печінки він допоможе відновити всі види обміну речовин (вуглеводний, білковий і жировий) , з його допомогою організм активно очищається від шлаків. Правильно використовуючи лікувальні властивості, можна м’яко очистити кров.

Якщо збільшити вживання оранжевого напою від 500 мл до 1 л в день, печінка почне активно позбавлятися від шлаків.

Протипоказання до вживання морквяного соку

Однак не дивлячись на всі цілющі властивості морквяного соку їм не варто зловживати без наявності медичних показань. Вживається у великих кількостях, він здатний викликати млявість, пожовтіння покривів шкіри, головний біль, і навіть блювоту.

Слід скоротити до мінімуму його застосування у випадках підвищеної кислотності шлункового соку, загостренні виразкової хвороби, ентеритах. Також обережно пот
рібно застосовувати хворим на цукровий діабет.

При цьому, як бачите, морквяний сік, лікувальні властивості моркви можна використовувати для профілактики, лікування різних захворювань. Це справжній природний джерело вітамінів. Оптимально приймати в день по 1-2 склянки свіжовичавленого морквяного напою.


Дітям досить давати по половині склянки 2 рази. Це оптимальна кількість, яка здатна принести організму істотну користь.

Будьте здорові!

Світлана,



Залиште, будь ласка, свій коментар нижче! Нам важливо знати Вашу думку!



Оставить комментарий

Вы должны войти чтобы оставить комментарий.

В категории : Статті